
Stigla je sezona trešanja – crvenih dragulja koji nas iz godine u godinu osvajaju svojom sočnošću, slatkoćom i mirisom koji priziva djetinjstvo. Osim što su savršene za grickanje direktno s grane, trešnje su i idealan sastojak za lagane, voćne deserte.
Ako tražite inspiraciju kako ih uklopiti u nešto domaće, mirisno i neodoljivo, na pravom ste mjestu. Donosimo vam recept za mekanu roladu punjenu svježim trešnjama – kolač koji spaja tradiciju i svježinu, i koji će zasigurno postati zvijezda vašeg proljetnog stola. Sastojke potražite u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka.
Sastojci za 6 osoba
Tijesto:
- 300 g glatkog brašna
- 40 g šećera
- prstohvat soli
- 1 žličica instant kvasca
- 1 vanilin šećer
- naribana korica limuna
- 80 g maslaca
- 1 jaje
- oko 80 ml mlijeka
Nadjev:
- 500 g trešanja (bez koštica)
- 1-2 žlice šećera
- 1 žlica voćnog likera
- 2 žlice krušnih mrvica
Premaz:
- 1 jaje
- 50 g nasjeckanih oraha
- 1 vanilin šećer
Način pripreme
Brašnu dodajte sol, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, instant-kvasac i promiješajte. Zatim dodajte jaje, rastopljeni maslac i onoliko toplog mlijeka koliko je dovoljno da zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto na toplom mjestu 30 minuta.
Za to vrijeme očišćenim trešnjama dodajte šećer, liker i krušne mrvice da pokupe višak tekućine.
Tijesto tanko razvaljajte u obliku pravokutnika na pobrašnjenoj podlozi. Po njemu rasporedite pripremljene trešnje i savijte u roladu pa je položite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pospite orasima pomiješanim s vanilin šećerom. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.
Pečenu roladu malo ohladite, narežite i poslužite.
Umjesto dizanog tijesta možete koristiti i gotovo lisnato tijesto
Preuzeto s Dobar tek