Prvi član žirija natječaja najFotograf Tower centra Rijeka i Lifea kojeg predstavljamo i sam je mladi fotograf iza kojeg je već impresivna karijera.
Više o natječaju doznajte OVDJE.

Filip Koludrović fotoaparat je prvi put uzeo u ruke kada mu je bilo samo šest godina. Prije šest godina kupio je prvi digitalni fotoaparat i započeo s fotografiranjem portreta koji su polako prerasli u modnu fotografiju.

Prva velika modna suradnja bio je angažman na Fashion Weeku Zagreb, kada je imao samo 17 godina. Zatim su krenule druge kampanje, hrvatski i na kraju internacionalni časopisi.

S Koludrovićem smo posljednji put razgovarali u kolovozu kada je napravio editorijal na čak dvadeset za portugalsko izdanje Voguea. Evo što se od tada promijenilo u njegovom životu.

– Točno, desio se jedan lijepi završetak prošle godine u Amsterdamu i vrlo radni početak 2019., iznimno mi je drago što je moj grad napokon postao pozadina nekoliko mojih editorijala.

Koliko je editorijal za portugalski Vogue utjecao na daljnji razvoj vaše karijere?

– Pa svakako utječe na postavljanje sebe kao nekog ozbiljnijeg fotografa, dosta sam smanjio broj projekata, ali mislim da ih obavljam puno kvalitetnije, jer kvaliteta uvijek ispred kvaniteta. Naravno to je bio jedan prekrasni vjetar u leđa koji ti samo govori da je sve moguće.

Jeste li radili na još nekom velikom inozemnom projektu?

– Trenutno radimo na razradi nekih jako zanimljivih priča i spremam se za prvi puta posjetiti Istambul.

Među posljednjim editorijalima radili ste za hrvatsko izdanje časopisa Elle. Inspiracija je bio Riječki karneval. Čija je to bila ideja? Kako je to kada dobijete priliku promovirati rodni grad?

– Točno, već sigurno godinu dana jako sam htio snimati temu karnevala, meni je osobno to genijalna tradicija koja živi dan danas i mislim da zaslužuje i veću pozornost nego što trenutno dobiva. Odlučio sam karneval prikazati kao nešto što može biti moderno i zanimljivo mladim ljudima iz razloga što mislim da je sve manje novih generacija zainteresirano za lokalne običaje, čast izuzecima. Uvijek govorim kako je Rijeka grad enormnih sposobnosti, samo ih treba znati dobro usmjeriti.

Puno radite i za hrvatsko izdanje Grazie. Kako je uopće došlo do suradnje s ta dva časopisa?

– Da, ovaj mjesec se desilo da sam imao čast snimati dvije naslovnice u Rijeci, Elle kao karneval i Graziu kao ženu ribara koja ostaje u lučici na Kantridi čekajući svog ribara da se vrati.

Što ste još radili u posljednje vrijeme?

– Malo putovao, posjetio Milano Fashion Week i većinom snimao nove editorijale što vani tako i u Hrvatskoj.

Dio ste projekta za izbor NajFotografa. Što očekujete?

– Točno, očekujem puno prijava, mislim da je ovo genijalna prilika za mlade ljude koji se bave fotografijom da pokažu svoj talent i možda dobiju priliku da snime profesionalan editorijal.

Što bi poručili fotografima koji se žele prijaviti na natječaj?

– Bilo bi mi žao da propuste ovu priliku, znam koliko je teško početi kao modni fotograf i svaka prilika za predstavljanjem svoga rada može biti odlična u budućnosti.

Vi sami počeli ste vrlo mladi, a i sada ste mladi. Što je bila vaša odskočna daska?

– Pa rekao bi puno truda, eksperimentiranja i rada. Na greškama se najbolje uči, sve treba isprobati, fotografija može biti puno različitih stvari i lijep je proces tražiti svoj estetski potpis. Sigurno bi rekao da je najviše ljudi vidjelo moj rad kada sam se prijavio na Elle foto natječaj.

Što mora imati dobar modni fotograf?

– Mora imati ukusa, ne nužno za modu. Glazba, knjige, umjetnost, filmovi, mislim da se inspiracija može izvući iz puno različitih segmenta, a mislim da je to bitno da bi bio dobar modni fotograf.

Poznati ste i po sjajnim portretima. Koga je lakše fotografirati, žene ili muškarce?

– Muškarce, žene po mom iskustvu puno više razmišljaju kako će izgledati na fotografiji tako da treba malo duži proces davanja povjerenja, s muškarcima je puno lakše, možeš im reći da stave prst u nos i većina će te poslušati.

Osim što radiš sjajne fotografije, imaš osjećaj i za stil. Kupuješ u Tower centru, koji su ti omiljeni brendovi?

Kupujem u Fashion&Friends, najviše Diesel. Nedavno sam kupio u Cubusu majicu na zmije i svi su me pitali od kuda mi. 🙂

Majica iz Cubusa koja je svih oduševila

Aurtor: Novi list, Ana Braškić

Foto: privatni album