Sigurno ste si ta pitanja postavili barem jednom u životu.

Kako  odabira adekvatnu kremu za lice?

Prije svega potrebno je odgovoriti na nekoliko jednostavnih pitanja – u kakvom je stanju vaša koža? Kakve su vam navike odnosno koja je vaša beauty rutina? Kožu dijelimo na tri osnovne skupine: suhu, masnu i mješovitu. Suha koža zateže –  posebice na području obraza, nema posebno izraženog sjaja te joj je tous vidljivo oslabljen. Masna je koža strukturno onaj tip koji se vrlo brzo zasjaji zbog izlučivanja prevelike količine sebuma. Masna je koža također sklona aknama i upalnim procesima. Mješovita je koža spoj suhe i masne kože odnosno T zona je sjajna dok su obrazi obično suhi. Svaka od navedena tri tipa kože može ujedno biti i dehidrirana što se manifestira ljuskanjem na predjelu čela, obrva i oko nosa. Do dehidracije dolazi zbog oscilacije u temperaturi (ljeti, primjerice, ulazimo iz vrućih u vrlo rashlađene prostorije dok je zimi obrnuto), zbog nedostatka vode/ vlage te prekomjernim isušivanjem kože – primjerice uporaba tonika koji sadrže alkohol. U beauty rutinu potrebno je uvesti kvalitetnog čistača / umivalicu koji će temeljito očistiti lice od svih prljavština (makeup, smog, vjetar, prašina) nakupljenih preko dana ali i odstraniti višak sebuma ili ljuskica nakon spavanja – dakle proizvod koji ćemo koristiti u jutro ali i na večer. Masna koža voli prozračne i vrlo lagane matirajuće kreme koje neće djelovati komedogeno odnosno neće poticati upalne procese.


Melvita Nectar pur fluid za matiranje (Muller, 232,00 kn) Mješovita koža preferira fluide odnosno kreme lagane gelaste teksture koje se vrlo brzo upijaju ali ujedno intenzivno hrane kožu
Caudalie Vinosource Sorbet (Farmacia, Muller, 185,00 kn) Suha koža traži vrlo bogate, hranjive kreme gušće teksture koji će koži dati trenutno olakšanje i vratiti joj izgubljeni tonus .
Nikel bogata hranjiva krema od smilja (Dm, Muller, 134,00 kn)

Kako odabrati adekvatnu boju pudera?


Kao i kod odabira kreme kod pudera je vrlo važno poštivati teksturu i potrebe kože lica. Prije svega potrebno je odrediti boju lica odnosno podton kože. Podtonove dijelimo u tri osnovne skupine: žuti, rozi i neutralni. Skoro svaki (osim brendova koji svoje oznake obilježavaju brojkama i slovima) puder na svojoj poleđini ima oznaku koja označava upravo boju (ne nijansu) koja se treba slagati s bojom vaše puti. Tako ćete za žuti podton pronaći oznake “beige” ( golden beige, send beige, nude beige, beige d’ore i sl), za rozi pod ton nastavak će biti ” rose” ( natural rose, dark rose i sl) dok će za neutralni podton oznake biti “neutral” ali i “vanilla”. Također, vrlo je važno prilikom odabira nijanse dati puderu vremena – svaki puder oksidira odnosno mijenja svoju u dodiru sa zrakom stoga ćete tek nakon 10ak minuta moći vidjeti i procijeniti jeste li na tragu idealne boje – takva boja nema vidljivih prijelaza i savršeno je stopljena s vašom puti. Posljednje ali ne i manje važno je tekstura. Jako, srednje ili minimalno prekrivanje osnovne su smjernice prilikom kupnje dok je oznaka “light” najčešće simbol za laganiju teksturu dok “camouflage” nazivi sugeriraju vrlo jako prekrivanje. Dakle, kod odabira pudera potrebno je uskladiti: pokrivnost, podton, boju, teksturu te namjenu ( masna, suha ili mješovita koža) ali jednom kada izdvojite malo vremena i pronađete idealnu kombinaciju zaista će te si olakšati svakodnevnu beauty rutinu.


Lagani puder : L’Oreal Infallible Fresh Wear (Dm, Muller, 85,00 kn)


Srednja pokrivnost: Maybelline Fit me (Dm, Muller, 54,00 kn)
Jaka pokrivnost: Revlon ColorStay (Muller, 104,00 kn)

Kako odabrati adekvatnu boju ruža?

Ruž je, zaista,  makeup proizvod koji bi trebali odabrati samostalno i intuitivno odnosno nijansa bi trebala biti upravo nešto što vama predstavlja komfor i ugodu. Vrlo se često dešava (kod profesionalnog šminkanja) da klijentice žele neku boju koju nikad ranije nisu isprobale odnosno nosile, a to može rezultirati pravim trijumfom ali istovremeno i ogromnom katastrofom. Na slici ali i na nekoj drugoj osobi (na kojoj ste vidjeli ruž) nijedna boja neće izgledati jednako odnosno njegova će boja oscilirati ovisno o toplini vašeg tijela, prirodnoj boji usana, boji vašeg tena / puti, a najvažnije od svega utjecat će osjećaj i ugoda osobe koja ga nosi. Ako ćete primjerice nositi ljubičasti ruž a s njime se osjećati nelagodno automatski ćete rukom prekrivati usta ili raditi neprirodne grimase odajući pritom nesigurnost i nezadovoljstvo. S razlogom na tržištu postoji zaista bezbroj nijansi i tekstura koji će zadovoljiti i one najizbirljivije. Kod odabira, primjerice, crvenog ruža vrijedi (ali nisu imperativ!) nekoliko pravila:

a)boja se bira prema tenu / puti- plavuše bi trebale birati toplije nijanse koraljnog pod tona – brinete blijede puti trebale bi pronaći jarko crveni ruž obogaćen plavim pigmentom koji će dominirati na licu stavljajući pritom fokus na osmijeh koji će upravo zbog navedenih pigmenata djelovati blistavije

b) završni efekt : matt, sjajni, shimmerc) dajte ružu vremena – mozgu je potrebno desetak minuta da se navikne na promjenu a tako i na ( novu) boju ruža – ukoliko se nakon određenog perioda i dalje osjećate nelagodno jednostavno ga zamijenite nekom drugom varijantom.

Prijedlog kvalitetnih ruževa:


Maybelline sensetional moisture extreme ruž (Dm, Muller, 39,00 kn)

L’Oreal color riche ( Dm, Muller, 83,00 kn)

Catrice ultra matt ruž ( Dm, Muller, 31,00 kn)

Chanel Coco ruž ( Douglas, 254,00 kn)