Iako se ljeto bliži kraju, još uvijek možemo uživati u sezonskim plodovima koji donose okuse i mirise najtoplijeg dijela godine. Ljetna pita od breskve i borovnica savršen je način da iskoristite preostalo sezonsko voće i priredite desert koji spaja sočnost breskvi i osvježavajuću kiselost borovnica. Ova pita je pravi ljetni klasik – bogata, sočna i puna voćnih aroma, idealna za tople dane koji još uvijek traju. Sastojke možete naći u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka i uživati u ljetu.
Sastojci za 8 osoba
Za tijesto:
- 250 g glatkog brašna
- 150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
- 50 g šećera
- ¼ čajne žličice soli
- 60 ml hladne vode
Za nadjev:
- 500 g breskvi, oguljenih i narezanih na kriške
- 200 g borovnica
- 150 g šećera
- 30 g kukuruznog škroba
- 1 žlica soka limuna
- ½ žličice cimeta
- ¼ žličice muškatnog oraščića
- 1 žličica vanilin šećera
Za premazivanje:
- 1 jaje, lagano istučeno
- 1 žlica šećera za posipanje
Način pripreme
U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postupno dodajte hladnu vodu i miješajte dok ne nastane tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte ih u valjke, omotajte svaki plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat.
U velikoj zdjeli pomiješajte narezane breskve, borovnice, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, cimet, muškatni oraščić i vanilin šećer. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine.
Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan valjak tijesta na veličinu koja odgovara kalupu za pite (promjera 22 - 24 cm). Stavite razvaljano tijesto u kalup za pite, pritisnite ga uz rubove i izbodite vilicom. Rasporedite pripremljeni nadjev po tijestu.
Razvaljajte drugi valjak tijesta i stavite ga preko nadjeva u kalupu. Rubove dobro pritisnite kako bi se spojili s donjim tijestom. Napravite nekoliko rezova na gornjem tijestu kroz koje će tijekom pečenja izlaziti para. Premažite gornje tijesto lagano istučenim jajetom i pospite šećerom.
Pecite pitu 45 - 50 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđe boje, a kroz rupe u tijestu na vrhu ne počnu izlaziti mjehurići nadjeva.
Ostavite pitu da se hladi na rešetki barem 2 sata prije posluživanja kako bi se nadjev stegnuo.
Preuzeto s Dobar tek