Rijetko tko nije čuo za ukusni quiche Lorraine. U prijevodu označava kolač, upravo zbog svog izgleda. Quiche je zapravo nadjev unutar hrskavog tijesta, a može se pripremati od raznih sastojaka poput šunke, sira, povrća… Danas vam donosimo recept za slastan quiche u kojem su u glavnoj ulozi luk, slanina i sir. Fini nadjev i prhko tijesto kombinacija je kojoj nitko neće moći odoljeti.

Jednostavan je za pripremu, a prigodan je obrok za doručak, ručak ili večeru – pravila nema. Sastojke za ovaj recept pronaći ćete u Intersparu, stoga trk po namirnice kako biste mogli uživati u neodoljivom quiche-u.

SASTOJCI

Za 6 osoba

Za tijesto:

  • 185 g oštrog brašna
  • 90 g maslaca
  • ½ žličice soli
  • ½ žličice praška za pecivo
  • 1-2 žlice kiselog vrhnja

Nadjev:

  • 2 žlice ulja
  • 200 g luka
  • 250 g slanine
  • 4 jaja
  • 350 ml slatkog vrhnja
  • 200 g polutvrdog sira
  • 1 rajčica
  • ¼ žličice naribanog muškatnog oraščića
  • sol, papar
  1. U posudi električnom miješalicom dobro izmiješajte brašno, sol, prašak za pecivo i hladni maslac narezan na manje komade. Kada tijesto postane ravnomjerno grudičasto, dodajte kiselo vrhnje i miješajte dok tijesto ne postane glatko. Po potrebi domijesite rukama. Prekrijte ga prozirnom folijom i ostavite u hladnjaku 45 do 60 minuta.
  2. Na pobrašnjenoj podlozi razvaljajte tijesto u krug promjera oko 30 cm i stavite u posudu za pečenje quichea promjera 26 cm. Tijesto izbodite vilicom, prekrijte papirom za pečenje i na njega stavite oko ½ kg suhoga graha ili riže kako bi tijesto zadržalo oblik. Pecite u pećnici zagrijanoj na 200 °C otprilike 15 minuta.
  3. U tavu na zagrijano maslinovo ulje stavite luk narezan na tanje ploške i popržite ga dok ne omekša. Dodajte slaninu narezanu na sitnije kocke i sve zajedno na srednjoj vatri pržite oko 5-6 minuta da lagano posmeđi. Maknite s vatre i rasporedite po tijestu pa pospite s 2/3 naribanog sira.
  4. Jaja razmutite i pomiješajte s vrhnjem. Dodajte muškatni oraščić, malo soli i papra, dobro izmiješajte i prelijte preko luka i slanine. Rajčicu narežite na ploške, posložite po quicheu, pospite ostatkom naribanog sira i pecite u pećnici zagrijanoj na 190 °C oko 30 minuta. Poslužite toplo ili lagano ohlađeno.

Recept preuzet s Dobar tek

Foto: Pixabay