Kozmetiku u osnovi  dijelimo u dvije skupine : dekorativnu i preparativnu kozmetiku. Kao što i samo ime kaže preparativna kozmetika priprema kožu lica, zaglađuje nepravilnosti, umanjuje bore, odnosno djeluje ciljano, dok je dekorativna kozmetika ona čiji je zadatak instantno “uljepšati” kožu, a tu spadaju puderi, ruževi, sjenila i sl.

Pronaći zaista dobru i kvalitetnu preparativnu  kozmetiku za vlastiti tip kože, te na temelju tih istih odabranih proizvoda izgraditi kvalitetnu beauty rutinu koju ćemo primjenjivati svakog dana, u današnje je vrijeme (p)ostalo gotovo pa nemoguća misija. U moru proizvoda koji nam suvremenim izumima i patentima  garantiraju čudotvorna i djelotvorna rješenja, istovremeno se borimo i s novim beauty trendovima i rutinama nanošenja određenih proizvoda, a sve kako bismo zadržali glatku i sjajnu kožu te mladolik izgled.

Također, definitivno je za kreiranje vlastite beauty rutine veliki utjecaj imao i prodor korejske kozmetike na zapadno tržište. Brendiranu su kozmetiku  popratile i vrlo iscrpne upute za primjenu korejske beauty rutine, koje vrlo često uključuju i  dvoznamenkasti broj koraka u tretiranju kože i nanošenju proizvoda. Korejska nas je beauty rutina tako naučila da se slojevitim nanošenjem proizvoda postiže maksimalna učinkovitost, pa nerijetko rutinu obuhvaćaju razni pilinzi, hranjive vodice, hidrolati, tonici, serumi, kreme i ulja u detaljnoj i temeljitoj step by step rutini.

No, kako zaista izgleda jedna detaljna beauty rutina i što sve ona zapravo obuhvaća?

Krenimo redom.

Koži su potrebna 4 osnovna koraka u jutarnjoj i večernjoj rutini kako bismo postigli najbolje rezultate

1.Čišćenje

2. Jačanje/ toniziranje

3.Obrada

4.Hranjenje i hidratacija

1. Čišćenje –

Temeljito čišćenje važan je korak za početak  svake beauty rutine (i ujutro i navečer!). Kožu oslobađamo od štetnih tvari iz okoliša (smog, vjetar, vlaga…), od prljavštine i toksina te ju pripremamo za daljnju njegu, odnosno rutinu. Prilikom čišćenja, vrlo je korisno koristiti kombinaciju mehaničkog sredstva, a po mom je mišljenju Foreo Luna Mini 2  definitivno jedan od takvih uređaja, uz dodatak blagog šampona/sapuna za što detaljnije uklanjanje nepravilnosti. Himalaya Purifying Neem Face Wash, 39,00 kn, DM, Muller


Foreo Luna Mini 2, Dm, Muller, 1.399,00 kn

2. Jačanje/ toniziranje

Ovaj korak služi da se izbalansira sadržaj prirodnih kiselina i ovlaživača u koži te da se koža još jednom temeljito očisti od eventualnih ostataka prljavštine ili makeup-a. Ovaj je korak nužan ne samo navečer, već i ujutro, s obzirom na to da koža luči sebum i tijekom stanja mirovanja.

Kod ovog su koraka izvrsni  klasični tonici koji ne bi trebali sadržavati alkohol te hidrolati koji destilacijom dobivenih od aromatičnih biljaka smiruju i čiste kožu. Tonik (Afrodita Aloe Vera , 36,00 kn, Muller, DM) , Hidrolat (Caudalie Eau de Beauté. eliksir mladosti, 256,00 kn, Farmacia, Muller)


Caudalie Eau de Beauté. eliksir mladosti, 256,00 kn, Farmacia, Muller

3. Obrada ciljanih točaka (područja)

Ovaj korak detaljnije obrađuje posebno problematična, odnosno kritična mjesta na koži lica pomoću ciljano osmišljenih djelotvornih proizvoda. Najčešće su u pitanju koncentrirani serumi ili kreme koji znatno pospješuju i čine vidljivima efekte djelotvorne  beauty rutine. Serumi su ujedno i najkvalitetnija baza i priprema koži za nanošenje krema  ostalih beauty proizvoda u sljedećem koraku.

Serumi i kreme se međusobno nadopunjuju, ali zbog različitog ciljanog djelovanja (različiti slojevi kože) nisu zamjena jedni za druge. Dakle, kompatibilni su i nadopunjuju se.  Serum (Estée Lauder Advances Repair , 659,00 kn, Muller, Douglas)


Estée Lauder Advances Repair , 659,00 kn, Muller, Douglas

4. Hranjenje i hidratizacija

U svakodnevnoj beauty rutini ne smije nedostajati kvalitetna  krema za lice namijenjena tipu kožu, ali i godinama starosti.

Masna i mješovita koža trebaju kremu odnosno fluide s tekućom, prozračnom i laganom teksturom te svojstvima brzog upijanja bez ulja i teških tekstura. Nasuprot tome, suha ili zrela koža trebaju bogatu i punu teksturu s višim udjelom masnoće i intenzivnim hranjivim tvarima.

Krema za masnu kožu : (NiKEL krema s čajevcem, Muller, 86,00 kn) Krema za suhu i zrelu kožu : Afrodita Hydra Termal 24 h (Dm, Muller, 86,00 kn)


NiKEL krema s čajevcem, Muller, 86,00 kn

Afrodita Hydra Termal 24 h, Dm, Muller, 86,00 kn