Ako ste osoba koja sve pušta za zadnji čas, i božićni kolači još nisu gotovi, imamo recept koji vam može pomoći i oduševiti ukućane. U INTERSPAR ćete pronaći sve sastojke za pripremu ovih ukusnih božićnih keksa. Uživajte u njihovom okusu  i čarima blagdana.

Sastojci

  • 360 g glatkog brašna
  • prstohvat soli
  • 150 g maslaca
  • 1 žumanjak
  • ½ praška za pecivo
  • oko 100 ml mlijeka

Nadjev

  • 150 g mljevenih oraha
  • 50 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica naranče
  • ½ žličice cimeta
  • 1 žlica ruma
  • 50 ml mlijeka
  • 1 bjelanjak
  • prstohvat soli
  • 200 g šećera u prahu
  • 1 žlica svijetlog voćnog likera
  • jezgre oraha
  • 2 žlice čokoladnog preljeva za ukrašavanje

Način pripreme


Brašnu dodajte sol, prašak za pecivo, zatim maslac sobne temperature, žumanjak i mlijeko po potrebi pa zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga u hladnjaku pola sata, a za to vrijeme pripremite nadjev. 

Orasima dodajte šećer, vanilin šećer, koricu naranče, cimet, rum i prelijte vrućim mlijekom. Smjesu promiješajte i ostavite da se hladi. 

Tijesto tanko razvaljajte na pobrašnjenoj površini. Na pola tijesta stavite žličicom nadjev u pravilnim razmacima. Preklopite drugim tijestom i kalupom (ljepše je ako je nazubljen) izrežite kekse. Tijesto koje preostane ponovo zamijesite i ponovite postupak dok ne potrošite sastojke. 

Posložite na lim koji ste prekrili papirom za pečenje i pecite u pećnici zagrijanoj na 180 °C oko 20 minuta. Kekse ohladite na žičanoj rešetki. 

Bjelanjak istucite u čvrst snijeg, posolite i postupno dodajte šećer u prahu i liker. Kekse umočite u ocaklinu i stavite na lim za pečenje prekriven papirom. Na svaki stavite polovicu orahove jezgre i sušite u toploj pećnici (ne više od 40 °C) oko 5 minuta. Kekse ukrasite po želji.

Umjesto oraha u kekse dodajte mljevene bademe ili mljevene pržene lješnjake.

Recept preuzet s Dobar tek