Jesensko doba poznato je po svojim ukusnim i sočnim plodovima. Jedan od njih su slasne šljive, koje su, kao pravi predstavnik rane jeseni, već postale glavni sastojak većine slastica. Uživamo u pekmezima, džemovima, knedlama, štrudli i raznim desertima čiji miris podsjeća na djetinjstvo, a okus savršeno prija tijekom prohladnih dana. Recept koji vam danas predstavljamo je kolač sa šljivama. Bogati nadjev i ukusno tijesto kombinacija je s kojom se ne može pogriješiti. U Intersparu vas čekaju svi potrebni sastojci za ovaj slatki užitak.


SASTOJCI

Za 6 osoba
  • 350 g brašna
  • 160 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • 180 ml mlijeka
  • 1 jaje
  • 30 g svježeg kvasca
  • 60 g otopljenog maslaca + 40 g za pečenje
  • ½ limuna
  • 1 prstohvat soli
  • 1,5 kg šljiva
  • 2 – 4 g cimeta u prahu
  • 4 – 5 listića svježe mente

    1. Izmrvite kvasac u malo mlakog mlijeka uz dodatak žličice šećera pa ostavite poklopljeno na toplome mjestu.

    1. Šljive operite, osušite, odstranite koštice i narežite na četvrtine. Pomiješajte brašno, 60 g šećera i vanilin šećer pa dodajte uzdignuti kvasac. Mijesite dodajući jaje, maslac, preostalo mlijeko, naribanu koricu limuna i prstohvat soli.

    1. Dobiveno gipko tijesto ostavite pokriveno na toplome mjestu da udvostruči volumen. Posudu za pečenje namažite maslacem. Razvaljajte tijesto na veličinu posude i prebacite ga u nju, pospite mješavinom šećera i cimeta, poslažite šljive tako da strana s kožicom bude na tijestu pa pecite otprilike 35 minuta u pećnici zagrijanoj na 190 °C.
  1. Pečeni kolač narežite na kocke, dekorirajte listićima svježe mente i poslužite.

ZA OVAJ KOLAČ KORISTILI SMO:


INTERSPAR


Recept preuzet s: https://dobartek.spar.hr/hr/recepti/deserti/kolac-sa-sljivama,1444.html