Rijetko tko nije čuo za ukusni quiche Lorraine. U prijevodu označava kolač, upravo zbog svog izgleda. Quiche je zapravo nadjev unutar hrskavog tijesta, a može se pripremati od raznih sastojaka poput šunke, sira, povrća… Danas vam donosimo recept za slastan mini quiche u kojem su u glavnoj ulozi poriluk i dimljeni losos. Fini nadjev i prhko tijesto kombinacija je kojoj nitko neće moći odoljeti.

Jednostavan je za pripremu, a prigodan je obrok za doručak, ručak ili večeru – pravila nema. Sastojke za ovaj recept pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka, stoga trk po namirnice kako biste mogli uživati u neodoljivom quiche-u.

Sastojci  za 4 obroka

Tijesto:

  • 350 g oštrog brašna
  • 250 g maslaca
  • 1 jaje
  • 1 žumanjak
  • 9 g soli
  • 40 g maslaca za mazanje kalupa

Nadjev:

  • 150 g poriluka
  • 300 g dimljenog lososa
  • 30 ml maslinovog ulja
  • 3 jaja
  • 200 g kiselog vrhnja
  • 200 g slatkog vrhnja
  • 100 g skute
  • 40 g Grana Padana
  • sol, papar

Način pripreme

Od brašna, maslaca, jaja i soli umijesite tijesto. Tijesto razvaljajte između dva komada prozirne folije na debljinu 3 – 4 mm, izrežite 2 cm veće od kalupa (koristite kalupe promjera 10 – 11 cm). 

Kalupe premažite maslacem, prebacite tijesto, obložite stranice, pokrijte aluminijskom folijom, dodajte suhi grah, pecite na 180 °C 10 – 15 minuta.

Poriluk nasjeckajte i pirjajte na maslinovom ulju 2 – 3 minute, ohladite. Zamiješajte jaja i oba vrhnja, dodajte ribanu skutu i ribani Grana Padano, posolite. 

Narežite dimljeni losos na komadiće. Umiješajte ohlađeni poriluk u smjesu jaja i vrhnja.

Maknite s tijesta grah i foliju, rasporedite nadjev od poriluka i jaja, na vrh rasporedite komadiće lososa, vratite u pećnicu na još 15 minuta.

Preuzeto s Dobar tek