Stigla je sezona trešanja – crvenih dragulja koji nas iz godine u godinu osvajaju svojom sočnošću, slatkoćom i mirisom koji priziva djetinjstvo. Osim što su savršene za grickanje direktno s grane, trešnje su i idealan sastojak za lagane, voćne deserte.

 Ako tražite inspiraciju kako ih uklopiti u nešto domaće, mirisno i neodoljivo, na pravom ste mjestu. Donosimo vam recept za mekanu roladu punjenu svježim trešnjama – kolač koji spaja tradiciju i svježinu, i koji će zasigurno postati zvijezda vašeg proljetnog stola. Sastojke potražite u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka.

Sastojci za 6 osoba

Tijesto:

  • 300 g glatkog brašna
  • 40 g šećera
  • prstohvat soli
  • 1 žličica instant kvasca
  • 1 vanilin šećer
  • naribana korica limuna
  • 80 g maslaca
  • 1 jaje
  • oko 80 ml mlijeka

Nadjev:

  • 500 g trešanja (bez koštica)
  • 1-2 žlice šećera
  • 1 žlica voćnog likera
  • 2 žlice krušnih mrvica

Premaz:

  • 1 jaje
  • 50 g nasjeckanih oraha
  • 1 vanilin šećer

Način pripreme

Brašnu dodajte sol, šećer, vanilin šećer, koricu limuna, instant-kvasac i promiješajte. Zatim dodajte jaje, rastopljeni maslac i onoliko toplog mlijeka koliko je dovoljno da zamijesite glatko tijesto. Ostavite tijesto na toplom mjestu 30 minuta.

Za to vrijeme očišćenim trešnjama dodajte šećer, liker i krušne mrvice da pokupe višak tekućine.

Tijesto tanko razvaljajte u obliku pravokutnika na pobrašnjenoj podlozi. Po njemu rasporedite pripremljene trešnje i savijte u roladu pa je položite na lim za pečenje prekriven papirom za pečenje. Premažite razmućenim jajetom i pospite orasima pomiješanim s vanilin šećerom. Pecite oko 30 minuta u pećnici zagrijanoj na 180 °C.

Pečenu roladu malo ohladite, narežite i poslužite.

Umjesto dizanog tijesta možete koristiti i gotovo lisnato tijesto

Preuzeto s Dobar tek