Ljetno je idealno za isprobavanje laganih, voćnih deserata koji će razveseliti naša nepca osvježavajućim i sočnim okusima. Pronašli smo recept koji, osim što će vas oduševiti svojom lakoćom pripreme, bit će savršeni gost svakog druženja ili obiteljskog ručka. Riječ je o piti koja u glavnoj ulozi ima skutu i ribizle. U ribizli je bogatstvo vitaminima B (B1, B2, B3 i B6), C, A i K, ovo voće izuzetan je izvor antioksidanata i minerala koji obnavljaju kožu i kosu. Krenite po ukusne i svježe sastojke u Interspar i unesite pravo ljetno raspoloženje na vaš stol.
Sastojci:
- 150 g oštrog brašna
- 100 g maslaca
- 50 g šećera
- 1 žumanjak
- ½ vanilin šećera
- ½ praška za pecivo
- naribana korica limuna
- 100 g pekmeza od brusnice
- 500 g skute
- 100 g meda
- 200 ml vrhnja za šlag
- 200 g crvenog ribiza
Od brašna, maslaca, šećera, praška za pecivo i korice limuna zamijesite tijesto.
Tijesto stavite na prozirnu foliju, prekrijte drugim komadom folije i razvaljajte na veličinu kalupa za pečenje. Maknite gornju foliju i pomoću donje prebacite tijesto u maslacem namazan kalup. Maknite foliju i pecite 10 minuta na 180 °C, a potom premažite pekmezom od brusnice i pecite još 10 minuta.
Skutu i med pjenasto izradite i dodajte rahlo tučeno vrhnje. Ohlađeno tijesto premažite nadjevom, pospite ribizom i poslužite.
U lipnju koristite mladu ovčju ili kozju skutu, a tijekom ostatka godine kravlju skutu ili ricotta sir.
Recept preuzet s Dobar tek