Planirate li ovog Valentinova zaobići restoran i ostati u toplini svoga doma, uživajući u privatnosti i ugodnom ambijentu na koji ste navikli, imamo recepte za vas. Ovi odlični, a poprilični i jednostavni recepti oduševit će vašeg partnera. 

LOSOS TARTAR S KAVIJAROM I CRUTONIMA S ĐUMBIROM

Sastojci za 2 osobe

  • 150 g lososa (dimljeni)
  • ½ male glavice ljubičastog luka
  • 1 manja rajčica
  • 2 žlice nasjeckanih crnih maslina
  • 1 žlica limunova soka
  • 1 žlica maslinova ulja
  • papar, malo Tabasca

Salata:

  • rukola, crveni radič
  • 2 žlice maslinova ulja
  • 2 žlice klica rotkvica
  • aceto balsamico
  • crveni kavijar
  • 4 tosta
  • 1 žličica naribanog đumbira
  • 1 žlica maslinova ulja

Način pripreme

Losos narežite na male kockice i dodajte sitno narezani luk i crne masline, na kockice narezanu rajčicu, limunov sok, ulje, papar i malo Tabasca. Sastojke promiješajte i stavite u okrugle kalupe (2 komada).

Losos stavite u hladnjak da se marinira i dobro ohladi.

Pomiješajte narezanu rukolu i radič. Prije posluživanja salatu stavite u kalup i sve zajedno pažljivo izvadite na tanjur za posluživanje.

Preko salate stavite klice, nakapajte maslinovim uljem i acetom balsamicom.

Poslužite s crvenim kavijarom i croutonima s đumbirom. Njih pripremite tako da tostu skinete koru i na ugrijanoj tavi popržite uz dodatak đumbira i maslinova ulja.

TART OD LIMUNA I MALINE

Desert je, naravno, najvažniji dio valentinovske večere. Najsigurniji će izbor biti kolač poput tarta od limuna i malina  koje možete pripremiti zajedno. 

Sastojci 

  • 250 g malina
  • 225 g glatkog brašna
  • 145 g maslaca sobne temperature
  • 80 g šećera u prahu
  • 1 tvrdo kuhani žumanjak
  • 1 sirovi žumanjak
  • 2 ml ekstrakta vanilije
  • prstohvat soli

Krema od limuna

  • 3 jaja
  • 3 žumanjka
  • 150 g šećera
  • limunova korica
  • 160 ml limunovog soka
  • 150 g maslaca sobne temperature
  • 125 g kiselog vrhnja

Način pripreme

Za tijesto

Skuhajte jedno jaje i žumanjak protisnite kroz cjedilo. Miješajte maslac i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu.

Dodajte 1 sirovi žumanjak, kuhani žumanjak i ekstrakt vanilije. Prstohvat soli dodajte u brašno i pomiješajte sa smjesom maslaca i jaja.

Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata.

Tijesto razvaljajte, stavite u kalup za pite s odvojivim dnom, napikajte vilicom i stavite u hladnjak na 30 minuta.

Ugrijte pećnicu na 160°C pa pecite tijesto 20tak minuta dok ne porumeni.

U metalnoj posudi miješajte jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i sok. Stavite zdjelu iznad posude ključale vode i nastavite miješati. Nakon 1 minute umiješajte maslac, dalje miješajte oko 5 minuta dok se smjesa ne zgusne.

Smjesu procijedite kroz cijedilo i umiješajte kiselo vrhnje.

Na ohlađeno pečeno tijesto ulijte polovinu tople kreme. Posložite maline i ulijte ostatak kreme. Na vrh posložite maline. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.

INTERSPAR

Recept preuzet s Dobar tek