Dolaskom prvih jesenskih kiša te značajnijim padom temperature spontano se javlja želja za smirivanjem, kako odjevnih kombinacija, tako i svakodnevnog izbora makeupa. Sjećanje na neonske lakove i ruževe, shimmeraste bronzere te eyelinere jarkih boja, zajedno s preplanulim tenom lagano blijede, a mi se pripremamo, kako fizički, tako i psihički, za tmurne dane koji nam slijede. Ovaj se trend kao takav ponavlja iz godine u godinu, ali noviteti u proizvodima, kao i naglasak na razna područja lica, sitnice su koje bitno čine razliku u nijansiranju, iz godine u godinu, tijekom nekih novih jeseni i zima.

Trendove koje sam primorana pratiti kao makeup artist i koji se od mene očekuju na raznim eventima i revijama bitno se razlikuju od trendova koje svakodnevno susrećemo na ulicama te je takva vrsta makeupa ujedno i najčešća želja mojih klijentica.

Volim jeseni i novosti koje mi donose. Posljednjih je nekoliko sezona naglasak postavljen na obrve te trenutno gotovo svi brendovi, koje pronalazimo na policama drogerija i parfumerija, u svom asortimanu nude pregršt proizvoda koji nam na jednostavan način omogućuju da naglasimo, definiramo i istaknemo područje koje zapravo „uokviruje naš pogled“. Ja sam, osobno, ljubiteljica proizvoda za obrve u gelu koji su vodootporni i omogućuju mi bezbrižnu postojanost čitavog dana. Također, pobornik sam i sjenila s kojima se uz adekvatnu četkicu (kosi čvrsti kistić) može postići zaista precizan i oku vrlo ugodan efekt.

Također, već je svima dobro znano da svatko voli vidjeti njegovane usnice – adekvatan piling i kvalitetna njega itekako odrade već pola posla. Berry, crvena ili bordo boje su, koje se, uz vječni nude, zasigurno ističu posljednjih nekoliko jeseni i zima. Što se samog odabira ruža tiče, finish je stvar ukusa i tu bi svatko trebao pronaći svog idealnog saveznika.

Uz istaknute obrve i usne vrlo je bitno adekvatno odabrati podlogu (puder) koja na licu neće ostaviti efekt maske već će (u tmurnim jesenskim danima) licu dati svježinu i prozračnost. Efekt tzv. „Glowy skina“ sišao je s modnih pista i vrlo nam jasno kaže: „Dozvolimo koži neka blista“. Matiramo puderom u kamenu /translucentom samo T zonu, a ostalo ostavljamo da se lagano sjaji, ostavljajući vrlo prirodan efekt.

Teške konture i puderi više nisu „IN“ – u modi su svježina, umjerenosti i međusobno kombiniranje boja.

Što se makeupa očiju tiče, jesen nam priziva matt nijanse u bež, sivim i smeđim tonovima, iako, poneko šimerasto (lagano šljokavo) sjenilo zemljanih tonova nije na odmet.

Dolaskom hladnijih dana svaka bi kozmetička torbica definitivno trebala sadržavati nekoliko ključnih proizvoda.

1.Kvalitetna hidratantna krema namijenjena vlastitom tipu kože. Moj trenutni favorit je Nikel “Nikelhidris” intenzivna hidratantna krema. Lagana tekstura koja se brzo upija temeljito hrani kožu, vlaži je te je ujedno i idealna podloga za makeup.

NIKEL, Nikelhidris (Muller, DM, 399,00 kn)

2.Maska/piling. Sol, sunce i more učine svoje. Stoga je potrebno „skinuti“ mrtve stanice i pripremiti kožu na oscilacije u temperaturi (intenzivnije grijanje prostorija te veliki postotak vlage u zraku). Moji trenutni favoriti su GlamGlow maska te Montagne jeunesse sauna maska/piling. U posljednje vrijeme biram i Hymalainu masku od Neema koja zaista dubinski čisti kožu.

Glam Glow, Douglas 250,00 kn

Montagne Jeunesse – Muller, Dm 9-15,00 kn

3.Gel/olovka/sjenilo ili maskara za obrve. Za vlastite potrebe, ali i na gotovo svim klijenticama koristim Catrice slim matic ultra precise olovku te Benefit Ka-brow gel koji mi dopušta precizno iscrtavanje dlačica. Također, tu je i Maybelline maskara za obrve koja definitivno daje onaj završni wow efekt.

Catrice ultra slim eyebrow , Dm, Muller, 21,00 kn

Ka-brow-hero Douglas, 215,00 kn

4.Sredstvo za uklanjanje makeupa. Nijedno opravdanje nije dovoljno dobro da se makeup svakodnevno i u potpunosti ne odstrani. Već godinama koristim dvije micelarne otopine koje ne mislim tako skoro mijenjati – Bioderma Sensibio micelarna otopina i Garnier Biphase Micellar Cleansing Water in oil. Nakon temeljitog odstranjivanja makupe-a lice dodatno detaljno isperem adekvatnim šamponom/sapunom za pranje.

Garnier Biphase Micellar Cleansing Water in oil, Muller, Dm, 44,00 kn

5.Ruž. Izaberite onaj jedan ruž koji će vam popraviti dan, spasiti „cjelokupni dojam“ u zadnji čas, nešto poput male crne haljine, mali saveznik ljepote i prvenstveno – izaberite ruž s kojim će vam samopouzdanje rasti – jer nema lošijeg efekta makeupa nego žene koja hoda pognute glave jer se ne osjeća ugodno noseći ga. Nije bitna boja – bitan je efekt. Moji favoriti hladnijih dana su NYX Lingerie Embellishment te Wet’N’Wild Ravin Raisin.

Wet’N’Wild Ravin Raisin, DM, 23,00 kn

6.Highlighter. Malo vilinskog sjaja nikome nije na odmet, dapače. Mogućnosti je bezbroj, a na vama je da izaberite onu opciju  koja će  vas najbrže pretvoriti u vile i princeze. Ružičastog, zlatnog ili srebrnog podtona, u prahu, „kamenu“ ili kremi – izbor je prevelik, a korisnica još uvijek premalo – odvažite se. Moji favoriti The Balm- Mary Loumanizer – The Balm, Wet n wild Precious Petals.

Wet n wild Precious Petals ( Dm 41,00 kn)