Evo odgovori na nekoliko najučestalijih pitanja prilikom rezervacija termina za šminkanje.

1.Koliko traje jedno profesionalno šminkanje?

Sama procedura šminkanja vrlo često zahtijeva različita vremenska razdoblja, no najčešće makeup bude gotov za 45 minuta.
Kod zahtjevnije kože koja iziskuje nešto složeniju pripremu šminkanje može trajati 60 -75 minuta. Što se šminkanja zrelije kože tiče tada je šminkanje nešto kraće – 35/40 minuta. Razlog tomu su laganije i prozračnije teksture koje koži pridodaju novu dimenziju svježine i sjaja.

2. Kada se najbolje naručiti za termin?

Što se rezervacija termina tiče tu zaista nema pravila – kao i kod frizure, šminkanje je postupak koji se može obaviti jedino i isključivo na dan zakazane prigode (primjerice manikura, pedikura i sl. mogu se obaviti i nekoliko dana ranije) stoga je najbolje rezervirati termin na vrijeme – ponekada to bude 18 mjeseci ranije, ponekad 2 dana – zaista nema pravila – činjenica je samo da tko prvi rezervira termin – njegovo, a vremenski rok zaista nije pravilo. Također, pojedini makeup artisti imaju pravilo da rezervacije primaju maksimalno 6 mjeseci unaprijed – raspitajte se kod svog vizažista te poštujte termine.

3. Kako najbolje uskladiti termine šminke i frizure?

Nepisano pravilo kaže da se šminkanje obavlja nakon izrade frizure i to iz nekoliko razloga:
1.ukoliko dođe do pranja kose neminovno je skidanje pudera na području čela/ uz rub kose.
2. toplina fena / pegle / uvijača loše utječe na samu konzistenciju makeupa te može potaknuti dodatno lučenje sebuma / znojenje te sve ostale nuspojave koje mogu promijeniti postojanost makeupa.
Ovo je pravilo nešto fleksibilnije kod frizura koje iziskuju pranje kose prethodnog dana te je tretiranje toplinskim uređajima svedeno na minimum – sve je stvar dogovora i kompromisa no moj je savjet da uvijek prije obavite frizuru. Primjerice, ukoliko klijentica ima guste šiške područje čela minimalno tretiram kako bi spriječila dodatno mašćenje i sl.

4. Kako najbolje uskladiti termine vjenčanog šminkanja / frizure / fotografiranja?

Dakle, ukoliko je prijem u 14 sati, fotografiranje mlade i kume zakazano u 12.30 najbolje je da je kuma na frizuri od primjerice 9 pa do 10 i 15 h, nakon toga slijedi šminkanje do 11 sati (uvijek postoji mogućnost odstupanja +/- 15 min). Slijedi mlada koja je na frizuri od 10 -11.15 , s makeup-om je gotova do 12 sati. Zadnjih pola sata prije šminkanja rezervno je vrijeme ako se frizura / šminka iz nekog razloga oduže.
Ovo su okvirni podaci i jako fleksibilni – važno je napomenuti da mame/ svekrve obično prve odrađuju frizuru i makeup kako bi kasnije bile slobodne za sve zadnje detalje i provjere. Slijede ostale naručene djevojke, sestre, obitelj.
Vrlo je važno dobro uskladiti šminku, odnosno frizure, kako bi svi stigli na vrijeme te da se ne stvara dodatna nepotrebna nervoza.

5. Hoće li makeup izdržati?

Profesionalno se šminkanje razlikuje od “uobičajenog” po čitavom nizu pravila:
1. priprema kože (adekvatni primeri) početna su baza koja održava i produžuje trajanje makeup-a.
2. profesionalni proizvodi koji se pravilno raspoređuju i razlikuju se prema tipovima/ strukturi kože još su jedan detalj koji makeup čini “nepomičnim”
3. tehnika nanošenja proizvoda kao i “slaganje” slojeva dodatno održavaju makeup postojanim.
U prosijeku makeup bez problema izdrži 24 sata – potreba za popravljanjem ruža ili jednostavnim matiranjem T zone nešto je što se ne može spriječiti. Primerima se može umanjiti i produljiti vrijeme matiranja, ali na svijetu ne postoje 100%-ni blokatori.

6. Što je potrebno napraviti kako bi na dan prigode makeup najbolje “sjeo” na kožu?

Svaka koža iziskuje različitu njegu i pripremu – jedan od razloga zašto se profesionalno šminkanje razlikuje od “uobičajenog” upravo je čitav niz krema, seruma, primera namijenjenih različitim tipovima kože.
Čišćenje lica (10 dana prije) te tretman mikrodermoabrazije (3-5 dana prije) i ne invazivni pilinzi savršena su priprema kože lica za šminkanje koje slijedi.
Također, važno je napomenuti da kožu treba hraniti i tretirati na dnevnoj bazi – jedno profesionalno šminkanje i pripremni serumi neće trajno popraviti izgled zanemarene kože. Ne možete očekivati savršenu podlogu na tenu koji je perutav ( zbog nedostatka pilinga) ili dehidriran (zbog nedostatka ovlaživača kože) ili na beživotnoj koži koju niste štitili adekvatnim UV faktorima – vizažist se koristi svim mogućim trikovima/ alatima ali ponekad i to nije garancija “spašavanja” situacije.

SOS proizvodi koji će svaku (makeup) prigodu učiniti savršenom:

Catrice matirajući listići – rižin prah upit će višak sebuma tijekom dana/ noći bez da ošteti makeup, a praktična ambalaža stane u svaku torbicu (Dm, Muller, 27,00 kn)

 

Termalna voda Avene ili Evian – termalna voda licu daje potrebnu hidrataciju te osvježava makeup – može se koristiti kao dnevni vodeni booster, a malena putna ambalaža osvježit će vaš makeup i tijekom najluđe rasplesanih noći (Farmacia, Muller , 36,00 -102,00 kn)

 

Ruž – makeup artist pripremit će vaše usnice adekvatnim primerima kao i postojanim ružom, no nemojte očekivati magiju tj. da će ruž trajati vječno – kupite jeftiniju verziju ako se radi o nekoj boji koju inače ne nosite) ili jednostavno uložite u dobar ruž koji će biti vaš najbolji saveznik nakon ručka, večere ili jednostavno ljubljenja 🙂 (Catrice matt ruž, DM, Muller, 36,00 kn)

Piling – dobar piling zlata vrijedi. Napravite detaljni piling lica & usnica dan prije profesionalnog šminkanja i makeup će izgledati ljepše, urednije i bit će postojan. Lice -Afrodita piling ( 39,00 Dm, Muller), usne – Catrice lip scrub (33,00 kn, DM, Muller)

Micelarna otopina – nakon profesionalnog makeup-a definitivno je potrebno detaljno i temeljito skinuti makeup s lica – moja preporuka je Garnier biphasee micelarna otopina koja zaista detaljno čisti i vodootporni makeup- bez previše struganja ( DM, Muller, 46,00 kn)