Kako bismo našim najmlađima pružili maksimalnu sigurnost tijekom vožnje, potrebno je odabrati prikladnu autosjedalicu. Prilikom odabira, važno je obratiti pažnju na visinu, težinu djeteta te kvalitetu i praktičnost same sjedalice.

Pri kupovini autosjedalice vodite računa o nekoliko stvari:

1. Autosjedalice za djecu bi trebale biti ergonomski oblikovane, da u potpunosti odgovaraju položaju djeteta s obzirom na kilažu i dob.

2. Obratite pozornost i na međunarodnu normu ISOFIX koja osigurava da proizvođači automobila i proizvođači autosjedalica budu usklađeni. Prednost autosjedalice s ovom oznakom jest jednostavnija ugradnja autosjedalice i sigurnost djeteta – jer je sjedalo bolje pričvršćeno nego kod običnih dječjih autosjedalica. 

3. Pri kupovini povedite dijete s vama u trgovinu tako da isprobate modele .

4. Prije same kupovine provjerite da ste odabrali autosjedalicu koja se može koristiti u vašem automobilu. Dosta je primjera da su roditelji kupili autosjedalicu i naknadno ustanovili (ili uopće nisu!) da je stražnje sjedalo preusko, što znači da se autosjedalica ne može ispravno učvrstiti.  

5. Sigurnosne pojaseve pričvrstite preko djetetovih ramena i bokova. Pojas nikada ne smije ići preko vrata. U nekim slučajevima dijete je vezano remenom koji mu previsoko prelazi do vrata, a roditelji znaju taj dio pojasa staviti ispod djetetove ruke. U tom slučaju dijete je zaštićeno samo u predjelu pojasa. U slučaju sudara od snage udara prema naprijed, kod takvog vezanja dolazi do oštećenja kralježnice i unutarnjih organa. Dijete u autosjedalici mora biti pričvršćeno u primjerenoj autosjedalici, a bilo kakvim improvizacijama ugrožavate njegov život.

Istraživanja pokazuju da je upravo nesreća u prometu najveći uzrok smrtnosti djece u dobi do 12 godina. Međutim, ponekad problem nije u samoj sjedalici, već i u načinu njenog postavljanja i vezivanja. Činjenica da je više od 80 % posto roditelja u Hrvatskoj ne koristi pravilno je vrlo poražavajuća.

Kako bi se u što većoj mjeri spriječile neželjene posljedice, ove subote, 25. svibnja 2019., od 10:00 do 12:00 sati u Tower Centru Rijeka, na parkiralištu etaže 5b, udruga Roda organizira besplatan pregled dječjih autosjedalica.  Pregled prvenstveno služi da bi roditelji mogli provjeriti jesu li pravilno postavili autosjedalicu u svoje vozilo i smještaju li pravilno svoje dijete u nju. Naime, autosjedalice smanjuju rizik pogibije djeteta u sudaru do 70 %, a rizik ozbiljne ozljede za više od 90 %, no samo ako se pravilno koriste. Međutim, u Hrvatskoj se broj pravilno korištenih autosjedalica kreće od 10 % do 20 %, a to su brojke koje volonterke i volonteri udruge Roda ovakvim pregledima nastoje povećati. Trgovine s dječjom opremom u Tower Centru pripremile su prigodne popuste koji vrijede samo u subotu, 25. svibnja 2019., upravo na autosjedalice, zato provjerite ponudu i odaberite najsigurnije rješenje za prijevoz vašeg djeteta. 

Beba Exclusive (2. kat) – KIKKABOO autosjedalice 20% popusta, BESAFE IZI GO MODULAR I-SIZE autosjedalica 20% popusta, a na sve ostale autosjedalice: BESAFE, CYBEX, PEG-PEREGO, RECARO, ROMER, JOLE 15% popusta. 

BEBA EXCLUSIVE,
 1.446,00 KN,
AKCIJSKA CIJENA 1.154,80 KNBaby Center (3. kat) – 15% popusta na sve autosjedalice. Popust se odnosi na redovne cijene.

BABY CENTER, 2.029,99 KN AKCIJSKA CIJENA 1.624,99 KNMagic Baby (4. kat) – 15% popusta na autosjedalice (izuzev branda Stokke). Popusti se ne zbrajaju.

MAGIC BABY, 1.999,90 KN AKCIJSKA CIJENA 1.699,15 KN