Danas na tržištu postoji zaista široki spektar proizvoda koji olakšavaju apliciranje makeupa. No, postoje i neki jednostavni trikovi čija će vam primjena uvelike olakšati odabir adekvatnog pudera, pripremu kože lica i tijela, ili jednostavno fiksiranje obrva. Danas vam donosim nekoliko jednostavnih savjeta koje vizažisti koriste i učestalo im se godinama vračaju bez obzira na veliki broj inovativnih proizvoda na tržištu.. Upravo su to tajne kojima vjerujemo i koje rado primjenjujemo.

Puder

Svaki puder oksidira. Prilikom odabira nijanse pudera vrlo je bitno pažnju obratiti na promjene u boji nastale u prvih desetak minuta neposredno nakon nanošenja na kožu. Naime, u dodiru sa zrakom i kiselinama u koži puder mijenja svoju strukturu odnosno nijansu boje. Sigurno vam se bar jednom dogodilo da ste pronašli “idealnu” nijansu pudera, pažljivo ste se našminkali i nakon desetak minuta na prijelazu prema vratu primijetili neželjenu crtu odnosno boja više nije bila savršeno stopljena s kožom. Postoji nekoliko jednostavnih trikova za biranje idealne nijanse bez obzira na oksidaciju :

  • napravite test boje na prijelazu brade prema vratu. Izaberite tri nijanse koje smatrate najsličnijima vašem tenu. Tanki sloj pudera odabranih nijansi (deblji sloj sporije oksidira pa rezultat nije realan) ostavite da “odstoji” desetak minuta na zraku. Puder koji se idealno stopio s vašim tenom vaš je najsigurniji odabir.
  • kupujte pudere koji imaju pumpicu ili što manji dotok zraka u bočicu. Upravo se zbog doticaja zraka i oksidacije dešava da vam odjednom (nakon nekoliko mjeseci korištenja) puder više savršeno ne odgovara a na taj ćete način što je dulje moguće zadržati prvobitnu boju.
    Ako je puder oksidirao, ali vam teksturom savršeno odgovara uvijek pri kupnji birajte nijansu svjetliji od vašeg tena te ga dodatno, ako je nakon desetak minuta potrebno korigirajte puderom u prahu / kamenu

Puder koji volim : Revlon ColorStay s pumpicom , Muller, 104,00 kn

Pažljivo s pilingom

Svakodnevno se na površini kože nakupljaju odumrle stanice te je nužno, s vremena na vrijeme, koži lica i tijela podariti temeljiti piling kako bi se detaljno očistile ljuskice i onečišćenja. Pokušajte birati pilinge čija se struktura sastoji od prirodnih čestica – šećer, ugljen, kava, morska sol ili mljevene koštice marelice koje su ujedno bogate antioksidansima. Cilj pilinga je kružnim pokretima blago masirati željeno područje. Jači pritisak odnosno invazivno utrljavanje proizvoda neće “detaljnije” očistiti kožu već će samo potaknuti površinska oštećenja i nadraženost kože. Dakle, manje je više odnosno blaže je ujedno i temeljitije.


Piling koji preporučam:
Afrodita šećerni piling ( Dm, Muller, 48,00 kn)

Vazelin u ulozi čuvara kože

Svaki vizažist u svom makeup kitu zasigurno ima malenu kutijicu vazelina. Koristimo ga kao instant rješenje za mnoge tegobe. Primjerice, u debljem ga sloju nanosimo na ispucale usnice koje se tijekom šminkanja ostatka lica omekšaju te neposredno prije nanošenja ruža štapićem ili blazinicom skidamo višak zajedno sa suhom, ispucalom kožom. Usnice su zaglađene i spremne za nanošenje i tekućih matt ruževa. Kod nanošenja jarkih boja ruževa za usne namažemo tanki sloj vazelina na zube koji tako sprečavaju preslikavanje istog. Također, kod njege kože možete ga mazati na suhe dijelove odnosno ispucalu kožu, omotati prozirnom folijom te se kroz nekoliko sati diviti rezultatima i mekanoj baršunastoj koži.


Vaseline Original (Dm, Muller, 24,00 kn) 

Fiksiranje obrva

Danas na tržištu postoji mnogo preparata za savršeno uređivanje i zaglađivanje obrva: sjenila, olovke, tuševi i maskare – pregršt proizvoda i još više mogućnosti. No, postoji i nekoliko trikova koje vizažisti koriste na mnogim revijama i snimanjima. Tvrdi sapun (za ruke) – površinskim struganjem male količine sapuna četkicom za obrve moći ćete ih zagladiti u željenom smjeru . Također, ako obrve začešljate lakom za kosu postići ćete željeni rezultat sa zaista malo uloženog truda.


Makeup Factory transparenti gel za obrve ( Muller, 64,00 kn)

Sapun (tvrdi) Palmolive ( Dm, Muller, 4,00 kn) 

Taft lak za kosu ( Dm, Muller, 32,00 kn) 

Bijela olovka

Korištena na vodenoj liniji bijela olovka vizualno povećava oko. No, makeup artisti vrlo često bijelu olovku koriste i kao podlogu za sjenilo, posebice ona sjenila jarkih boja. Olovku nanesite duž cijelog kapka te ju lagano razmažite sintetičkim kistom ili prstima kako bi dobili ujednačenu podlogu. Laganim utapkavanjem nanesite sjenilo u nekoliko slojeva koje će sada poprimiti zaista intenzivnu boju. Budite oprezni jer se na masnoj podlozi koju ostavlja olovka sjenilo puno teže blenda pa će sjenčanje u ovom slučaju biti puno zahtjevniji, ali će krajnji rezultat ujedno biti zaista intenzivan makeup.


Maybelline white expression kajal ( Dm, Muller, 33,00 kn)

NYX Jumbo pencil – Milk (Diviana Cosmetics, 64,00 kn) 

Foto: Pexels, web stranice proizvođača