Na samom početku 2023. godine, odlučili smo se prisjetiti knjiga koje su nam obilježile proteklu godinu. Provjerili smo u Hoću knjigu što se najviše čitalo, stoga vam u nastavku donosimo naslove koje, ako niste, obavezno pročitajte.

TOP 5 PUBLICISTIKA 

Atomske navike, James Clear

James Clear, jedan je od vodećih svjetskih stručnjaka za formiranje navika. U ovoj knjizi on daje jasne upute i strategije o tome kako stvoriti vrijeme za nove navike (čak i kada nemate vremena), kako izbjeći nedostatak motivacije i volje za promjenu navika, na koji način oblikovati svoje okruženje kako bi se olakšao uspjeh, kako se vratiti na put, kada se skrene sa zacrtanog pravca i još mnogo toga. “Atomske navike” preoblikovat će način na koji razmišljate o napretku i uspjehu. Ova knjiga bogata je alatima i strategijama koje će vam pomoći da transformirate svaku moguću naviku – bilo da ste član ili voditelj sportskog tima koji želi osvojiti prvenstvo, vlasnik tvrtke koji se nada redefinirati industriju ili ste jednostavno osoba koja želi prestati pušiti, izgubiti na težini, smanjiti stres ili postići bilo koji drugi cilj. James Clear otkriva vrlo djelotvorne metode koje će vas naučiti kako formirati željenu naviku, kako razbiti one loše i ovladati sitnim navikama koje vode do izvanrednih rezultata. 

Hoću knjigu, 18,45 € (139,01 kn)

12 pravila za život, Jordan B. Peterson

Jezikom prepunim humora, iznenađenja i mudrosti, Dr. Peterson nas uči zašto djevojčice i dječake koji voze skateboarde trebamo pustiti na miru, kakva zlokobna sudbina očekuje ljude koji olako i žustro kritiziraju druge, i naravno, zašto trebate pomilovati svaku mačku koju sretnete na ulici. Što to naš živčani sistem ima zajedničko s jastozima, što nam jastozi mogu reći o uspravnom držanju i kakve to veze ima s uspješnim ljudima? Zašto su drevni Egipćani sposobnost pomnog obraćanja pozornosti uzdizali kao najviši božanski ideal? Kakvim zloslutnim putevima koračaju ljudi koji postanu ozlojeđeni, arogantni i osvetoljubivi? Istraživanje Dr. Petersona vodi nas na dugo putovanje, ispitujući koncepte discipline, slobode i odgovornosti, razlažući drevne svjetske mudrosti u 12 praktičnih, pronicljivih i profinjenih pravila za život. 12 Pravila za Život razbijaju banalnosti znanosti, vjere i ljudske prirode i transformira ih lekcije koje oplemenjuju um i duh svih onih koji se odvaže primjeniti ih u svoj život. 

Hoću knjigu, 22,30 € (168,02 kn)

Zelena svijetla, Matthew McConaughey

Zelena svjetla su memoari jednog od najpoznatijih glumaca današnjice, Oscarom nagrađenog Matthewa McConaugheya. Jedinstvena mudrost Matthewa McConaugheya, artikulirana iznenađujuće raskošnim jezikom, sadrži glumčeve uvide i spoznaje koje su transformirale njegov život, a koje će zasigurno potaknuti i vas da se svako jutro budite s novim elanom i motivom za daljnju borbu.

Hoću knjigu, 17,12 € (128,99 kn)

Velika Panda i Sićušni Zmaj,  James Norbury

Veliki Panda i Sićušni Zmaj pozivaju te na putovanje kroz sva doba godine! Pripremi se na mnogo lutanja i još više grešaka koje će ti pokazati svu ljepotu života! Pridruži im se i pomogni im prevladati brojne prepreke i nesigurnosti da biste zajedno naučili smijuckati se pri svakom koraku ovog veselog puta. James Norbudy donosi vam ove divne pustolovine naših junaka, popraćene ilustracijama iz kojih izvire smirenost, koje će vašem duhu poslužiti kao odavno zasluženi odmor i sklonište od tmurnih dana.

 Hoću knjigu, 19,78 € (149,03 kn)

Bogati otac, siromašni otac - Robert T. Kiyosaki

Bogati otac, Siromašni otac Kyosakijeva je autobiografska priča o odrastanju s dva oca – biološkim ocem i ocem njegovog najboljeg prijatelja - i njihovim različitim utjecajima na mladog Roberta koji su oblikovali kako autor danas shvaća novac, ekonomiju i načine upravljanja novcem. Ova knjiga ispituje jesu li nam zaista potrebni veliki prihodi da bismo bili bogati i objašnjava razliku između rada ZA NOVAC i iskorištavanja novca da on radi ZA VAS. Dvadeset godina nakon prvog izdanja Bogati otac, Siromašni otac, donosimo vam treće dopunjeno izdanje u hrvatskom prijevodu. Knjiga koja je naučila čitavu generaciju kako investirati i efikasno upravljati novcem sada sadrži najnovija saznanja o svjetskoj ekonomiji, najnovijim trendovima među investitorima i tokovima novca i neizostavan je alat za sve one koji žele unaprijediti svoj financijski status. 

Hoću knjigu 19,78 € (149,03 kn)

TOP 5 BELETRISTIKA 

Priča završava s nama, Colleen Hoover

Lily Bloom život nikad nije mazio, no uvijek se trudila pronaći sreću. Odrasla je u malom gradiću, završila je studij i preselila se u Boston te tamo započela vlastitu karijeru s nadom u svoj sretan završetak. U Bostonu upoznaje Rylea Kincaida, zgodnog neurokirurga, tvrdoglavog i pomalo arogantnog muškarca koji je osvojio njezino srce svojom skrivenom nježnom stranom. Ryle je naizgled savršen, no ima jednu manu - on ne voli veze. Pa čak i kad Lily postane iznimkom koja potvrđuje njegovo pravilo, i dalje je progoni pitanje što je to čini osobom koja ga je uspjela osvojiti. Dok je sve više pritišću sumnje u vezu s Ryleom, pojavljuje se još jedna prijetnja, Atlas Corrigan, Lilyna prva ljubav i čovjek koji sa sobom donosi dio nje koji je ostavila u prošlosti. On je jednom davno bio njezina srodna duša i njezin zaštitnik. A sad kad se vratio, sve što je Lily sagradila s Ryleom naći će se u opasnosti.

Hoću knjigu, 18,90 € (142,40 kn)

Prvi dan ostatka tvog života, Maud Ankaoua 

Maëlle živi strogo uhodanim životom u kojemu slobodno vrijeme ne postoji, a snovi su nešto što se dešava samo drugim ljudima. Jer uspješnoj direktorici financija nisu potrebni snovi, ni slobodno vrijeme, a kamo li užitak. Međutim, kada je najbolja prijateljica Romane zamoli za uslugu gdje je ulog pitanje života i smrti, Maëlleina iluzija o savršeno posloženom životu počinje se urušavati. Dio usluge koju je obećala Romanei podrazumijeva odlazak u Nepal i uspon na Himalaje, put koji će se pretvoriti u ozbiljno duhovno putovanje na kojemu će mlada i uspješna direktorica financija početi shvaćati da njena verzija stvarnosti možda i nije najidealnije viđenje svijeta. U Nepalu Maëlle će zaista pronaći ključ za istinsku sreću. No hoće li to biti dovoljno i da spasi život najbolje prijateljice?

Mračna kći, Elena Feranta

Koliko god da ih je voljela, nije se mogla otarasiti osjećaja da žrtvuje svoju slobodu za njih. Ledi, profesorici Engleskog jezika u srednjim godinama, život se naglo mijenja. Nakon rastave, njene kćeri sele njihovom ocu u Toronto a ona ostaje sama. Unatoč očekivanome valu usamljenosti, tokom svog odmora kraj Jonskog mora, Leda biva iznenađena kada shvati da ustvari uživa u novopronađenoj slobodi. Pri dnevnim posjetima obali, za oko joj zapinje Nina, mlada majka zaokupljena brigom oko svoje kćerke, vječito praćena svojom glasnom i mnogobojnom porodicom. Jedna mala, naizgled nebitna interakcija Ledu baca u prošlost, te je odjednom obuzimaju sjećanja na teške i upitne izbore koje je kao majka morala napraviti, a koji su je stavili na ovakav put. Mračna kći obrađuje temu majčinstva kroz oči majke koja se s tom ulogom teško nosi, rastrgana između potrebe za slobodom i podijeljenih emocija koju sa sobom nose okovi roditeljske odgovornosti. 

Hoću knjigu, 15,79 € (118,97 kn)

Ljubavna hipoteza, Ali Hazelwood

Studentica treće godine doktorskog studija biologije Olive vjeruje u znanost, a ne u nešto što se uopće ne može kontrolirati, primjerice ljubav. Zahvaljujući svojoj prijateljici Anh, iznenada mora odglumiti da je u vezi, a u toj nezgodnoj situaciji brže-bolje poljubi prvog muškarca koji joj se nađe na putu. No taj poljubac ne samo da pokreće lanac iracionalnih osjećaja, nego se pokaže da je tip kojega je poljubila glavom i bradom mlada profesorska zvijezda dr. Adam Carlsen – i totalni kreten. A onda još taj najveći tiranin na cijelome Stanfordu pristane glumiti njezina dečka! No uskoro ne samo da će Oliveina znanstvena karijera doći u opasnost, nego se i njezina veza s Carlsenom više doima kao oksidacijska reakcija nego redukcija romantičnog spoja, pa Olive dolazi do zaključka da je od hipoteza o ljubavi kompliciranija samo mikroskopska analiza vlastitog srca.

Hoću knjigu, 17,12 € (128,99 kn)

Svježa voda za cvijeće, Valerie Perrin

Violette Toussaint čuvarica je groblja u malome mjestu u Burgundiji. S mnogo se ljubavi brine o groblju, a svakodnevicu joj ispunjavaju ožalošćeni posjetitelji i zabavni kolege – trojica grobara, tri pogrebnika i svećenik, svatko sa svojim dirljivim i urnebesnim ispovijedima. No, Violetteinu rutinu jednoga dana prekida detektiv Julien Seul, koji dolazi na groblje s urnom svoje pokojne majke koju, prema majčinoj oporuci, mora položiti na grob potpunog neznanca. Priča o tajnoj ljubavi Julienove majke, ispisana na stranicama njezina dnevnika, kao i vrijeme koje Violette i Julien sve više provode zajedno, malo-pomalo rušit će zid koji je Violette godinama pažljivo gradila oko sebe. Jer, i ona sama duboko u sebi čuva bolnu tajnu i nije sigurna je li spremna otvoriti svoje srce Julienu. Svježa voda za cvijeće drugi je roman nagrađivane francuske književnice Valérie Perrin. Osim na vječno aktualne teme – tugu, nadu, gubitak, ljubav, Perrin u ovoj knjizi nježno dodiruje i sve one male stvari koje život čine vrijednim življenja i, na mjestu koje naizgled pripada mrtvima, poetičnim jezikom ispisuje odu životu. Hrvatski prijevod potpisuje Maja Ručević. 

Hoću knjigu, 18,45 € (139,01 kn)


TOP 5 DJEČJE 

Klasične priče: Crvenkapica - Maria Cecilia Cavallone

Crvenkapica ide u posjet bolesnoj baki pa je za nju pripremila punu košaru slastica da što prije ozdravi. Ali ne smije skrenuti s puta jer se u šumi skriva vuk…

Hoću knjigu, 3,98 € (22,99 kn)

Gregorov dnevnik: Sportska slava - Jeff Kinney

U 16. nastavku najpopularnije serije knjiga o veselim avanturama Grega Huffleya podsjetit ćete se zašto Greg nikada nije bio sportski tip. Nakon fijaska na školskom Danu Sporta, Greg odlučuje objesiti svoje patike i umiroviti svoju sportsku karijeru. No, budući da njegova majka smatra da je Greg premlad za mirovinu, uspije ga nagovoriti da se predomisli i prijavi za košarkaški tim. Već nakon nekoliko utakmica u novoj sezoni, postaje očito da za Gregovu košarkašku karijeru nema baš previše nade… Sve dok se lopta, u posljednjim sekundama utakmice, ne nađe u Gregovim rukama i podsjeti gledatelje da je u sportu sve moguće… Hoće li Greg iskoristiti priliku da stekne slavu na košarkaškom terenu? Samo je jedan način da saznate. 

Hoću knjigu, 10,49 € (79,04 kn)

Ti, moja prekrasna djevojčice - Nataša Ozmec

Svaka je djevojka, žena i starica najprije bila prekrasna djevojčica. Ovo je oda svim tim djevojčicama, a ujedno i poruka onoj posebnoj, srcu najbližoj, jednoj ili stotinama njih. Pokušaj da divljenje, želje i snove, svu ljubav koju osjećamo, pretoči u riječ i sliku. Slikovnica napisana kao pjesma u prozi, kao pismo i radosnica koja čuva najljepše želje za naše djevojčice, nježno i živo oslikana akvarel tehnikom u kombinaciji s olovkom. Za divne majke i voljene kćeri.

Hoću knjigu, 15,79 € (118,97 kn)

Harry Poter i kamen mudraca - J.K. Rowling

Najpoznatiji svjetski čarobnjak vraća se u Hrvatsku! Priča o Harryju Potteru obilježila je i oblikovala brojne generacije, a sad se konačno vraća u novom izdanju, i to baš na 25. obljetnicu nastanka. Vjerni fanovi moći će ponovo uroniti u magični svijet, a ljubav prema ovom neponovljivom kultnom klasiku s njima će sad dijeliti i novi naraštaji. Pođite stoga na putovanje u čudesan svijet čarobnjaštva i zavirite u prvi dio ovog serijala, Harry Potter i Kamen mudraca. Harry je naizgled sasvim običan dječak s tragičnom životnom pričom, a život mu se u potpunosti preokrene kad mu krenu pristizati neobična pisma koja njegovi skrbnici očajnički pokušavaju zataškati. Zakoračite zajedno s njim u Hogwarts, najpoznatiju školu vještičarenja i čarobnjaštva, pripremite čarobne štapiće i upoznajte svijet magije.  

Hoću knjigu, 19,90 € (149,90 kn)

Pino uči prve riječi, Marta Galewska - Kustra

Marta Galewska - Kustra donosi nam knjigu koja služi kao pripomoć mališanima u izgovaranju svojih prvih riječi! Bilo da vaše dijete tek uči govoriti ili ima poteškoće u razvoju govora, ova knjiga je idealan alat da oslobodi puni potencijal svog govornog aparata! Ovaj drugi dio Pinovih avantura potiče izgovor najčešćih prvih riječi većine mališana u dobi od jedne do dvije godine te potiče spajanje riječi u rečenice i njihovoj pravilnoj upotrebi, a Pin je tu da ovaj proces učini zabavnim i jednostavnim! Ova slikovnica je osmišljena tako da, dok Pin i njegova obitelj prolaze kroz svoje zgode i nezgode, situacije u kojima se nalaze ilustriraju djetetu razumljiv kontekst iz kojih ono može dobiti razumijevanje predmeta i radnji koje pokušava izgovoriti. Cilj ovih jasno napisanih, kratki priča je aktivacija vizualnog pamćenja riječi, čime dijete istovremeno uči i govoriti i čitati. Dok sa djetetom čitate Pinove zgode, najbolje je istovremeno prstom isticati radnje i predmete o kojima je riječ. Nužno je dati djetetu dovoljno vremena da odgovori. Požurivanje i nestrpljenje će samo oduzeti element zabave iz cijele igre te autorica preporučuje svim roditeljima, bakama, djedovima i skrbnicima da se naoružaju strpljenjem i ostave prostor za dječje greške. One su ipak sastavni dio svakog procesa učenja. Tokom igre, obratite pozornost da li je dijete zainteresirano za grupni rad uz knjigu, da li obraća pažnju na ono što mu pokazujete? Da li uspijeva izgovoriti nazive predmeta i radnji koje ga učite i istovremeno se zabavljati? Ukoliko da, svrha ove knjige je ispunjena. Dijete do dvije godine bi trebalo biti u stanju ne samo ponoviti određene riječi već ih spajati u vrlo jednostavne smislene rečenice (Kiša pada, Tata radi...). Ako primjetite da vaše dijete ne slijedi ovaj razvoj, posavjetujte se s logopedom. Da bi ispitali vokabular, sposobnost razumijevanja i imenovanja, možete se poslužiti prilogom na kraju slikovnice u kojem se nalaze sve riječi upotrijebljene u pripovijetci. Želimo vam dobru zabavu uz dogodovštine malog Pina i njegove obitelji!

Hoću knjigu, 17,92 € (135,02 kn)