Jedan od najpopularnijih ali i najprodavanijih beauty proizvoda ljeti svakako je bronzer. Proizvod iz kategorije dekorativne kozmetike čija je primarna zadaća, ako je pravilno nanesen, da licu da osunčani efekt, dubinu odnosno dimenziju, preplanulost kože i definitivno glamurozan sjaj. Stoga, vrlo je bitno u moru različitih vrsta bronzera odabrati dobro pogođenu nijansu, ali i teksturu proizvoda prilagođenu našem tipu kože. No, prije svega, potrebno je odgovoriti na nekoliko osnovnih pitanja.

Koja je razlika između bronzera i pudera/proizvoda za konturiranje lica?
Vrlo je bitno naučiti i razumjeti razliku između bronzera (u kamenu, kremi, sticku, spreju) i proizvoda za konturiranje lica kako bi ih kasnije mogli pravilno primijeniti i maksimalno iskoristiti.

Bronzeri nam prvenstveno služe da bismo dobili malo tamniji, osunčani izgled kože. Također, kako bi se što efektnije istaknule strateške točke na licu većina bronzera sadrži vrlo sitne svjetlucave čestite odnosno shimmer koji je zaslužan za osunčani izgled na licu. . Puderi za konturiranje su mat, dakle bez sjajnih čestica, jer je njegova primarna zadaća prividno sužavanje lica. Puder za konturiranje ne smije sadržavati shimmer odnosno sjaj jer upravo on dodatno ističe dijelove lica na koje se nanosi pa se stoga može postići kontraefekt ako se zamjene njihove uloge odnosno primjena.

Bronzer se poput highlightera nanosi na ključne točke koje želimo istaknuti i koje zapravo imitiraju mjesto na kojemu bi nas najviše obasjalo sunce.

Nekoliko važnih činjenica o bronzeru:

-Bronzer se nanosi na kraju, kada ste završili cjelokupni makeup kako bi ga mogli nanijeti u pravom omjeru odnosno količini.
-Manje je više : bronzer koristite umjereno ali na pravim mjestima za suptilan ali glamurozan efekt.
-Bronzer je vrlo često i savršena ljetna zamjena za sjenilo : nešto tamnija nijansa od vaše trenutne boje tena istaknuti će oči dok će ih svjetlucave čestice obasjati glamuroznim sjajem.

-Bronzer nije zamjena za rumenilo ali kod nekih, posebice ljetnih, makeup lookova cjelokupan dojam bolje izgleda ako rumenilo izostavite. Ako se ipak odlučite na korištenje oba proizvoda pripazite da nema oštrih prijelaza te dobro izblendajte / stopite rubove.

Bronzer se može koristiti tijekom cijele godine samo pripazite na nijansu, odnosno da nema pre velikog odstupanja od vaše trenutne boje tena.

Bronzeri koje volim:

Aura All year bronze , DM, 54,00 kn


The Balm Take home the bronze – Oliver, Muller, 96,00 kn


Shisedo Synchro Skin Cushion Compact Bronzer, Douglas 389 kn

Artdeco bronzing powder compact, Muller 86,00 kn


Makeup Factory Bronzer satin leg finish, Muller, 98,00 kn