U posljednjih se nekoliko godina sve češće javljaju oznake za kiseline (AHA, BHA…) kao glavni aduti u ciljanoj i dubinskoj njezi kože lica. No, što su zapravo kiseline? Na koji način djeluju i kako ih najbolje primijeniti za problematiku vlastitog tipa kože? U narednom ću vas tekstu upoznati s čarima korištenja kiselina i pravilnom odabiru istih.

AHA kiseline – Alfa hidroksi kiseline (AHA) su potpuno prirodne kiseline bez toksina koje brzo prodiru u dublje slojeve kože. Posljedica njihovog djelovanja često su ( umjereni) osjećaji bockanja, peckanja i topline na koži uz umjereno ljuštenje (riječ je o potpuno normalnim i očekivanim reakcijama uslijed korištenja ovog tipa kiselina). Najpoznatije kiseline su: glikolna, limunska, grožđana, jabučna i mliječna.
Stupanj učinkovitosti i ljuštenja kože ovisi o koncentraciji navedenih kiselina te pH vrijednosti proizvoda.

Za što se zapravo koriste AHA kiseline?

 • otapaju ” ljepilo” koje povezuju odumrle stanice kože i tako omogućuju njihovo ljuštenje i naposljetku obnovu
 • potiču proizvodnju kolagena i nastajanje hijaluronske kiseline
 • smanjuju pigmentacijske ili reljefne nepravilnosti svih tipova kože (akne i prištići)
  -imaju hidrantno djelovanje
  -služe za revitalizaciju suhe do normalne kože
 • pomlađuju i osvježuju kožu

VAŽNO: proizvodi na bazi AHA kiselina fotoosjetljivi su na sunce stoga ih je najbolje koristiti u pravilnim razmacima (ne svaki dan) i to u jesen i zimu te rano proljeće. Obavezno svakodnevno kožu treba dodatno zaštititi korištenjem krema za sunce s odgovarajućim zaštitnim faktorom kako bi spriječili pojavu flekica i hiperpigmentacijskih mrlja.

Proizvodi koji zadrže AHA kiseline:

The Ordinary AHA 30% + BHA 2% Peeling ( Douglas, 64,90 kn)


BHA kiseline – Beta hidroksi kiseline su kiseline poznate i kao salicilna kiselina čije djelovanje uzrokuje manje popratnih reakcija na koži i služi isključivo kao kemijski eksfolijant – piling. Ova je vrsta kiselina idealna za masnu kožu, jer najbolje djeluje upravo u uljnom okruženju. Za razliku od AHA kiselina koje otapaju veze između odumrlih stanica i ljušte čitavu površinu kože, BHA kiseline su idealne za otapanje sebuma (masnoće) tako da prodiru duboko u pore koje zatim temeljito čiste i izvlače višak prljavštine, čiste začepljene lojnice, djeluju antibakterijski i protuupalno , reguliraju ponovno lučenje sebuma te smanjuju nastanak novih nepravilnosti na koži.
Dakle, AHA kiseline ljušte površinski sloj kože dok BHA kiseline dubinski čiste začepljene pore ( crne rupice).

Za što se zapravo koriste BHA kiseline?

– djeluje protuupalno i prodiru duboko u kožu
– koristi se kod masnih koža za otapanje sebuma kože čime prodiru duboko u pore koje temeljito čiste

 • idealna je za masnu i mješovitu kožu
 • idealna je kao anti age terapija

Proizvodi koji sadrže BHA kiseline:

Olival Professional Mikroeksfolijant (DM, Muller, 79,90 kn)


Retinoična kiselina je poznata i kao derivat vitamina A koji je izvrstan za stimuliranje proizvodnje kolagena. Također, spoj vitamina u ovom obliku temeljito uklanja gornji sloj mrtve kože kako bi se otkrila nova, zdrava koža koja se nalazi ispod njega.
Najčešće se koristiti za liječenje akni tako da postepeno uklanja bakterije, smanjuje količinu masnoće u porama te efektom pilinga stanjuje odumrli sloj kože ostavljajući blistavi i ujednačen ten.

Za što se zapravo koristi retinoična kiselina?

 • djeluje protiv proširenih pora / smanjuje masnoću i dubinski ih pročišćuje
 • efekt pilinga gdje su umjereno crvenilo i ljuštenje uobičajene posljedice
La roche Posay Redermic R Retinol ( Farmacia, 285,10 kn)

Hijaluronska kiselina je prirodni polisaharid koji se nalazi u koži i odgovorna je za njezinu elastičnost i mladolik izgled. Upravo je hijaluron jedan od glavnih sastojaka sve prisutnijih skin boostera koji omogućuje mladenačku punoću, blistavost i glatkoću kože te obnovu manje elastičnih stanica. Zadatak hijaluronske kiseline je zadržavati i vezivati vodu te popunjavanje praznina između tkiva. Također, visoka mogućnost apsorpcije vode ostavit će kožu hidratiziranom i dubinski nahranjenom.
Hijaluronska kiselina ima najbolji učinak ako se injektira u kožu jer lokalno primijenjeni preparati ne mogu prodrijeti onoliko duboko koliko to može filer. Hijaluron je ujedno jedan od najpoznatijih proizvoda u estetskoj medicini te se direktno primjenjuje kod augmentacije usnica, popunjavanje bora, ravnanje nosa nekirurškim putem i sl.

Za što se zapravo koristi hijaluronska kiselina?

 • hijaluron je intenzivan ovlaživač i skinbooster
  -direktnim injektiranjem koristi se za augmentaciju usana, popunjavanje bora i sl.
  -koži daje mladolik izgled i glatkoću
 • pospješuje elastičnost kože i obnovu stanica
Hyaluron-Filler hidratantni booster (Farmacia 176,94 kn)