Ne znam što me više podsjeća na bezbrižnost, Advent u djetinjstvu i prekrasno iščekivanje Božića nego adventski kalendari. Sjećam se da sam kao dijete prije svakoga Božića nestrpljivo iščekivala kakav će mi adventski kalendar ove godine roditelji pokloniti. Otvaranje, strpljenje kojim smo se morali oboružati, ne bi li sve prozorčiće otvorili odmah prvi dan je bilo nešto posebno. S odrastanjem se ta tradicija pomalo izgubila, ali posljednjih par godina viđam zanimljivu pojavu adventskih kalendara za odrasle i presretna sam kako se osjećaj dječje bezbrižnosti pomalo vraća u naše živote, bar za vrijeme Adventa.

Upravo zbog toga sam se bacila u potragu za najzanimljivijima koje možete pronaći u Tower Centru i darovati ih samima sebi ili svojim bližnjima – kao predivan predbožićni poklon.

Debeli pleteni pulover, Mango – 349,90kn
Naušnice od smole, Mango – 79,90kn
Cipele, Mango – 249,90kn

Prije toga sam vam odlučila ispričati kratku priču o tome kako su adventski kalendari zapravo nastali i zaživjeli. Sigurno niste ni znali da tradicija Adventskog kalendara seže u daleko 19. stoljeće, prve inačice su nastale u Njemačkoj, u to vrijeme su protestantske obitelji kredom označavale vrata, palile svijeće, dodavale slamke u jaslice u znak odbrojavanja do Božića. Djeca bogatijih obitelji na svaki dan adventa bi dobila medenjak i kada povežete to darivanje s odbrojavanjem dana do najljepšeg obiteljskog blagdana – Božića, jasno je kako je Adventski kalendar nastao. Gerhard Lang autor je prvog printanog kalendara u ranim 1900., njegov Adventski kalendar je sadržavao vratašca iza kojih su se skrivale 24 ilustracije, a bio je inspirian onime koji je njegova majka izradila za njega. On je modificirao Adventski kalendar, dajući mu mala vratašca, kakva upravo ima većina modernih kalendara.

Adventski kalendar, L’occitane

Adventski kalendari u prošlosti su uglavnom bili sastavljeni od kartonskih vratašaca i sadržavali su ilustracije Biblijskih motiva, citate iz Biblije, nešto kasnije se pojavljuju i oni s malenim čokoladicama. Današnji Adventski kalendari su zaista kreativni, pa ne sadrže isključivo kartonska vratašca, prozorčiće već i zanimljive ladice, a neke čak morate i sami sastaviti prije nego što otkrijete prvi poklončić. Kozmetička industrija svaku jesen u prodaju lansira prekrasne beauty Adventske kalendare, a ja sam pretražila TCR ne bih li pronašla sve Adventske kalendare koje tamo možete pronaći za svoje najdraže.

L’Occitane Adventski kalendar x Castel Bajac – 387,90kn

Essence Adventski Kalendar (Muller) – 229,90kn

Misslyn Adventski Kalendar (Muller) – 234,90kn

Nivea Adventski Kalendar (Dm) – 199,90kn

Catrice Adventski Kalendar (Muller) – 275,90kn

Rituals Adventski Kalendar (Douglas) – 499,00kn

Trend It Up Adventski Kalendar (Dm) – 199,90kn

Reserved Magical Xmas Adventski Kalendar – 69,90kn

Balea Adventski Kalendar (Dm) – 119,90kn

Balea Men Adventski Kalendar (Dm) – 111,90kn

Foto: Stella Mesic