Postoje nepravilnosti na  licu (koži) koje su genetske odnosno nasljedne a postoje i one nepravilnosti koje su posljedica određene hrane, životne navike ili svakodnevnog stila života. I dok za oči kažu da su ogledalo duše, lice je postalo kako sinonim tako i pokazatelj za zdravlje tijela te ga kao takvo vrlo često želimo prikazati u što je savršenije mogućem stanju.

Vizažisti, kako struka tako i široki spektar namjenskih proizvoda koje koriste, omogućuju nam da određene tegobe/ smetnje umanjimo, prekrijemo ili ih se u potpunosti riješimo.

Podočnjaci

Podočnjaci su prvi na listi estetskih problema lica, kako kod žena tako i kod muškaraca. Na žalost ne postoje mnoge studije koje nam sa sigurnošću mogu utvrditi uzrok njihovog nastajanja odnosno kako u potpunosti ukloniti posljedice istih. No, ono što sa sigurnošću možemo reći je to da podočnjake razlikujemo po boji, obliku (obuhvaćaju li i kapke), teksturi ali isto tako na one koji su  privremeni ili jednostavno genetski, te ih kao takve možemo (bar pokušati) adekvatno tretirati.

Osim estetskih neugodnosti podočnjaci nam ukazuju na neke zdravstvene tegobe : anemičnost, problemi s bubrezima, kardiovaskularne bolesti, posljedice stresa, prekomjerno izlaganje suncu kao i aktivno (ali i pasivno) pušenje.

No kako ih spriječiti? Kako ih potpuno ili bar djelomično ukloniti?

Zdrav san spriječit će nastajanje novih podočnjaka ali i pogoršavanje trenutne  situacije kod onih privremenih podočnjaka koji se javljaju usred jedne ( ili nekoliko) neprospavanih noći . Također, osobama sklonim podočnjacima preporučujem da u zamrzivaču uvijek imaju jednu žlicu kojom će, prislanjajući je na tamno okoločno područje trenutno smanjiti tamne kolutove

Svježe narezan krastavac ili vrećice (korištenog, natopljenog) zelenog  čaja ili kamilice također će biti od pomoći jer će veća koncentracija teina pomoći kod poboljšanja i ubrzavanju cirkulacije.

Krema za okoloočno područje – idealni su oni proizvodi (kreme ili serumi) koji sadrže kofein odnosno supstance koje će potaknuti cirkulaciju i prokrvljenost te na taj način umanjit tamne kolutove i nadutost tog vrlo osjetljivog područja. Trenutno koristim (na sebi ali i na klijenticama) nekoliko proizvoda a svi se jednako primjenjuju – laganim, kružnim  utapkavanjem – Garnier  Skin Renew

Makeup – postoji zaista široki spektar vrlo različitih proizvoda koji omogućuju djelomično ili potpuno prekrivanje podočnjaka ali i ostalih nepravilnosti na licu.

Prije svega potrebno je okoloočno područje dobro pripremiti / nahraniti nanošenjem adekvatne kreme ili seruma. Ukoliko se tamna boja nalazi i na kapcima koristimo dobar primer koji će (osim pripreme za sjenilo) ujednačiti ten.

Moji favoriti su :

NYX Eyeshadow base -baza koja istovremeno ujednačava tamniju boju na kapcima ( Diviana Cosmetics, 66,00 kn)

Maybelline color tatto – blago toniranje, prozračno sjenilo (DM, Muller, 42,00 kn)

Artedeco 3 u 1 eye primer, senile I korektor (Douglas, 64,00 kn)

Nakon što smo našminkali „gornji dio oka“ odnosno kapke i nanijeli adekvatnu kremu/serum  vrijeme je da se pobrinemo za podočnjake.

Ovisno o intenzitetu podočnjaka biramo nijansu korektora koja varira od žute i narančaste pa sve do jarko crvene.

Korektori koje volim :

Catrice liquid camouflage ( DM, Muller, 33,00 kn)

Essence camouflage ( DM, Muller 27,00 kn)

Artdeco camouflage (Douglas, 48,00 kn)

Maybelline age rewind ( DM, Muller 68,00 kn)

Benefit “Boing” concealer ( Douglas, 189,00 kn)

Korektor se nanosi u obliku trokuta (od jednog do drugog kuta oka pa sve do područja paraleno s vrhom nosa) i dobro razmazuje/ umasirava ( ja koristim spužvicu a najviše volim Beauty Blender)

Na već nanesen korektor nanosimo translucent –prozračan i proziran fiksirajući puder u vrlo tankom sloju koji će učinit korektor vodootpornim i pripremit ga za nanošenje pudera . Koristimo adekvatan zašiljeni kist ili plosnatu spužvicu.

Translucenti koje volim :

Catrice prime and fine fixing powder ( DM, Muller, 43,00 kn)

Ujednačavanjem tena dobili smo „novo platno“ koje je sada spremno za nanošenje pudera. Koristimo isti puder koji smo koristili i za ostatak lica u istoj nijansi no moramo ga pažljivo nanijeti , kistom ili spužvicom, utapkavanjem kako bi izbjegli „skidanje“ već nanesenog sloja korektora.

Podočnjaci su ujednačeni i gotovo nevidljivi te je potrebno nanijeti još jedan, vrlo tanki sloj, fiksirajućeg pudera u prahu kako bi sve sjelo na svoje mjesto i djelovalo što prirodnije. Fiksirajući puderi koje volim ujedno su i mineralni jer sadrže sitne reflektirajuće čestice koje daju dojam odmornog i prozračnog tena:

Chanel pudre libre universalle (Douglas, 389,00 kn)

NYX mineral powder (Diviana Cosmetics, 68,00 kn)

Korisni savjeti :

Serumi i kreme za okoloočno područje se uvijek utapkavaju jer je koža na tom djelu lica vrlo tanka i osjetljiva, a dobro ih je i držati u frižideru – hladnoća potiče cirkulaciju i prokrvljenost.

Potrebno je nekoliko minuta (3 – 5) da se serum ili krema adekvatno upiju i pripreme okoloočno područje za daljnje tretiranje.

Korektori koji se nalaze u „kutijicama“ ili „paletama“ ( nisu tekući) najbolje je prije nanošenja zagrijati pod prstima jer tako postaju kremastiji i lakše prianjaju koži odnosno upijaju se ne ostavljajući pritom brazdice – posebno kod bora.

Translucenta je dovoljno onoliko koliko ga ostane kada „istresemo“ kist kojim smo sastrugali proizvod a isto vrijedi i za pudere u kamenu / prahu.

Ukoliko se volite ili planirate fotografirati blicom – izbjegavajte translucente koji u svom sastavu na prvom ili drugom mjestu sadrže silicu jer će se na slikama pojavljivati bijele fleke na nanesenom području (ne dopušta svjetlosti odnosno blicu da „prođe“).