Često ste umorni, malaksali, patite od glavobolja? Razlog je možda anemija, loša krvna slika s manjkom željeza u organizmu. Najednostavniji i najučinkovitiji način kako povećati željezo u krvi je promijeniti prehranu, odnosno obogatiti je hranom bogatom željezom i vitaminom C jer organizam pomoću vitamina C apsorbira željezo.
 
Cikla

Tamnocrveni sok iz ovog korijena vrlo je hranjiv. Čaša soka od cikle dnevno čuva zdravlje kardiovaskularnog sustava i poboljšava cirkulaciju. Cikla može drastično sniziti povišen krvni tlak te pojačati dotok krvi u mozak. Bolja prokrvljenost znači bolje funkcioniranje, odnosno bolje pamćenje i bolje kognitivne sposobnosti.. Bogata je nitratima, kalijem, željezom, fosforom, magnezijem, kalcijem, manganom, selenom, bakrom, jodom i kobaltom. Cikla sadrži i vitamin C te vitamine B skupine koji su također važni za energiju.

Farmacia

Borovnice

Borovnice su pravi rudnik antioksidansa, vitamina i minerala, osobito kalcija, fosfora i željeza i vitamina C. Flavonoidi koji se nalaze u različitim vrstama voća, među ostalima i u borovnici, otvaraju krvne stanice i dopuštaju veći i brži protok krvi, a istodobno smanjuju krvni tlak. Upravo zbog toga borovnica poboljšava kognitivne vještine, ali i mozak održava zdravim na duže staze. Antocijanin, flavonoid koji borovnici daje prepoznatljivu ljubičastu boju, povezan je s mnogim zdravstvenim dobrobitima: ovo se ukusno voće preporučuje u prevenciji raznih bolesti kao što su krvna oboljenja, srčane bolesti, regulacija šećera i masnoća.

Farmacia, 84,05


Imate li dobru krvnu sliku pozivamo vas na akciju darivanja krvi koja će se održati u subotu 29.8. od 9 do 12 sati u Tower Centeru na 3. katu (prostor tik uz pokretne stepenice).

Darivanje krvi je iznimno human i plemenit čin kojeg može, bez opasnosti za svoje zdravlje, učiniti svaka zdrava osoba od 18 do 65 (70) godina, 3 do 4 puta tijekom jedne godine. 

Darivanje krvi je jednostavan postupak koji uključuje: prijem i identifikaciju davatelja uz predočenje osobne iskaznice

  • provjeru željeza u krvi iz kapljice krvi dobivene laganim ubodom u jagodicu prsta
  • liječnički pregled kojim se provjerava zdravstveno stanje davatelja, krvni tlak i rad srca
  • uzimanje doze krvi koje započinje tako da iskusan zdravstveni tehničar odabere venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu koja je povezana s plastičnom vrećicom u koju se daruje krv. Sam čin uzimanja   krvi  traje 8 – 12 minuta
  • nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok
  • sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.