Tufahije su tradicionalni bosanski recept od pečenih jabuka koje su punjene kremom od oraha. Ovako pečene jabuke su zdrava alternativa klasičnim desertima, a mi vam donosimo odličan recept s Intersparove stranice Dobar tek s kojim ćete, vjerujemo, biti oduševljeni.

Sastojci

  • 4 jabuke
  • 70 g oraha
  • 70 g badema
  • 40 g svijetlih grožđica
  • 40 g tamnih grožđica
  • 100 ml soka od jabuke
  • ½ g cimeta
  • 30 g meda

Grožđice prelijte sokom i ostavite  20 minuta. Odvojite 2-3 oraha i badema sa strane, preostale pola nasjeckajte, a pola sameljite. Dodajte grožđicama mljevene i sjeckane bademe i orahe, zasladite medom, dodajte cimet i promiješajte.

Jabukama odrežite poklopac, izdubite sredinu kao lijevak i napunite smjesom. Dodajte cijeli badem i orah, poklopite i pecite na 180 °C 30-40 minuta. Poslužite toplo.

Savjet: Za pečenje birajte jabuke nešto kiselijeg okusa jer će dobiti odgovarajuću slatkoću i poseban miris dok ih pečete.