Kako bismo našim najmlađima pružili maksimalnu sigurnost tijekom vožnje, potrebno je odabrati prikladnu autosjedalicu. Prilikom odabira, važno je obratiti pažnju na visinu, težinu djeteta te kvalitetu i praktičnost same sjedalice.

Pri kupovini autosjedalice vodite računa o nekoliko stvari:

1. Autosjedalice za djecu bi trebale biti ergonomski oblikovane, da u potpunosti odgovaraju položaju djeteta s obzirom na kilažu i dob.

2. Obratite pozornost i na međunarodnu normu ISOFIX koja osigurava da proizvođači automobila i proizvođači autosjedalica budu usklađeni. Prednost autosjedalice s ovom oznakom jest jednostavnija ugradnja autosjedalice i sigurnost djeteta – jer je sjedalo bolje pričvršćeno nego kod običnih dječjih autosjedalica. 

3. Pri kupovini povedite dijete s vama u trgovinu tako da isprobate modele .

@babycenter_hrvatska

4. Prije same kupovine provjerite da ste odabrali autosjedalicu koja se može koristiti u vašem automobilu. Dosta je primjera da su roditelji kupili autosjedalicu i naknadno ustanovili (ili uopće nisu!) da je stražnje sjedalo preusko, što znači da se autosjedalica ne može ispravno učvrstiti.  

5. Sigurnosne pojaseve pričvrstite preko djetetovih ramena i bokova. Pojas nikada ne smije ići preko vrata. U nekim slučajevima dijete je vezano remenom koji mu previsoko prelazi do vrata, a roditelji znaju taj dio pojasa staviti ispod djetetove ruke. U tom slučaju dijete je zaštićeno samo u predjelu pojasa. U slučaju sudara od snage udara prema naprijed, kod takvog vezanja dolazi do oštećenja kralježnice i unutarnjih organa. Dijete u autosjedalici mora biti pričvršćeno u primjerenoj autosjedalici, a bilo kakvim improvizacijama ugrožavate njegov život.


Istraživanja pokazuju da je upravo nesreća u prometu najveći uzrok smrtnosti djece u dobi do 12 godina. Međutim, ponekad problem nije u samoj sjedalici, već i u načinu njenog postavljanja i vezivanja. Činjenica da je više od 80 % posto roditelja u Hrvatskoj ne koristi pravilno je vrlo poražavajuća.

@babycenter_hrvatska

Trgovine s dječjom opremom u Tower Centeru rado će vam pomoći izabrati autosjedalicu primjerenu i sigrnu za vaše dijete.

Beba.hr, 4.799 kn. BeSafe iZi Turn i-Size autosjedalica za djecu od 1. do 4. godine ima mogućnost potpune rotacije od 360° stupnjeva koja omogućava roditeljima da lakše izvade ili stave dijete u autosjedalicu, odnosno da mu mogu pristupiti u svakom trenutku iz svakog kutka. BeSafe snažno preporučuje korištenje autosjedalice u suprotnom smjeru što je duže moguće, a optimalno kad dijete naraste do visine 105 cm, odnosno kad je dijete starosti oko 4 godine. Ipak, ova autosjedalica omogućava i smjer prema naprijed u smjeru vožnje ako je to potrebno


Beba.hr, 2.388 kn na akciji 2.125,32 kn. Autosjedalica Viaggio 1-2-3 Via autosjedalica je dizajnirana za vozila opremljena Isofix i Top Tether priključnim točkama.
 Autosjedalica je namijenjena da se upotrebljava duže razdoblje: od 1 do 12 godina (od 9 do 36 kg). Potpuno se prilagođava djetetu u više mogućih položaja, u svakom razdoblju rasta; tako djetetu uvijek nudi najviši stupanj zaštite.

Beba.hr, 1.599 kn na akciji 959 kn. Prikladna za postavljanje suprotno od smjera vožnje od 0 do 15 mjeseci, a onda se okreće u smjeru vožnje Ugrađeni SPS – bočni sustav zaštite koji pruža dodatnu sigurnost. ISOFIX sustav za dodatnu sigurnost i jednostavnu ugradnju sjedalaBaby Center, 2.049,99 kn. Prikladna za dijete od otprilike 3,5 do 12 godina (100 - 150 cm), Kore Pro udovoljava svim najnovijim sigurnosnim standardima i-Size i opremljena je Side Impact Protection Plus zaštitom od bočnih udara.
Visina naslona se brzo i lako prilagođava samo jednom rukom, uz jednostavan pristup sa sjedala. Kore Pro se prilagođava u širinu i visinu tako da odgovara djeci svih veličina.
Sjedalo je izrađeno od prozračnih bambusovih tkanina koje pomažu u regulaciji temperature, bez pregrijavanja u vrućim danima i na dugim putovanjima. 

Baby Center, 3.399,99 kn. Autosjedalica Maxi-Cosi Beryl, raste s vašim djetetom i osigurava sigurno i udobno putovanje od rođenja pa sve do 7 godina. 

Baby Center, 3.799,99 kn. Ako tražite jednu autosjedalicu od rođenja do djetetove 4. godine koja kombinira maksimalnu udobnost s najvišim sigurnosnim standardom i-Size (ECE R129), Maxi-Cosi Mica je savršeno rješenje. Mica je autosjedalica koja se okreće za 360 ° što omogućava brzo namještanje djeteta. Mica također nudi izvrsnu udobnost zahvaljujući svom ležećem položaju naslona, posebno podstavljeno sjedalo s izvrsnom strukturom za prozračivanje. 

Magic Baby, 1.799 kn. Tobi je iznimna autosjedalica koja sadrži mnoštvo inovacija i slovi kao najsigurnija autosjedalica na vezanje pojasevima od automobila! 

Magic Baby, 2.299,90 kn. Maxi Cosi Coral je modularna autosjedalica za bebe koja kombinira udobnost i kompaktnost. Meka prijenosna nosiljka teži samo 1,7 kg i nudi vrhunsku udobnost. Uz to dječje sjedalo je odobreno prema najnovijem standardu i-Size i nudi najviši sigurnosni standard.