
Rijetko tko nije čuo za ukusni quiche Lorraine. U prijevodu označava kolač, upravo zbog svog izgleda. Quiche je zapravo nadjev unutar hrskavog tijesta, a može se pripremati od raznih sastojaka poput šunke, sira, povrća… Danas vam donosimo recept za slastan mini quiche u kojem su u glavnoj ulozi poriluk i dimljeni losos. Fini nadjev i prhko tijesto kombinacija je kojoj nitko neće moći odoljeti.
Jednostavan je za pripremu, a prigodan je obrok za doručak, ručak ili večeru – pravila nema. Sastojke za ovaj recept pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka, stoga trk po namirnice kako biste mogli uživati u neodoljivom quiche-u.
Sastojci za 4 obroka
Tijesto:
- 350 g oštrog brašna
- 250 g maslaca
- 1 jaje
- 1 žumanjak
- 9 g soli
- 40 g maslaca za mazanje kalupa
Nadjev:
- 150 g poriluka
- 300 g dimljenog lososa
- 30 ml maslinovog ulja
- 3 jaja
- 200 g kiselog vrhnja
- 200 g slatkog vrhnja
- 100 g skute
- 40 g Grana Padana
- sol, papar
Način pripreme
Od brašna, maslaca, jaja i soli umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 3 – 4 mm, izrežite 2 cm veće od kalupa (koristite kalupe promjera 10 – 11 cm).
Kalupe premažite maslacem, prebacite tijesto, obložite stranice, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah, pecite na 180 °C 10 – 15 minuta.
Poriluk nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju 2 – 3 minute, ohladite. Zamiješajte jaja i oba vrhnja, dodajte ribanu skutu i ribani Grana Padano, posolite.
Narežite dimljeni losos na komadiće. Umiješajte ohlađeni poriluk u smjesu jaja i vrhnja.
Maknite s tijesta grah i foliju, rasporedite nadjev od poriluka i jaja, na vrh rasporedite komadiće lososa, vratite u pećnicu na još 15 minuta.
Preuzeto s Dobar tek