Rijetko tko nije čuo za ukusni quiche lorraine. U prijevodu označava kolač, upravo zbog svog izgleda. Quiche je zapravo nadjev unutar hrskavog tijesta, a može se pripremati od raznih sastojaka poput šunke, sira, povrća… Danas vam donosimo recept za slastan quiche u kojem su u glavnoj ulozi sočni šampinjoni i feta sir. Fini nadjev i prhko tijesto kombinacija je kojoj nitko neće moći odoljeti.

Jednostavan je za pripremu, a prigodan je obrok za doručak, ručak ili večeru – pravila nema. Sastojke za ovaj recept pronaći ćete u Intersparu, stoga trk po namirnice kako biste mogli uživati u neodoljivom quiche-u.

SASTOJCI

Za 6 osoba

Tijesto:

  • 350 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • sol
  • 40 g maslaca za mazanje kalupa

Nadjev:

  • 3 jaja
  • 200 ml slatkog vrhnja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 100 g skute
  • 40 g ribanog Grana Padana
  • sol, papar
  • 150 g feta sira
  • 150 g šampinjona
  • 10 g rikole
  • 40 ml maslinovog ulja
  • 1 grančica francuskog peršina
  1. Od brašna, maslaca, jaja i soli zamijesite tijesto. Stavite tijesto na prozirnu foliju, pokrijte drugim komadom folije i razvaljajte na debljinu 4 – 5 mm, 5 cm veće od kalupa.
  2. Kalup namažite maslacem, prebacite tijesto, obložite kalup, odrežite višak tijesta, izbodite tijesto vilicom. Pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah i pecite na 180 °C 15 minuta.
  3. Šampinjone kratko u tavi zapecite na maslinovom ulju, začinite solju i paprom. Sitno nasjeckajte rikolu.
  4. Razmutite jaja s  oba vrhnja, dodajte ribanu skutu, Grana Padano i rikolu, začinite solju i paprom. Pazite kod soljenja jer je feta slana! Maknite grah i foliju pa na tijesto ulijte umak, dodajte šampinjone i kockice feta sira, nastavite peći još 25 – 30 minuta na 180 °C. Dekorirajte francuskim peršinom i poslužite.

Savjet: Prozirnu foliju kod valjanja tijesta zamijenite papirom za pečenje.​

Za ovaj recept koristili smo:

INTERSPAR

 

Recept je preuzet s https://dobartek.spar.hr/hr/recepti/glavna-jela/quiche-s-feta-sirom-i-sampinjonima,1041.html