Odlika Azijaca je umjerenost u svemu pa i u načinu prehrane. Izbor ključnih namirnica je takav da možete slobodno uživati u hrani pa čak i količinama a da se nikad nećete prejesti niti nepotrebno zasititi viškom kalorija.

U tome pomažu i famozni štapići koji se koriste stoljećima. Nisu isti u Kini, Japanu, Koreji ili Vijetnamu, ali svi imaju istu svrhu, polako jesti i jednostavno probirati namirnice. Organski je smisao korištenja štapića, to jednostavno sredstvo kojim se jede azijati su razumjeli kao produžetak ruke odnosno prstiju, a istovremeno su vilice i noževe smatrali vrlo opasnim oružjem. Lagana hrana bazirana na puno povrća, ribi ,riži, komadićima raznovrsnog mesa i nevjerojatnim umacima doprinosi dobrom osjećaju i zdravlju. 

Tajna je i u uljima koja se koriste, kad pržite navisokim temperaturama u woku svakako koristite ulje od kikirikija, sojino, sezamovo ili kukuruzno. Maslinovo ulje, iako vrlo zdravo, nije dobro za prženje na visokim temperaturama. Mjesec Azije koji je upravo počeo u Lonci&Poklopci by Bajde prilika je da se više posvetite užicima pripreme i konzumacije azijskih jela.

Vjerujemo da ima i puno onih koji nemaju iskustva pripreme, ali uz dobar gastronomski osjećaj i kvalitetan wok ili kuhalo za kuhanje na pari već sutra možete početi. Sigurno najbolja ponuda wokova, onih željeznih, gusanih ili lakših aluminijskih čeka na vas, a jedan dio je na akciji 30% za jedan te 35% za kupnju 2 ili više artikala. Tu su i klasični  kalupi za sushi koji inače nisu skupa stvar, a sad su još povoljniji, zatim izvrsni japanski noževi i japanske sjekirice (morate imati barem jednu u kuhinji), svakako pogledajte njihov izbor vrhunskih Microplane ribeža i AdHoc mlinaca koje većinom možete pronaći na popustu od 30%. 

Lonci&Poklopci by Bajde, na akciji 51,80 € (390,29 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde, na akciji 49 € (369,19 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde, na akciji 38,85 € (292,72 kn)

Lonci&Poklopci by Bajde, 46,90 €  

Začini su važni i doista čine razliku kad je u pitanju azijska kuhinji, najpopularniji među gurmanima su đumbir, curry, zvjezdasti anis, komorač, limunska trava, kurkuma i papar svih vrsta. Za one koji žele kuhati gdje god se nađu, osobito za vrijeme godišnjih odmora, osobito ako kampirate, izvrsna je prilika da nabavite povoljnije indukcijsko kuhalo za wok. Uostalom, pogledajte ponudu Mjeseca azije na www.lonciipoklopci.hr i dođite u dućan Lonci&Poklopci by Bajde u Tower Center. Sigurno ćete naći ono što trebate. Umjereno jesti je mudro, kao i umjereno trošiti svoj novac.

Za kraj pogledajte  kako se radi Stir-fry. Stir-fry jedno je od najpopularnijih jela azijske kuhinje, specifično po brzoj pripremi u woku na visokoj temperaturi. Varijacija ima doista mnogo, no baza je raznoliko povrće s dodatkom azijskih umaka po želji. 

 

Foto: PR