Iako se ljeto bliži kraju, još uvijek možemo uživati u sezonskim plodovima koji donose okuse i mirise najtoplijeg dijela godine. Ljetna pita od breskve i borovnica savršen je način da iskoristite preostalo sezonsko voće i priredite desert koji spaja sočnost breskvi i osvježavajuću kiselost borovnica. Ova pita je pravi ljetni klasik – bogata, sočna i puna voćnih aroma, idealna za tople dane koji još uvijek traju. Sastojke možete naći u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka i uživati u ljetu.

Sastojci za 8 osoba

Za tijesto:

  • 250 g glatkog brašna
  • 150 g hladnog maslaca, narezanog na kockice
  • 50 g šećera
  • ¼ čajne žličice soli
  • 60 ml hladne vode

Za nadjev:

  • 500 g breskvi, oguljenih i narezanih na kriške
  • 200 g borovnica
  • 150 g šećera
  • 30 g kukuruznog škroba
  • 1 žlica soka limuna
  • ½ žličice cimeta
  • ¼ žličice muškatnog oraščića
  • 1 žličica vanilin šećera

Za premazivanje:

  • 1 jaje, lagano istučeno
  • 1 žlica šećera za posipanje

Način pripreme

U velikoj zdjeli pomiješajte brašno, šećer i sol. Dodajte hladni maslac i prstima ili mikserom miješajte dok smjesa ne postane mrvičasta. Postupno dodajte hladnu vodu i miješajte dok ne nastane tijesto. Podijelite tijesto na dva dijela, oblikujte ih u valjke, omotajte svaki plastičnom folijom i stavite u hladnjak na najmanje 1 sat. 

U velikoj zdjeli pomiješajte narezane breskve, borovnice, šećer, kukuruzni škrob, limunov sok, cimet, muškatni oraščić i vanilin šećer. Lagano miješajte dok se svi sastojci ne sjedine. 

Zagrijte pećnicu na 190 °C. Na lagano pobrašnjenoj površini razvaljajte jedan valjak tijesta na veličinu koja odgovara kalupu za pite (promjera 22 - 24 cm). Stavite razvaljano tijesto u kalup za pite, pritisnite ga uz rubove i izbodite vilicom. Rasporedite pripremljeni nadjev po tijestu. 

Razvaljajte drugi valjak tijesta i stavite ga preko nadjeva u kalupu. Rubove dobro pritisnite kako bi se spojili s donjim tijestom. Napravite nekoliko rezova na gornjem tijestu kroz koje će tijekom pečenja izlaziti para. Premažite gornje tijesto lagano istučenim jajetom i pospite šećerom. 

Pecite pitu 45 - 50 minuta ili dok kora ne postane zlatno smeđe boje, a kroz rupe u tijestu na vrhu ne počnu izlaziti mjehurići nadjeva.

Ostavite pitu da se hladi na rešetki barem 2 sata prije posluživanja kako bi se nadjev stegnuo. 

Preuzeto s Dobar tek