Za Tres leches kažu da je najsočniji biskvitni kolač na svijetu. Kolač koji se zalijeva kombinacijom tri različite vrste mliječnih proizvoda - obično mlijeko, kondenzirano mlijeko i slatkog vrhnja. I to u velikim količini. Ljubitelji mlijeka, ovo je prava poslastica za vas!

SASTOJCI

Za 6 osoba

  • 100 g glatkog brašna
  • 100 g integralnog pšeničnog brašna
  • 5 jaja
  • 200 g šećera
  • 1 mahuna vanilije
  • korica 1 limuna
  • prstohvat soli

Preljev:

  • 100 ml punomasnog mlijeka
  • 400 ml kondenziranog mlijeka
  • 300 ml nezaslađenog kondenziranog mlijeka

Ostalo:

  • 400 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • 50 g čipsa od kokosa
  1. Žumanjke izmiksajte kremasto sa šećerom i sastruganom mahunom vanilije. Umiješajte koricu limuna. Dodajte obje vrste brašna, prstohvat soli i ručno umiješajte. 
  2. Bjelanjke izmiksajte u snijeg i pažljivo špatulom umiješajte u smjesu od brašna i žumanjaka. Smjesu stavite u namašćeni i pobrašnjeni kalup za torte promjera 22 – 26 cm i pecite na 180 °C 30-ak minuta (provjerite čačkalicom je li pečeno). Izvadite iz pećnice, nakon nekoliko minuta odvojite rub i odstranite kalup. 
  3. Sve tri vrste mlijeka lagano zagrijte. Tortu vratite u kalup, izbodite vilicom i prelijte mliječnom smjesom. Ostavite neko vrijeme da se smjesa upije pa rashladite tortu u hladnjaku. 
  4. Prije serviranja istucite slatko vrhnje u šlag sa šećerom u prahu. Premažite površinu torte. Na suhoj tavi kratko tostirajte čips od kokosa i ohlađenog pospite po šlagu. Poslužite.

Savjet: Umjesto integralnog brašna koristite jednaku količinu glatkog brašna.

Recept preuzet s Dobar tek