
Kada je riječ o zdravoj hrani, teško je zaobići kraljicu - mediteransku prehranu! Možda je teže zamisliti kako je mazila nepca grčkih bogova (kako kažu predaje), ali nije problem zamisliti slavne osobe iz industrije kako govore o svim njezinim benefitima. Prehranu bogatu povrćem, voćem, ribom, cjelovitim žitaricama, mnogim mahunarkama i zdravim mastima nerijetko i na svojim službenim stranicama promovira legendarna američka voditeljica Oprah. Nije tajna ni da glumici Jennifer Aniston mediteranski stil prehrane pomaže održati zdravlje, energiju i ljepotu, a za ovim uravnoteženim obrocima pomamile su se i holivudske kolegice poput Penelope Cruz, Cameron Diaz, Selene Gomez, Catherine Zeta-Jones...
Koji su zdravstveni benefiti mediteranske prehrane?
Lista poznatih ljubitelja ove prehrane je dugačka, međutim, nas najviše zanima činjenica da o njezinim benefitima svjedoče brojne studije. Otkrivaju nam da mediteranska prehrana može smanjiti rizik od srčanih bolesti, moždanog udara, dijabetesa tipa 2 i nekih vrsta raka. Osim toga, ima pozitivan učinak na kognitivno zdravlje, raspoloženje i razinu energije, a najnovije istraživanje objavljeno u časopisu Neurogastroenterology & Motility u travnju 2025., prenosi portal Health, pokazuje kako može ublažiti simptome sindroma iritabilnog crijeva (SIC; engl. irritable bowel syndrome, IBS), uključujući bol u trbuhu, nadutost, proljev i zatvor.
Što je mediteranska prehrana i zašto je svi vole?
Možete li zamisliti obitelj uz obalu dok se posvećuje ritualu jedenja, snažno gestikulirajući rukama, prepričavajući zgode između događaja, smijući se i slaveći slasna djela vrijednih ruku? Lako je vizualizirati blagovaonske stolove u Grčkoj, Italiji, Španjolskoj, južnoj Francuskoj, pa i našoj Dalmaciji, gdje su none instinktivno znale za blagodati maslinovog ulja, svježeg povrća, cjelovitih žitarica i ribe. Mediteranska prehrana je lifestyle, a ne restriktivna dijeta, zato je njezin važan segment je polagano uživanje u obroku u društvu umjesto brojanja kalorija.
Glavne namirnice i načela
Opušten i gurmanski pristup podrazumijeva sezonske namirnice biljnog podrijetla.
- povrće i voće, mahunarke (leća, slanutak, grah...)
- cjelovite žitarice (smeđa riža, kvinoja, ječam, zob...)
- orašaste plodove (bademi, orasi...) i sjemenke (sjemenke suncokreta...),
- začinsko bilje poput bosiljka, origana...
Neizostavan je i češnjak. Glavni izvor masti je biljnog podrijetla, naravno, maslinovo ulje. Mliječni proizvodi konzumiraju se umjereno, dok se hrana životinjskog podrijetla, posebno crveno meso, jede povremeno. Zato riba i plodovi mora imaju počasno mjesto na jelovniku - barem dva puta tjedno! Šarolik izbor zdravih namirnica omogućuje i prilagodbu različitim ukusima, kulturnim navikama ili mogućnostima bez restrikcija ili osjećaja krivnje. Bez imalo grižnje savjesti uklapa se i mala količina crnog vina (bogatog polifenolima), najčešće uz ručak.
Tvornica zdrave hrane, 7,49 €
Inspiracija za obroke: mediteranski recepti koje morate isprobati
- Rolice od patlidžana i sira
- Mediteranska krumpir salata s mahunama
- Galette s okusom ljeta: rajčice i ricotta u glavnoj ulozi
- Ukusna tjestenina s pečenim rajčicama
- Savršena mediteranska tjestenina od heljde
- Slasne bruskete s pečenim šljivama
Koje se namirnice izbjegavaju u mediteranskoj prehrani?
Ako ste mislili pojesti hot dog pod izlikom da ketchup glumi zdravi umak od rajčice - zaboravite. Procesuiranoj hrani nema mjesta u ovoj kuhinji, kao ni preslatkim gaziranim pićima. Desertni zalogaji su jednostavni, poput ušećerenih badema ili jednostavnih kolača od orašastih plodova u kojima je, uglavnom, lako definirati sve sastojke. Vrlo jak alkohol također nije na listi poželjnih pića, već se, poput vina i likera, cijene oni u kojima možemo umjereno uživati.
Može li mediteranska prehrana pomoći u mršavljenju?
Zahvaljujući cjelovitim namirnicama i zdravim masnoćama, ovaj način prehrane pruža dugotrajan osjećaj sitosti, što olakšava gubitak kilograma bez osjećaja uskraćenosti. Iako se ne radi o strogoj dijeti, njezina uravnoteženost često donosi bolje rezultate od restriktivnih režima. Naposljetku, važno se držati umjerenosti, jer rezultati ipak ovise o količini i načinu na koji jedemo.
Kako usvojiti mediteranski stil prehrane?
Ne morate živjeti na Sardiniji da biste prigrlili duh Mediterana, dovoljno je napraviti nekoliko jednostavnih prilagodbi. Maslac zamijenite maslinovim uljem, umjesto bijele riže koristite integralnu, a procesirane grickalice zamijenite šakom badema. Dajte prednost povrću koje će se, uz prilog, naći i u predjelu i salati. Isplanirajte vrijeme za kuhanje, neka vam jela ne budu tek usputna obaveza u danu. I ne zaboravite, obrok vrijedi više kad ga dijelite s drugima, uz čašu dobrog vina (umjesto ili koktela) i iskren osmijeh.
Tvornica zdrave hrane, 11,49 €
Plave zone i dugovječnost: što možemo naučiti?
U zadnje vrijeme teško je izbjeći pojam dugovječnosti (longevity), koji nam pokazuje da epigenetika ima važan utjecaj na kvalitetu u odmakloj dobi života. Jedan od važnih segmenata je i prehrana, a znanost sugerira kako je upravo mediteranska prehrana ključna za kvalitetu života u starijim godinama i usporavanje starenja. Dokaz su i takozvane plave zone, u kojima ljudi žive duže i imaju niže stope oboljenja, a nalaze se upravo u mediteranskim gradovima i pojasevima.
Mediteranska prehrana nije trend, već svakodnevno slavlje života. Inspirirajte se namirnicama i pripremom obroka, a sam život i jela pretvorite u male rituale koji će vam donijeti zadovoljstvo, povezivanje s drugima i brojne zdravstvene benefite. U slast!