U posljednjih se nekoliko godina sve češće spominju nove tehnike nanošenja makeup-a koje je Instagram populacija itekako usavršila. Trendovi, čija su osnovna primjena osjenčavanje i posvjetljivanje određenih dijelova lica evoluiraju na gotovo dnevnoj bazi izazivajući nas pritom da ih ubrzano pratimo te kupujemo nove proizvode na tržištu.

Ovo je tekst u kojem ću vam objasniti osnovne odlike te razlike tri srodne ali ujedno i vrlo različite tehnike : Contouring, Baking i Strobing.

Contouring

Baking

Tehnika koju najčešće vežemo u konturiranje a služi nam da svjetliji dijelovi  lica izgledaju još svjetlije i uglađenije ( umanjuje se vidljivi efekt nanošenih proizvoda). Baking je dakle tehnika kojom se nanosi prah na posvijetljene dijelove lica te se pusti da isti odstoji dok se ne stopi s kožom. Potrebno je nanijeti nešto deblji odnosno intenzivniji sloj korektora (na dijelove koje inače posvjetljujemo)  te na ta ista područja nanijeti prah odnosno proizvod za “bejkanje” . Proizvode nanosimo spužvicom ili beauty blenderom u većoj količini . Prah ostaje vidljiv nakon što odstoji odnosno stopi se s kožom a višak odstranjujemo širokom četkom (nakon otprilike 5-10 minuta) . Baking proizvodi koje volim :

Artdeco transparent powder ( Muller, Douglas, 54,00 kn),

 

Catrice prime and fine smothing refiner loose powder ( DM, Muller, 38,00 kn) .

Contouring

zahvaljujući Instagramu i Kim Kardashian konturiranje je postalo jedno od najtraženijih metoda uljepšavanja 2016.godine (i traje sve do danas!) . No, što je zapravo konturiranje i koji su nam proizvodi potrebni? Konturiranje je iscrtavanje lica tehnikom sjenčanja kako bi pojedine dijelove suzili ili proširili. Cilj je ujednačeni  sklad crta lica i prikrivanje nedostataka. Konturiranje je tehnika čija zahtjevnost ovisi upravo o korištenom tipu proizvoda. Postoje proizvodi u kamenu, kremi, stiku i prahu. Što se laganijeg konturiranja tiče preferiram tamnije i svjetlije dijelove postići proizvodima u kamenu dok mi je za „teži „ makeup draže koristiti tekuće odnosno kremaste proizvode. Cilj kod konturiranja je dobit „sjene“ koje se tope jedna u drugu odnosno blendanje (razmazivanje) nam, u ovom slučaju,mora biti prioritet. Kod odabira boja, osim samog podtona kože bitno je izabrati nijanse od kojih je  jedna dva puta tamnija a druga  tri puta svjetlija od same boje kože lica. Postoje posebni koso rezani kistovi za nanošenje proizvoda u kamenu dok je za razmazivanje  onih u kremi naj adekvatniji beauty blender.  Proizvodi za konturiranje koje volim

Catrice prime and fine smothing refiner loose powder ( DM, Muller, 38,00 kn) .

Maybelline contour stick ( Dm , Muller, 56,00 kn)

MUD Bronzer endless summer ( Diviana Cosmetics, 272,00 kn)

Strobing

Suprotno od konturiranja, u posljednje je vrijeme postao sve češći način „isticanja“ oblika odnosno kontura lica. Umjesto da se lice tamni (iscrtavaju se konture) strobingom samo posvjetljujemo  područja na koja bi inače nanijeli highlighter. Dakle, kombiniramo prirodnu boju našeg tena s nekoliko nijansa svjetlijim strobing sredstvom. Ova je tehnika daleko brža od klasičnog konturiranja a i eventualne pogreške ( ili pretjerano nanošenje proizvoda) daleko su manje vidljivi odnosno invazivni. Strobing proizvodi dolaze u obliku „blažih“ manje svjetlucavih highlightera u kamenu ili kremi. Djevojke žutog podtona kože bi tako trebale birati toplije , zlatne highlightere dok bi djevojsk erozog podtona trebale pronaći highlightere u hladnijem podtonu. Kod ove je tehnike vrlo važno kožu dobro, dubinski hidratizirati kako bi krajnji izgleda odavao dojam kao da ” sjajimo iznutra”. Područja na koja se nanosi highlighter jesu : sredina čela, ispod obrva, duž kosti nosa, sredina brade te vrh jagodica. Ovo je idealna tehnika za kombiniranje proizvoda us tiku i kremi te klasičnih highlightera u kamenu.  Stobring proizvodi koje volim : The Balm Mary