Tava, prosulja, prsura, prženica, kako vam drago, došla je na svijet u drevnoj Mezopotamiji. Nitko ne zna točno kad su ljudi prvi komad mesa ispekli u tavi, pretpostavlja se da je od tog događaja prošlo najmanje pet tisuća godina. Prve su bile od bakra, već tada su znali da bakar izvrsno i ravnomjerno provodi toplinu. Nije dugo trebalo, samo nekoliko tisuća godina da nakon bakra lijevano željezo zavlada manufakturom tava. Dogodilo se to dva, tri stoljeća prije Krista u Kini za vrijeme dinastije Han. A sama imenica stigla je u naše krajeve iz Turske.
Lonci&Poklopci by Bajde, dućan s kuhinjskim blagom, posebno je posvećen širokom izboru vrhunskih tava. Slijedeći tradiciju i kvalitetu svoje mjesto u dućanu zauzimaju tave od bakra i lijevanog željeza. Čvrste, postojane, savršeno provode toplinu, neuništive i neustrašive kad djeluju, imaju mjesto i u svakoj kuhinji koja drži do sebe.
Malo mlađe sestre dolaze uglavnom iz Francuske, tave od ugljičnog čelika ili željeza pa onda i od nehrđajućeg čelika odnosno inoxa. Ne zaostaju nimalo, jednako dobro prenose toplinu po cijeloj površini a k tome su podatne i za indukciju. Nekad su dominirale aluminijske tave u kuhinjama i još uvijek je aluminij zahvalan material za tave, ali ništa nije zdravijeg sastava od željeza, onog lijevanog ili ugljičnog, kao i nehrđajućeg. I bakrene posude unutrašnji sloj koji je u direktnom dodiru s hranom imaju od željeza. Ne želite imati u kuhinji tavu koja se lako ošteti pa onda i prenosi štetne tvari u hranu, ne želite kupovati tavu svakih par mjeseci pa niti svaku godinu. Tava kad je prava traje i daje. Upravo takve tave možete potražiti u Loncima&Poklopcima by Bajde u sklopu Mjeseca tava. Uz vrhunski izbor sigurno neće škoditi popust od 35% na sve tave koje zateknete.