Lista razloga da se upustite u avanturu zvanu planinarenje je beskonačna. Bilo da se radi o tek laganim šetnjama, nešto zahtjevnijim usponima ili alpinizmu, u pitanju je fantastičan način za izgradnju snage, poboljšanje vlastite kondicije i njegovanje mentalnog zdravlja. Možete odabrati rutu, tempo i trajanje u skladu sa svojim nivoom kondicije i ciljevima kako biste postepeno izgradili čvrst temelj snage i izdržljivosti. Danas je jak imunološki sustav važniji nego ikada, a planinarenjem možete ojačati prirodnu sposobnost svojeg tijela da se bori protiv bolesti.

Bilo da ste početnik ili iskusni planinar, ljubitelj prirode od malih nogu ili osoba koja se prirodi okrenula tek kada ga je užurbana i stresna svakodnevica natjerala na to, benefiti uživanja u prirodi i njenim blagodetima su nemjerljivi. To možete naslutiti sa prvim udahom oštrog planinskog zraka, a već nakon prve šetnje, otvorit će vam se potpuno nov svijet. Osjećaj koji će u vama probuditi boravak u prirodi natjerati će vas da se zapitate šta ste čekali do sada! Ali bez brige, planinarenje je aktivnost za osobe svih dobi, pa se nemojte začuditi kada na stazi ugledate vitalne i vedre seniore koji sa uživanjem prelaze brojne kilometre i uspone. Benefiti planinarenja su brojni, a ovdje ćemo navesti samo neke od njih.

1. POBOLJŠANJE KARDIOVASKULARNOG ZDRAVLJA

Bolesti modernog načina života koji su rezultat nedostatka fizičke aktivnosti, stresa i neuravnoteženog načina ishrane uključuju prekomjernu težinu, hipertenziju, kardiovaskularne bolesti i dijabetes. Poboljšanje kardiovaskularnog zdravlja, ne samo da smanjuje rizik od razvoja navedenih bolesti, već će učiniti da se osjećate i izgledate mlađe. Čak i lagano planinarenje može povećati broj otkucaja srca na umjereni nivo, što uvelike pomaže u poboljšanju aerobne kondicije i izdržljivosti. Vremenom se vaše tijelo prilagođava novim nivoima kondicije pa možete pješačiti duže, brže i jače, bez osjećaja umora ili zadihanosti.

2. POVEĆANJE GUSTINE KOSTIJU

Gustoća kostiju i tonus mišića opadaju nakon 30. godine života. Jedan od najboljih načina da se uspori ovaj proces je vježbanje. Osteoporoza je bolest današnjice koja pogađa oba spola, te osim zdrave prehrane pune kalcija, i fizička aktivnost ima značajnu ulogu u prevenciji. Što više aerobne aktivnosti i treninga snage, to je bolje za vaše kosti. Međutim, da bi ove aktivnosti bile efikasne u povećanju gustoće kostiju, moraju se obavljati na umjerenom do viskom nivou. Naravno da je korisnije planinarenje strmom stazom od lagane šetnje dolinom.

3. MRŠAVLJENJE

Pješačenje umjerenog intenziteta je odličan i prirodan način da postepeno izgubite na težini. Sagorijevanje kalorija zavisi od faktora kao što su intenzitet, tempo, nivo kondicije, godine i tjelesna težina. Ukoliko je mršavljenje vaš cilj, birajte zahtjevnije rute sa usponom, kako biste sagorjeli što više kalorija. Priroda motivira, ispunjava, budi u vama strast i gubljenje kilograma prelazi u drugi plan, iako vaše tijelo postaje preoblikovano, a vi potpuno zadovoljni rezultatima.

4. POBOLJŠANJE BALANSA

Dok hodate stazom, u adekvatnoj obući za planinarenje, mišići nogu i jezgra se stalno angažiraju kako bi osigurali stabilnost i ravnotežu na neravnom terenu. Kako ovi mišići vremenom jačaju, ravnoteža se poboljšava. Pored toga, planinarenje pomaže u povećanju propriocepcije – svijesti uma o položaju i kretanju tijela u odnosu na okolinu. Kako starimo, zaista je važno da radimo na ravnoteži.

5. JAČANJE MIŠIĆA

Pored mišića nogu i jezgra, planinarenje jača i druge mišiće tijela, uključujući ruke i leđa. Zapravo, možemo reći da su tokom ovakvih vrsta šetnji angažirane sve grupe mišića. Hodanje uzbrdo angažira gluteus, kvadricepse, tetive i potkoljenice, dok hodanje nizbrdo angažira kukove, gležnjeve i jezgru. Mišići ruku i leđa mogu se ojačati upotrebom štapova za planinarenje ili nošenjem planinarskog ruksaka, pa je zato dobro izabrati kvalitetnu opremu za planinarenje.

6. SMANJENJE STRESA

Stres i mentalne bolesti poput anksioznosti i depresije su nažalost postale dio svakodnevice mnogih ljudi. Provođenje vremena u prirodi može nam pomoći da se vratimo u sadašnji trenutak i probudimo toliko željeni osjećaj smirenosti. Kombinacija fizičke aktivnosti i uživanja u prirodi, uz svijež zrak i pozitivno okruženje može vas dovesti u stanje balansa i smirenosti. Planinarenje možda ne može riješiti sve vaše probleme, ali vas može ojačati i pripremiti da lakše rješavate izazove sa kojima se svakodnevno suočavate.

7. DRUŽENJE

Planinarenje je odličan način da obogatite svoj društveni život. Ukoliko želite krenuti sami na ovu vrstu aktivnosti, vrlo brzo ćete pronaći prijatelje i istomišljenike sa kojima će svaki pređeni kilometar na stazi biti lagan. Smijat ćete se puno više, naučiti dosta i shvatiti da je timski rad ključ prelaženja i najtežih prepreka.

Razmislite šta vas najviše motivira. Mršavljenje, smanjenje stresa, fizičko zdravlje, druženje, ljubav prema prirodi ili kombinacija svega navedenog? U skladu sa odabranim ciljem, izaberite i vrstu planinarenja i tempo. Ono što vam možemo garantirati je to da ćete uz željeni cilj, dobiti i mnogo više. Priroda ima toliko toga da nam ponudi, a naše je da to prihvatimo. U raznovrsnoj ponudi outdoor obuće, odjeće i opreme u posebno kreiranom outdoor korneru  u Sport Vision trgovini u Tower Centeru pronaći ćete sjajnog saveznika na stazi. U posebno kreiranom outdoor korneru u Sport Vision pronaći će Spremni za izazov?