Roštiljanje na otvorenom je popularna aktivnost diljem svijeta, a uz dobro organiziranje, može biti pravi užitak za vas i vaše goste. Donosimo vam nekoliko savjeta i potrebnih stvari koje će vam pomoći da postanete majstor roštiljanja na otvorenom.

Odabir roštilja: Postoji mnogo vrsta roštilja, ali najpopularniji su plinski i ugljeni roštilji. Plinski roštilji su jednostavniji za korištenje i brže se zagrijavaju, ali ne daju specifičan okus dima koji daje ugljeni roštilj. Roštilj na ugljen zahtijeva malo više truda, ali mnogi smatraju da se isplati jer daje bolji okus.

Lonci&Poklopci by Bajde keramički roštilj s dimilicom i opremom 1.299 € (9.787,32 kn)

Vitapur, prijenosni roštilj na ugljen Rosmarino Blacksmith's 45 cm 164,90 € (1.242,44 kn)

Gorivo: Ako koristite ugljeni roštilj, potrebno vam je drvo ili ugljen kao gorivo. Ugljen je češći izbor jer je lakši za korištenje, dok drvo može dati bolji okus ako znate kako ga koristiti. Uvijek imajte dovoljno goriva pri ruci da ne biste morali prekidati proces roštiljanja.

Pomoću drvenog čipsa za aromatiziranje ili dimljenje, možete svojim kreacijama s roštilja dodati novi okus. Bilo da hranu pripremate u svojoj pušnici, roštilju na plin ili drveni ugljen. 

Vitapur, aromatični čips za roštilj 1,99 € (14,99 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde Barbecook čips za dimljenje okus whiskey 7,50 € (56,51 kn)

Vitapur, kamin za paljenje briketa Rosmarino 24,90 € (187,61 kn)

Pribor: Da biste uspješno roštiljali, potreban vam je odgovarajući pribor. To uključuje lopatu za okretanje hrane, vilicu za hvatanje i nož za rezanje mesa. Pripazite da meso što manje bockate vilicom. Svakim bockanjem meso ispušta sokove pa se može presušiti.  Također će vam trebati četka za čišćenje roštilja i rukavice za zaštitu od vrućine.

Vitapur, hvataljka za roštilj 15,90 € (119,80 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde hvataljka za roštilj 8 € (60,28 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde termometar27 € (203,43 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde kandže za trganje mesa 11,90 € (89,66 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde, rukavica za roštiljanje 8,10 € (61,03 kn)

Vitapur, četka za čišćenje roštilja 15,90 € (119,80 kn)

Pepco, komplet za roštiljanje 6 € (45,21 kn)

Hrana: Odaberite kvalitetno meso, ribu ili povrće koje želite roštiljati. Preporučuje se mariniranje mesa prije roštiljanja kako bi se poboljšao okus. Također je važno imati dovoljno hrane za sve goste koji će biti prisutni.  Začini i umaci: Začini i umaci mogu dodati okus i aromu hrani koju roštiljate. Klasici poput soli i papra su obavezni, ali možete eksperimentirati s drugim začinima poput češnjaka, ružmarina ili kima. Umak od rajčice, senfa ili barbeque umak također mogu dati okusnu notu hrani. Sve potrebne sastojke od mesa, začina i umaka naći ćete u Intersparu.