Što je SPF faktor i čemu zapravo služi? Sun protection factor je oznaka na proizvodu / ambalaži koja kaže koliko zaštite od sunca nam neko sredstvo osigurava i u kojem vremenskom periodu. Primjerice, ukoliko ćete bez zaštite dobiti opekline za 10 minuta, SPF 20 će vam teoretski omogućiti da bezbrižno ostanete na suncu 200 minuta. Sredstvo treba nanosit nanovo svaka dva sata jer se znojimo.

Savjeti:
– Nemojte miješati različita sredstva različitih faktora jer međusobno mogu poništavati ili umanjiti obostrano djelovanje.

- Prilikom kupnje sredstva pazite da pružaju i UVA i UVB zaštitu (upravo nam UVA zrake daju lijepu, preplanulu boju i dublje prodiru u kožu).

- Oznake ” sunblock” i “waterproof” ne garantira 100% zaštitu i vodootpornost.

– Sve ovisi koliko se znojite / provodite vrijeme u vodi stoga budite učestali u mazanju.

– Losion je gotovo uvijek intenzivnija zaštita od spreja, iako se sprej lakše nanosi. Dobar dio ispari ili ne stigne doći u dodir s kožom.

– Ukoliko ih ne izlažete visokim temperaturama sredstvo za zaštitu od sunca može trajati do 3 godine.

– UV zračenje prodire i kroz oblake, čuvajte se i za oblačnih dana.

– Zaštitno sredstvo s faktorom 30 sasvim je dovoljno za naše temperature / podneblje i prodor sunca.

– Mažite se u prosjeku svakih 40-80 minuta.

– SPF faktor bi se trebao koristiti redovito kao svakodnevna beauty rutina na izloženim dijelovima kože (posebice na licu), a ne samo prilikom ljetnog godišnjeg odmora.

Top 6  krema za lice s zaštitnim faktorom

1. Kiehl's svakodnevna nekomedogena krema za sunčanje pruža cjelodnevnu hidrataciju, brzo se upija i ostavlja mat izgled kože. S naprednom UVA / UVB tehnologijom i zaštitom od zagađenja, naša lagana krema za sunčanje za lice sa SPF 50 PA ++++, pomaže u obrani od agresora, a istovremeno pomaže u ispravljanju vidljivih znakova starenja kože.
Kiehl's, 57 € 

2. Zasnovana na revolucionarnoj tehnologiji Reproductive Cell Technology™ koja je odgovorna za kvantitativnu rekonstrukciju i kvalitativnu integraciju kolagenih vlakana i vlakana elastina, pruža radikalno poboljšanje biokemijskih parametara kože: natprosječni rast čvrstoće za čak 262 %*, poboljšanje elastičnosti + 30 %*, izrazita redukcija dubine, količine i volumena udubljenja i bora za 25 %*. Učinak „obnove“ parametara kože ojačan je inovativnim sustavom višerazinske hidratacije i dugotrajnog liftinga Hydro-Lift Expres System. Temelji se na hidroliziranim morskim mineralima i polisaharidima iz crnog bisera i crvene alge.

Douglas, 49,99 € 


3. Avene Mineralna krema za zaštitu od sunca SPF 50 – Vrlo visoka zaštita od sunca za kožu koja je netolerantna na kemijske filtre i parfeme, za cijelu obitelj (odrasli i djeca). Vrlo vodootporna i bez parfema sa snažnim antioksidansima. Sadrži Avene termalnu vodu.

 Farmacia, 22,16 € 


LIFTACTIV B3 ANTI-DARK SPOTS KREMA PROTIV HIPERPIGMENTACIJSKIH MRLJA I BORA SPF 50: Smanjuje hiperpigmentacijski mrlje i bore. Štiti od UV zraka. Kožu čini čvršćom i blistavijom. 48-satna hidratacija.

Farmacia, 43,26 €5. Olival Professional krema za lice SPF 50 pruža visoku zaštitu od UVA i UVB zračenja. Lagana pjenasta tekstura vrlo se brzo upija u kožu, ostavlja baršunasti mat finish i ne masti kožu tijekom dana, zbog čega je idealna za sve tipove kože uključujući mješovitu i masnu. Može se koristiti kao podloga za šminku. Olival Professional krema za lice SPF 50 ne sadrži dodane boje i mirise, a obogaćena je niacinamidom i koenzimom Q10 za blistavost tena i antioksidativni učinak tijekom dana. Muller, DM 14,55 € 


6.  L’Occitane  Zaštitni fluid za blistavu put Reine Blanche SPF 50 za blistavu put je višenamjenska njega koja pomaže sačuvati prirodnu blistavu i ujednačenu put. Svakodnevnom upotrebom pomaže: 

1. Zaštititi kožu od UV zraka (SPF50) 

2. Zaštititi kožu od štetnih vanjskih čimbenika 

3. Zaštititi kožu od pigmentacijskih nepravilnosti prouzrokovanih djelovanjem sunca 

4. Povratiti prirodni zdravi sjaj kože i čišći/blistaviji ten 

5. Vidljivo pročistiti kožu

L’Ocitane, 40,90 €