Vrijeme je karnevala, a to znači da je vrijeme da napravite nezaobilaznu tradicionalnu slasticu - krafnu. Danas vam donosimo recept za slasne klasične krafne punjene finim pekmezom te posute bijelim šećerom u prahu. Sastojke za ovaj tradicionalni recept pronađite u INTERSPARU i pripremite se za uživanje u svakom zalogaju.

 Sastojci

  • 1 svježi kvasac (20 g)
  • 275 ml toplog mlijeka
  • 1 žličica šećera
  • 2 žumanjka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica ruma
  • 1 žlica naribane korice naranče
  • 500 g glatkog brašna
  • 200 g džema po izboru
  • sol
  • šećer u prahu za posipanje
  • ulje za prženje

Način pripreme

Svježi kvasac razmutite sa 100 ml toplog mlijeka, dodajte šećer, promiješajte i ostavite na toplom da se diže 10-ak minuta.

Žumanjke i šećer pjenasto umutite. Dodajte dignuti kvasac, preostalo mlijeko, rum, koricu naranče, brašno pomiješano sa solju i dobro izmiješajte električnom miješalicom da dobijete glatko tijesto. Pripremljeno tijesto poklopite i ostavite na toplom mjestu da se diže oko 20 minuta.

Nakon toga stavite ga na pobrašnjenu površinu i razvaljajte na debljinu oko 1 cm. Pomoću većeg kalupa (Ø 8 - 10 cm) izrežite krugove i ostavite pokrivene da se dižu dok im se volumen ne udvostruči.

Pripremljene krafne uronite u duboko zagrijano ulje i pržite do zlatnožute boje, a potom ih okrenite i opet pržite do zlatnožute boje. Gotove krafne izvadite na upijajući papir da upije višak masnoće.

Malo ohlađene, ali još tople krafne napunite džemom pomoću vrećice s tankim nastavkom. Pospite ih šećerom u prahu i poslužite.

Recept preuzet s Dobar tek