Darivanje krvi zaista je čin koji spašava život, stoga pozivamo sve posjetitelje i zaposlenike Tower Centra Rijeka da u petak, 16.2. u periodu od 14:00 do 18:00 sati daruju krv u akciji Towera i Gradskog društva Crvenog križa Rijeka na 5. katu (prostor 510), kraj Yankee's bara. Svi sudionici ove humane akcije na dar će dobiti mali znak pažnje trgovina Tower Centra Rijeka. Akciju su velikodušno podržali Polleo Sport, Muller, dm.

Jeste li znali da darivanjem svoje krvi radite uslugu vlastitom tijelu? Darivanje krvi ima stimulirajući učinak na tijelo, nagli pad količine krvi natjerat će tijelo da počne stvarati nove krvne stanice. Jeste li ikada darivali krv? Ako je vaš odgovor ne, mi vam nudimo savršenu priliku za to. U petak 16.02. u Tower Centeru možete učiniti nešto plemenito i darovati krv i nekome spasiti život.

Crvena tekućina krije pregršt zanimljivosti. Jeste li znali da:

 1. Naša tijela sadrže zlato? Najveći dio te male količine zlata nalazi se upravo u našoj krvi.
 2. Jedno krvno zrnce napravi puni krug u tijelu za samo 60 sekundi
 3. Komarci najviše vole krv krvne grupe „0“
 4. U toku života, srce će napumpati oko 200 milijuna litara krvi. To je količina kojom bi se moglo napuniti oko 80 olimpijskih bazena.

Klinički zavod za transfuzijsku medicinu (KZTM) Rijeka kao regionalni transfuzijski centar prikuplja krv na području Primorsko-goranske, Istarske i Ličko-senjske županije te opskrbljuje krvnim pripravcima zdravstvene ustanove istih županija. Da bi se zadovoljile potrebe zdravstvenih ustanova ove godine planirano je prikupljanje 11.260 doza krvi. Transfuzijska služba može prikupiti dostatan broj doza krvi samo uz  dobru suradnju i predan rad Gradskih društava Crvenog križa koja su zadužena za promidžbu i organiziranje akcija darivanja krvi.  

O darivanju krvi razgovarali smo sa Snježanom Skorup Buneta, dr. med. Spec. transfuziolog              

Darivanje krvi je iznimno human i plemenit čin kojeg može, bez opasnosti za svoje zdravlje, učiniti svaka zdrava osoba od 18 do 65 (70) godina, 3 do 4 puta tijekom jedne godine. 

 • Darivanje krvi je jednostavan postupak koji uključuje: prijem i identifikaciju davatelja uz predočenje osobne iskaznice
 • provjeru željeza u krvi iz kapljice krvi dobivene laganim ubodom u jagodicu prsta
 • liječnički pregled kojim se provjerava zdravstveno stanje davatelja, krvni tlak i rad srca
 • uzimanje doze krvi koje započinje tako da iskusan zdravstveni tehničar odabere venu u lakatnoj jami i bezbolno uvodi iglu u venu koja je povezana s plastičnom vrećicom u koju se daruje krv. Sam čin uzimanja   krvi  traje 8 – 12 minuta
 • nakon darivanja krvi slijedi kratkotrajni odmor uz osvježenje i lagani obrok
 • sveukupno, darivanje krvi vam može oduzeti oko 30 minuta vašeg vremena.
 • sve što morate znati o darivanju krvi i covid-19 pročitajte ovdje 

S obzirom da je značaj darivanja krvi u društvu iznimno velik i neprocjenjiv, nužno je kod građana razvijati svijesti o važnosti darivanja krvi, o ovom jedinstvenom lijeku ljudskog podrijetla čije zalihe treba svakodnevno obnavljati zbog kratkog roka upotrebe kako bi se zadovoljile potrebe svih bolesnika koji trebaju transfuzijsko liječenje.

Stoga, svi mi kada nam je život ugrožen, kada nam jedino transfuzijsko liječenje spašava život, ovisimo o ovim plemenitim ljudima čiji altruizam i dobrota ne poznaju granice.