Na policama parfumerija i drogerijskih lanaca sve češće pronalazimo zaista širok spektar raznih maski za lice s posebno određenom namjenom: za hidrataciju, matiranje, čišćenje pora, zaglađivanje tena, za sjaj ili jednostavno ublažavanje nepravilnosti. Glina, aloe vera, čajevac, med, matična mliječ samo su neki od sastojaka koje pronalazimo zapakirane u malene vrećice ili kutijice i s nestrpljenjem čekamo trenutak kada ćemo sami sebi moći prirediti pravi mali kućni SPA tretman.

U narednih ću nekoliko rečenica pažnju obratiti na same maskice odnosno vrste proizvoda koje možete pronaći u svojim omiljenim dućanima. Osnovna podjela obuhvaća : peel off maske, maske od gline te sheet maske.

1. Sheet maske za lice


Sheet maske su zapravo zaista davno otkriće iz Južne Koreje koje na njihovim policama postoji već dugi niz godina, a od nedavno su postale i pravi hit diljem svijeta. Tradicionalno, probijanjem prije svega na američko tržište, sve je više malih i velikih brendova prisvojilo  ovu inovaciju i ponudilo svoju verziju maskica različitih  cjenovnih rangova. Prvenstveno, neovisno o brendu ili cijeni, sheet maska sačinjena je od natopljene gaze ili pamuka ima jednu primarnu ulogu – hidratacija. Naravno, tu su i neke druge blagodati koje nam takav oblik instant maskica nudi poput detoksikacije kože ili umirivanja, no upravo su vlaga i osvježenje njena osnovna zadaća. Za razliku od ostalih maski na tržištu sheet maskice specifične su i po instant djelovanju odnosno zbog koncentracije aktivne tvari i raznih oblika seruma maskica djeluje već nakon 15ak minuta što je znatno manje od drugih oblika maski koje je potrebno držati i po 40 minuta do sat vremena.

Garnier Skinactive Hydra Bomb Green  ( Muller, Dm, 17,90)


Iroha Aloe vera Tissue Sheet Mask  (Muller, 15,90)
Garnier Skinactive Hydra Bomb Green (Muller, Dm, 17,90)

2.  Peel Off maske


Peel Off maske još je jedna skupina zaista popularnih maski posebice nakon što je tržište preplavila crna maska za skidanje mitesera. Kako djeluju peel off maske? Ova vrsta maski dolazi u tubici ili single pakiranjima za jednokratnu uporabu. Prilikom nanošenja ove su maske kremaste, odnosno pomalo ljepljive teksture, te se sušenjem pretvaraju u gumu. Kada se posuše, gule se s lica izvlačeći nakupljene nečistoće i višak sebuma.  Upravo je radi sušenja idealno ravnomjerno nanošenje koje povezuje cijelo lice, izuzev područje očiju, nosnica i ustiju. Maske se u prosjeku “drže” oko 20 minuta ili dok ne primijetite da se proizvod sasušio i postao elastičan. Zbog dubinskog čišćenja ne preporučuje se ženama sa suhom ili osjetljivom kožom.

Montagne Jeunesse Cucumber mask (DM, Muller, 11,00 kn)
DR Ea Black Mask (DM, 39,00 kn)

3. Maske od gline

Maske od gline jedne su od “najstarijih” maski uopće, a ponajviše se koriste u Wellness i spa centrima. Glina je zbog svojih blagodati idealna za masnu i mješovitu kožu no u određenim će kombinacijama svoje blagodati pružati svim tipovima kože. Maske takvog tipa djeluju antioksidativno, uklanjaju višak sebuma, dubinski pročišćuju kožu  ostavljajući je pritom nahranjenom i elastičnom. Odnedavno na tržištu postoje maske od raznih vrsta gline u kombinaciji s ugljenom i aloa verom te zelena glina i posebni aktivatori kako bi sami i kod kuće mogli miješati svoje instant maske. Ova se vrsta maske na licu drži u prosjeku 30 minuta.


L’Oreal Pure Clay mud mask ( Dm, Muller, 64,00 kn)
Nacomi Aktivator ( DM, 43,00 kn)
Nacomi White Clay ( DM, 46 kn) i

Foto: Pexel, web stranice proizvođača