S početkom vrtića i školske godine djeca su ponovno izloženija virozama i infekcijama. Kako im pripremiti imunitet na svakodnevnu obranu, objašnjava magistra Elena Orozović iz Farmacije

Prvi dan školske godine za mnoge roditelje predstavlja nove početke, nove borbe, pobjede i poraze. Za roditelje vrtićke i školske djece tu su novi izazovi jer povratkom u kolektiv kreće još jedan krug razmjene viroza i infekcija. Kako pripremiti imunitet na svakodnevnu obranu? Važno je pobrinuti se o:

  • zdravoj i uravnoteženoj prehrani
  • svakodnevnoj tjelesnoj aktivnosti
  • dovoljno sna
  • pravilnoj higijeni

Što ako je usprkos tome dijete više kod kuće nego u vrtiću ili školi?

U tom slučaju bilo bi dobro u prehranu uvrstiti dodatak prehrani za jačanje imuniteta. Isto tako, ako imate loša iskustva od prethodnih godina, treba misliti o prevenciji.  Na tržištu je dostupan velik broj preparata koji, osim nadopune vitamina i minerala te modulacije imuniteta, mogu pomoći i boljoj koncentraciji.

1. Multivitaminski pripravci

Ovo su idealne formule za djecu koja nemaju uravnoteženu prehranu jer ne jedu raznolike obroke, iz nekog razloga izbjegavaju određenu vrstu hrane ili imaju smanjeni apetit. Multivitaminski pripravci dostupni su u različitim oblicima, od gumenih bombona, lizalica, pastila do ukusnih sirupa i voćnih koncentrata. Naravno, obratite pažnju na sastav i podrijetlo vitamina i primjenjujte ih uz obrok kako bi se bolje apsorbirali  vitamini topljivi u mastima.

Farmacia

2. Vitamin C

Poznat kao važan saveznik u borbi protiv bolesti, vitamin C može se u manjim dozama primjenjivati u prevenciji ili povećati u akutnoj fazi bolesti, kada je najbolje njegov unos rasporediti na nekoliko dnevnih doza. Najbolje iskoristiv vitamin C dolazi iz prirodnih izvora u kompleksu s bioflavonoidma.

3. Vitamin D

Novijim istraživanjima potvrđeno je kako je vitamin D3 važan u imunološkom sustavu i njegov manjak povećava sklonost infekcijama. Kako nam je za sintezu vitamina D potrebno sunce, u prilog mu ne ide ulazak u školske klupe i početak jeseni. Preporučuje se suplementacija, uz oprez kod doziranja.

4. Med, matična mliječ i propolis

Med sadrži gotovo sve vitamine i minerale te obiluje antioksidansima kojima duguje svoja antimikrobna svojstva. Osim toga, med je, ako dijete nema alergiju na pelud, savršena zamjena za šećer i slatkiše!

Matična mliječ je bogata vitaminima i mineralima, posebice B kompleksom, te biološki aktivnim spojevima koji djeluju kao prirodni biostimulator. Najbolja je u prevenciji i skraćivanju trajanja bolesti. Preporučuje se uzimanje tijekom mjesec dana, s pauzom od sljedećih mjesec dana, nakon čega se može opet napraviti ciklus uzimanja pripravka.

Propolis djeluje antivirusno i antibakterijski. Pomaže i lokalno anestetski kod bolnog grla te začepljenog nosa.

Farmacia

5. Ekstrakt echinacee

Ako se primijeni čim se jave prvi simptomi, ekstrakt echinacee djeluje imunomodulacijski i antimikrobno, ublažava simptome viroze te skraćuje trajanje bolesti. Ne preporučuje se primjena dulja od mjesec dana u kontinuitetu, nakon čega je potrebna pauza!

6 Beta-glukani

Kao prevencija i jačanja imuniteta odlični su i beta-glukani te novija generacija alfa-glukana koje se zbog imunomodulirajućeg djelovanja, uz pauze, preporučuje  uzimati cijele godine, a posebice za bolesti i nakon nje.

7. Probiotici

Osim poznatog uravnotežujućeg učinka na probavne smetnje, probiotici pokazuju i pozitivan učinak na funkciju imunološkog sustava. Također se mogu uzimati preventivno cijele godine, pogotovo u vrtićkoj skupini gdje su crijevne viroze učestale i dugotrajne.

Dodatke prehrani namijenjene jačanju funkcije imunološkog sustava preporučuje se djetetu davati preventivno, počevši 2-3 tjedna prije početka nove školske godine i ulaska u kolektiv, te kroz zimski period dok su učestalija obolijevanja. Uzimanje dodataka prehrani svakako je preporučljivo i za trajanja infekcije, zbog čega će bolest trajati kraće, kao i nakon bolesti radi oporavka iscrpljenog organizma.

Farmacia

Fotografije: Pexels, Farmacia

tekst: preuzeto https://www.farmacia.hr/farmacia-savjetuje/clanci/370/7-super-mocnih-junaka-djecjeg-imuniteta/