Bez obzira na visoke temperature, ljeto nije izlika da se prestanemo baviti fizičkom aktivnošću. Dapače, vježbanje tijekom ljetnih mjeseci ima brojne prednosti. Jedna od njih je rekreacija na otvorenom. Zagušljive teretane i dvorane neka pričekaju jesen jer sada možemo istodobno vježbati i uživati na svježem zraku.

Istraživanja pokazuju kako vježbanje na otvorenom troši više kalorija nego u zatvorenom prostoru. Naime, na otvorenom više energije trošimo na savladavanje nepredviđenih prepreka, a u dvoranama je situacija puno jednostavnija – uvjeti su uvijek isti, a sprave nam olakšavaju rad. Isto tako, istraživanja su pokazala da su vježbači na otvorenom puno vitalniji, živahniji i subjektivno su svoj nivo energije ocijenili puno višim nego vježbači u zatvorenom prostoru. Razlog se povezuje s uživanjem, istraživanjem i sjedinjavanjem s prirodnim okruženjem u kojem su se našli.

Ako se do sada niste bavili odabranom aktivnosti, puno je bolje početi u društvu – bilo užeg kruga prijatelja ili ciljanim upisivanjem u neki program škola za outdoor aktivnosti. Zadajte si neki cilj koji želite postići i na taj način pronađite motivaciju te zadržite kontinuitet u vježbanju. Tijekom rekreacije u ljetnim mjesecima važno je unositi dovoljno tekućine te pripaziti na prehranu, što znači da se ne smije izgladnjivati. Za vrijeme vrućina tijelo se dodatno iscrpljuje i važno ga je opskrbiti vitaminima, mineralima te važnim nutrijentima.


Polleo, 79,99 kn

Polleo, 320 kn

Polleo, 7,99 kn

Polleo, 479,99 kn


Isto tako, savjetuje se da izbjegavate sunce. Treninzi  rano jutro ili navečer su najbolja opcija, a zrak je ugodniji i svježiji.

Što se tiče opreme, birajte prozračnu, laganu odjeću, poput kratkih hlača, topova ili majica od prirodnih materijala koji propuštaju zrak i omogućavaju koži da diše. Sintetiku izbjegavajte jer u dodiru sa znojem može izazvati neugodne alergijske reakcije. Bitno je da odjeća bude dovoljno udobna i praktična, kako vas ne bi ograničavala prilikom kretanja. Tenisice neka budu izrađene od prozračnih materijala kako se stopalo ne bi znojilo. Također, birajte udobne, mekane i anatomski prilagođene modele.

Intersport, 349,95 kn


Intersport, 349,95 kn


Sport Vision, 734,30 kn (prije 1.049)

Dakako, kako bi rekreacija na otvorenom bila što zabavnija i opuštenija, potrebne su vam bluetooth slušalice. Vrlo su jednostavne za uporabu i praktične, prigodne su za vođenje telefonskih razgovora i slušanje glazbe satima. Zahvaljujući njima, svaka fizička aktivnost postaje još zanimljivija i jednom kada ih isprobate, od njih se nećete moći odvojiti.

AQL BT slušalice BTSpeed - A1 Mobilcentar, 229 kn 


Pametni satovi su postali neizostavan sportski saveznik. Xiaomi Watch S1 sadrži 117 fitness načina rada od kojih je 19 profesionalnih te skoro 100 produženih načina vježbanja. Sadrži dvopojasnu tehnologiju pozicioniranja za brže i točnije usmjeravanje. Kroz cijeli dan prati vaše zdravlje i puls, a ima mogućnost i praćenja spavanja te na taj način brine o vama u svakom trenutku. Baterija može trajati do 12 dana u običnom načinu rada, a podržava i bežično punjenje.

Sadrži preko 200 brojčanika različitih stilova te razne MIUI pozadine. Xiaomi Watch S1 je vodootporan i može se nositi tijekom plivanja. Bluetooth povezivanjem moguće je i odgovaranje na telefonske pozive samo jednim dodirom na sat, podržava NFC i beskontaktno plaćanje. Xiaomi Watch S1 ima ugrađenu Aleksu te pomoću nje možete znati u svakom trenutku koliko je sati, kontrolirati svoje IOT uređaje pa čak i postaviti alarm. 

Mi Store, 1.439,20 kn (prije 1.799 kn)

Huawei Watch GT3 46mm Active Black, A1 Mobilcentar 2199 kn 1.43″ AMOLED zaslon. Dual band sustav sa 5 satelita za precizno praćenje. Trajanje baterije: do 14 dana. Bluetooth pozivi. 100+ načina vježbanja. 5 ATM vodootporan

Foto: pixabay, web stranice proizvođača