Ljubav je osjećaj koji nas pokreće i kojemu svi težimo. Ona je razlog našeg postojanja i smisao života. O ljubavi se pišu najljepše priče i skladaju romantične pjesme. Budući da svatko od nas želi voljeti i biti voljen, često si postavljamo razna pitanja i tražimo savjete kako ostvariti i ispuniti život s ljubavlju. Radi svoje kompleksnosti i misterioznosti, ljubav je glavna tema istraživanja poznatog hrvatskog sociologa, pisca i kolumnista Bruna Šimleše. Upravo zbog toga dobio je i titulu najpoznatijeg hrvatskog stručnjaka za ljubav.

Nakon “Ljubavologije”, u kojoj nam odgovara na temeljna pitanja o ljubavi i savjetuje kako razviti zdrav odnos prema sebi, ali i drugima, u svojoj novoj knjizi “Istine i laži o ljubavi”, Bruno Šimleša dublje zadire u ljubavne odnose, razbija mitove o ljubavi i upoznaje nas s korisnim istinama koje nam pomažu u razvijanju zdravih i sretnih odnosa.

U nastavku pročitajte razgovor s Brunom Šimlešom, u kojem nam je, između ostalog, otkrio što je za njega ljubav i sretna veza te izrazio svoje mišljenje o položaju žena u današnjem društvu.

Za početak, kako biste definirali ljubav?

Postoji li zapravo ljubav na prvi pogled?
Ljubav na prvi pogled sigurno ne postoji. Postoji zaljubljenost na prvi pogled, možemo biti zaneseni ili očarani nekime na prvi pogled. Realno, možemo čak i na nulti jer je moguće zaljubiti se u nekoga ako smo samo čuli što je ta osoba rekla, a nama je to oduvijek bila ideja koju smo vezali uz našeg idealnog partnera. Tako da je zaljubljenost na prvi pogled itekako moguća, ali ljubav nije. Da bismo nekoga istinski voljeli, trebamo ga upoznati, razviti poštovanje, a sve to nam treba vrijeme. Vrlo malo sreće, mnogo pameti i još više truda!

Razlikuju li se muškarci i žene kada je riječ o ljubavi?
Ne treba generalizirati, ali ima nekih stvari kojima su sklonije žene ili muškarci. Npr., žene su sklonije odabirati partnere prema onome što se nadaju da će jednog dana postati, a ne prema onome što trenutačno jesu. To sam opisao u novoj knjizi koju ćemo promovirati u Tower centru, u knjižari Hoću knjigu. Kao da biraju malog s potencijalom, pripravnika…
A objasnio sam i u ovom videu

S druge strane, muškarcima su ljubavni odnosi često prenisko na listi prioriteta. Tako da mnogi znaju tko je zabio 3 gol za Englesku na nekoj tekmi 1986., a ne sjećaju se o čemu su s partnericom razgovarali prošli tjedan.

Što prema vama karakterizira sretnu vezu? Što je potrebno da se ona održi i da ne prijeđe u naviku?
Prvo je potrebno pametno odabrati partnera jer je zabludetina da se suprotnosti privlače. Odnosno, suprotnosti se ponekad i mogu privlače, ali mnogo veće šanse za dugoročno uspješan i ispunjavajući odnos imaju partnere koji dijele mnogo sličnosti. Koji dijele ključna životna uvjerenja i vrijednosti.
A nakon što pametno odaberemo, trebamo se i dalje truditi. I oko sebe i oko partnera. I kada dobijemo djecu trebamo odvajati vrijeme jedno za drugo, i dalje se zavoditi, truditi što bolje upoznati i što dublje razumjeti. Ne tvrdim da je to jednostavno, ali je nužno.

Ususret Danu žena, zanima nas smatrate li da su žene još uvijek u neravnopravnom položaju u odnosu na muškarce i ako da, zašto je to tako?
Nažalost, jesu. Meni se čini da sve počinje od naših domova. Sve dok žene vode glavnu brigu oko odgoja i brige za kuće, imat će podređenu ulogu u društvu, u biznisu…
Danas više nema nikakvog razloga da žene budu inferiorne. Dok smo živjeli u pećinama, bilo je logično da imamo različite društvene uloge jer su žene fizički slabije pa je logičnije da su muškarci odlazili iz pećina i borili se s raznim opasnostima. Logično je da su tada žene ostajale doma, brinule se za dom i djecu. Problem je što su nečiji umovi i dalje u pećinama jer u društvu u kojem fizička snaga ne igra važnu ulogu, nema razloga da postoji razlika u društvenim ulogama, plaćama, pravima… Danas nas ne bi smjelo zadovoljiti ništa osim apsolutne ravnopravnosti. U svim pravima, obavezama i odgovornostima!

Kako ostvariti ljubav? Kako svoje srce naučiti jeziku ljubavi? Koliko se muškarci i žene doista razlikuju? Kako se riješiti osjećaja da ne zavrjeđujemo ljubav? Kako stvoriti sretnu vezu? Kako doista funkcionira Zakon privlačnosti?
Navedena pitanja tema su najnovije Brunove knjige, “Istine i laži o ljubavi”. Ako vas zanimaju odgovori, pozivamo vas na promociju koja će se održati na Dan žena, 8. ožujka u 18 sati u knjižari Hoću knjigu u Tower Centru Rijeka.