Smokve su jedan od omiljenog ljetnog voća i mogu se se pripremati na razne načine i u kombinaciji s različitim sastojcima. Obožavamo i slatke i slane verzije i ne možemo odlučiti koji okus nam je najdraži. Danas vam predstavljamo recept za čokoladnu tortu s parfe kremom od smokava i borovnica.

Biskvit

  • 2 jaja
  • 180 g šećera
  • 100 ml ulja
  • 100 ml mlijeka
  • 180 g glatkog brašna
  • 40 g čokolade u prahu
  • 40 g kakao praha
  • 1 prašak za pecivo

Parfe krema

  • 6 žumanjaka
  • 220 g šećera
  • 300 ml mlijeka
  • 1 vanilin šećer
  • 200 g svježih smokava
  • 200 g borovnica
  • 300 ml vrhnja za šlag
  • 6 listova želatine
  • 100 ml prošeka
  • sok 1 naranče

Preljev od čokolade

  • 150 g tamne čokolade
  • 150 ml vrhnja za šlag
  • 50 ml maslinovog ulja
  • 1 smokva, 4-5 bobica borovnica

Macaroni

  • 2 bjelanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 80 g bademovog brašna
  • 120 g šećera u prahu
  • 50 g sitnog kristal šećera
  • prehrambena boja po želji (crvena, ljubičasta)

Krema za macarone

  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 50 g bijele čokolade
  • 50 g čokolade sa 70 % kakaa

Napravite macarone za ukrašavanje torte. Prosijte bademovo brašno i šećer u prahu. Miksajte bjelanjke i prstohvat soli, u snijeg dodajte kristal šećer i miksajte dalje dok ne dobijete čvrst snijeg. Lagano umiješajte smjesu badema i šećera u prahu, dodajte prehrambenu boju. Premjestite u slastičarsku vrećicu s okruglim otvorom, špricajte krugove na masni papir, sušite u zagrijanoj pećnici na 130 °C 45 minuta. Dok se macaroni hlade napravite kremu, zagrijte u dvije posude vrhnje za šlag, u jednu dodajte natrganu bijelu, a u drugu tamnu čokoladu, miješajte da se čokolada rastopi, pustite da se krema ohladi. Pola macarona slijepite bijelom, a pola tamnom čokoladom.

Brašno prosijte s praškom za pecivo, čokoladom i kakao prahom. Pjenasto miksajte jaja i šećer polako dodajte ulje, nastavite miksati pa naizmjence dodajte mješavinu brašna i mlijeko. Zagrijte pećnicu na 180 °C, kalup namažite maslacem, pospite krušnim mrvicama, ulijte biskvit, pecite oko

25 minuta. Izvadite i pustite da se hladi. Smokve ogulite i narežite. Karamelizirajte 100 g šećera, zalijte prošekom, dodajte sok od naranče, miješajte da se karamel otopi. Podijelite karamel u dvije posude pa u jedan dio  dodajte narezane smokve, kratko prokuhajte, usitnite štapnim mikserom. U drugi dio karamela dodajte borovnice, prokuhajte, usitnite. Namočite želatinu u hladnoj vodi. Žumanjke, preostali šećer, vanilin šećer i mlijeko tucite na pari. U zagrijanu kremu dodajte ocijeđene listove želatine, maknite s vatre, miješajte da se želatina otopi. Podijelite kremu na dva dijela, u jedan umiješajte smokve i pustite da se hladi, a u drugu polovicu umiješajte borovnice i ohladite. Istucite vrhnje za šlag. U svaku kremu dodajte pola šlaga i lagano umiješajte. Vratite biskvit u kalup, premažite kremom od smokve i odložite u hladnjak da se stegne desetak minuta. Dodajte parfe kremu od borovnica, poravnajte i vratite u hladnjak da se stegne do kraja. Za dekoriranje napravite preljev od čokolade. Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada rastopi. U rastopljenu čokoladu umiješajte maslinovo ulje. Prije posluživanja dekorirajte tortu preljevom od čokolade, svježim voćem i macaronima.

Recept preuzet s Dobar tek