Danas, kada više nego ikad vrijeme provodimo ispred ekrana, tek rijetkim sretnicima nisu potrebna pomagala za bolji vid. Naočale ili leće? Svako pomagalo ima svoje prednosti i svoje nedostatke.

Po lijepom vremenu odluka nema toliku težinu, za razliku od slabog vremena ili ekstremnih uvjeta i djelatnosti. U nastavku donosimo pluseve i minuse oba pomagala, pri čemu smo se svjesno odmaknuli od estetike. Netko više voli leće, netko drugi radije fura hipsterske naočale. Što koristiti prilikom aktivnosti da bi se zaštitili od štetnih sunčevih zraka ovisi od pojedinca do pojedinca.

Naočale

Jedna od prednosti naočala u odnosu na leće je njihova cijena. Ne samo što su jeftinije, već im nije potrebno niti kompliciranije čišćenje i održavanje. Također, prilikom postavljanja nije potrebno doći u kontakt s očima pa je samim time i rizik od upale očiju manji. Od sunčevih zraka štite čitavo oko te područje oko očiju.

Neke od mana naočala su to da tijekom planinarenja, u dodiru sa stijenom lako pucaju. Isto tako, kapljice kiše, znoja i magle ometaju čisti pogled jer se zadržavaju na staklima. Prilikom vodenih sportova kao što su kajak, rafting, uporaba naočala je gotovo u potpunosti onemogućena. Također, lako nam se urežu u nos ili iza uha, posebno ako nosimo kapu ili kacigu. Ukoliko moramo imati sunčane dioptrijske naočale sužen nam je izbor .

Kontaktne leće

Kontaktne leće šire vidno polje i omogućuju nesmetan pogled. Također, njihova prednost je to što se ne mažu, ne magle i ne zapinju. Iznimno su prektične i ukoliko nosimo leće, možemo koristiti sunčane naočale bez dioptrije.

S druge strane, mana kontaktnih leća je suhoća očiju, budući da oko ispod leća dobiva manje kisika. Ukoliko ih stavljamo i skidamo u slabim higijenskim uvjetima može doći do infekcije oka. Teže ih je očistiti i pohraniti pa su zbog toga manje primjerene za višednevne ture. U suhim uvjetima, npr. u pustinjama ili pješčanim plažama, pod leću može doći zrno pijeska koje može nažuljati oko i ozlijediti ga.

 

kibuba, 1.271,20 kn

 

kibuba, 319,20 kn

 

 

Foto i tekst: https://www.kibuba.hr/kibubazin