Ako ste osoba koja sve pušta za zadnji čas, i božićni kolači još nisu gotovi, imamo recept koji vam može pomoći i oduševiti ukućane. U INTERSPAR ćete pronaći sve sastojke za pripremu ovih ukusnih božićnih keksa. Uživajte u njihovom okusu i čarima blagdana.
Sastojci
- 360 g glatkog brašna
- prstohvat soli
- 150 g maslaca
- 1 žumanjak
- ½ praška za pecivo
- oko 100 ml mlijeka
Nadjev
- 150 g mljevenih oraha
- 50 g šećera
- 1 vanilin šećer
- naribana korica naranče
- ½ žličice cimeta
- 1 žlica ruma
- 50 ml mlijeka
- 1 bjelanjak
- prstohvat soli
- 200 g šećera u prahu
- 1 žlica svijetlog voćnog likera
- jezgre oraha
- 2 žlice čokoladnog preljeva za ukrašavanje
Način pripreme
Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, zatim maslac sobne temperature, žumanjak i mlijeko po potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev.
Orasima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu naranče, cimet, rum i prelijte vrućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se hladi.
Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na pola tijesta stavite žličicom nadjev u pravilnim razmacima. Preklopite drugim tijestom i kalupom (ljepše je ako je nazubljen) izrežite kekse. Tijesto koje preostane ponovo zamijesite i ponovite postupak dok ne potrošite sastojke.
Posložite na lim koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Kekse ohladite na žičanoj rešetki.
Bjelanjak istucite u čvrst snijeg, posolite i postupno dodajte šećer u prahu i liker. Kekse umočite u ocaklinu i stavite na lim za pečenje prekriven papirom. Na svaki stavite polovicu orahove jezgre i sušite u toploj pećnici (ne više od 40 °C) oko 5 minuta. Kekse ukrasite po želji.
Umjesto oraha u kekse dodajte mljevene bademe ili mljevene pržene lješnjake.
Recept preuzet s Dobar tek