Ponekad ljepota zna biti komplicirana. Ne mislim na unutarnju ljepotu. Ne mislim niti na „prirodnu vanjsku ljepotu” . Mislim na onu nametnutu ljepotu iz časopisa koja nam se uvuče u podsvijest i komandira našom rukom koja poseže za svakim novim proizvodom –  s prvom sljedećom posjetom omiljene nam parfumerije.

Marketing i zanimljiva ambalaža već su „odradili“ pola puta do naših domova, no što učiniti da stvar ne ostane samo na polici nego da ju zaista temeljito i pravilno iskoristimo? Trebamo razumjeti svrhu i korištenje te namjenu svakog proizvoda za kojeg smo odlučili izdvojiti novac.

Moja današnja misija je da vas upoznam s alatima ljepote : četkice, spužvice, špatule, šiljila, kistovi  i mnogobrojni razni aplikatori omogućuju nam da (osim što manje uprljamo ruke) svaki kupljeni beauty proizvod nanesemo te apsorbiramo i iskoristimo na najbolji mogući način.

Pa krenimo,

Započet ću s kistovima ili četkicama.

Osobno imam više od stotinjak kistova i mogu sa sigurnošću reći da nije stvar u cijeni već u tome kako pojedini kist odrađuje svoju zadaću.

S obzirom na to da su meni kistovi i spužvice „potrošan materijal „ i da ih svakodnevno perem i sušim, veliki broj istih omogućava mi da imam uvijek dovoljan broj čistog  pribora na raspolaganju za svaku pojedinu klijenticu. Naravno, postoje kistovi i spužvice koje su mi draži od drugih ali sve je stvar navike i osobnog izbora, cijena se ne mora podudarati s kvalitetom.

Plosnati kist za nanošenje podloge i maski za lice

Ovaj kist čini sastavni dio većine makeup brush setova. Napravljen je od sintetičke dlake koja omogućava da proizvod „klizi“ po koži odnosno lakše se razmazuje. Obzirom da, kada radim, nemam običaj klijenticama lice dirati rukama ( ne zato što mi se „gadi“ već zato što smatram da je to više higijenski) takvim kistom  nanosim i razmazujem kreme, serume, maske i silikonske primere (iako je prije svega namijenjen za tekuće podloge). Njegova plosnatost i zaobljen vrh omogućuju mi da obuhvatim i manje dostupna područja poput onog okolo nosa, očiju te uz rub kose.

Moj izbor : Essence foundation brush ( 27,00 kn, Muller, DM,)

Kist za tekući puder

Kratka i gusto raspoređena dlaka čine glavne odlike ove vrste kista. Okruglog je ili ovalnog oblika a najbolji efekt daje kada se puder razvlači preko nosa prema obrazima pa kružnim pokretima umasirava u kožu. Gustoća dlake pospješuje upijanje proizvoda u kožu ali isto tako sprječava nastajanje crtica /brazdica koje se ponekad mogu javiti od prevelike količine  apliciranog pudera.

Moj izbor :

Real Technique expert face brush ( 89,00 kn, Muller, Dm)

Bockalice

Bockalica je naziv za skupinu kistova koje pri vrhu imaju takozvana optička vlakna ( sitne i nešto rjeđe dlačice dužine oko 0,5 -1 cm)

Također, bockalice možemo razvrstati prema raznim namjenama: za tekući puder, za kremasta rumenila ili korektore, za sjenilo i sl. Kod ove skupine kistova vrlo je važan i način na koji ih koristimo, odnosno, dio koji „radi“ su isključivo optička vlakna i to brzim, kružnim pokretima.

Moj izbor : NYX Stippling brush ( 102,00  kn Diviana Cosmetics)

NYX Stippling brush ( 102,00 kn Diviana Cosmetics)

Kistovi za sjenila tzv. blending bruh

To je skupina kistova kojih sigurno imam najviše. Prava (po mom mišljenju kozja dlaka je najbolja) ili sintetička vlakna, plosnati ili čupavi, gušći ili rjeđi,  svaki mi je pojedini kist drag , poseban ili praktičan na svoj način.

Također, smatram da je to vrsta kista za kojeg se isplati izdvojiti novac ( koji nije uvijek mjerilo kvalitete!) jer će nam mekoća vlakna itekako uštedjeti  sjenila (neće nepotrebno strugati proizvod)

Ovisno o vrsti sjenila kojeg koristimo takve je kistove moguće navlažiti vodom ili tekućim primerom kako bi dobili intenzivniji efekt.

Zbog svog opisa posla upoznata sam sa svakim pojedinim sjenilom  u svom kuferu pa već unaprijed znam koji će mi od ponuđenih kistova najbolje odraditi posao .

Moj izbor :

Essence blending brush ( 16,00 Kn, DM, Muller)

Kist za obrve / gelliner (tuš u gelu)

Odlika ovog kista jesu kratka, koso rezana sintetička vlakna koja svojom čvrstoćom omogućuju precizno iscrtavanje i povlačenje linija. Također, takav nam , vrlo precizan kist omogućuje doslovno iscrtavanje dlačica obrva ili povlačenje onih toliko željenih tankih završetaka tuša za oči. Vrlo je bitno pronaći kist čije se dlačice neće „ cvjetati“ ili bježati svaka na svoju stranu.

Moj izbor :

Essence gel liner (12,00 kn Muller, Dm)

Kist za konture / rumenilo

Ova skupina kistova ističe se po svom obliku – koso su rezani kako bi bolje prianjali uz obraze te područje jagodica i čela. Kao i kod blending brusha razlikujemo ih po vrsti dlake ( prirodna ili sintetička) te ih kategoriziramo i upotrebljavamo  ovisno o pigmentiranosti proizvoda ( jačina ostavljanja otiska boje) za koji smo ih odlučili primijeniti.

Moj izbor : Douglas Collection ( 69,00 kn Douglas)

Kist za prahove ( puder, mineralni puder, translucent)

Za savršen finiš i besprijekoran ten potrebno je pronaći kist koji će svojom gustoćom ali i mekoćom doslovno obaviti lice tankim slojem odabranog / namjenskog proizvoda i na taj nam način pružiti željeni matt, svjetlucavi, transparenti ili glowy efekt.

Upravo je powder brush taj kojim doziramo savršenu količinu proizvoda i smatram da je to jedan od najvažnijih kistova u svakoj kozmetičkoj torbici (

Moj izbor :

The Balm powder brush (169,00 kn Douglas, Muller)

Beauty blender

U zadnje se vrijeme sve češće na policama mogu pronaći spužvice jajolikih oblika koje služe za „umasiravanje“ raznih proizvoda : pudera, korektora, rumenila, highlightera.

Osnovna je odlika jednog takvog „alata ljepote“ da se koristi navlažen vodom ili nekim tekućim primerom.

Osobno sam testirala razne spužvice takvog tipa ali nakon što sam probala originalnu spužvicu Beauty Blender shvatila sam da joj jednostavno nema konkurencije i da ona zapravo „radi pravi posao“. Beauty Blender je potrebno smočiti (tada dosegne duplu od svoje primarne veličine) i jako dobro ocijediti i kao takvog ga koristiti za umasiravanje proizvoda ili za neki drugi željeni efekt. Primjerice, beauty blender će sakriti neželjene crtice od tekućeg pudera koje mogu ostaviti pojedini kistovi, učinit će da se rumenilo stopi s kožom i izgleda potpuno prirodno, izblendat / posjenčat će korektor koji će na taj način postati gotovo nevidljiv. Zapravo, beauty blender je multifunkcionalni proizvod vrlo širokog spektra korištenja koji će za vrlo pristojnu cijenu i uz pravilno održavanje zaista učiniti čuda za Vašu kožu i makeup potrebe.

Moj izbor : Beauty Blender original (149,00 kn, Muller)

Beauty Blender original (149,00 kn, Muller)

Ponekad kupujemo nebrojeno puno dekorativne kozmetike a zanemarimo one alate koji nam omogućuju da ti isti proizvodi daju svoj maksimum. Svaki od gore navedenih proizvoda potrebno je redovito prati i dezinficirati, higijena je uvijekna prvom mjestu.

Što se samog pranja kistova tiče najviše volim koristiti najobičniji tvrdi sapun za ruke ( kružnim pokretima perem kistove pod mlazom mlake vode) te isto tako koristim i 96% alkohol kojim pomoću raspršivača dezinficiram palete sjenila, ruževe, rumenila i kistove.

Ali o održavanju pribora i makeup-a u nekom od slijedećih postova.

Do sljedećeg puta,

Voli Vas vaša Le Beauty Mansion xxx