Tufahije su tradicionalni bosanski recept od pečenih jabuka koje su punjene kremom od oraha. Ovako pečene jabuke su zdrava alternativa klasičnim desertima, a mi vam donosimo odličan recept s Intersparove stranice Dobar tek s kojim ćete, vjerujemo, biti oduševljeni.
Sastojci
- 4 jabuke
- 70 g oraha
- 70 g badema
- 40 g svijetlih grožđica
- 40 g tamnih grožđica
- 100 ml soka od jabuke
- ½ g cimeta
- 30 g meda
Grožđice prelijte sokom i ostavite 20 minuta. Odvojite 2-3 oraha i badema sa strane, preostale pola nasjeckajte, a pola sameljite. Dodajte grožđicama mljevene i sjeckane bademe i orahe, zasladite medom, dodajte cimet i promiješajte.
Jabukama odrežite poklopac, izdubite sredinu kao lijevak i napunite smjesom. Dodajte cijeli badem i orah, poklopite i pecite na 180 °C 30-40 minuta. Poslužite toplo.
Savjet: Za pečenje birajte jabuke nešto kiselijeg okusa jer će dobiti odgovarajuću slatkoću i poseban miris dok ih pečete.