Planirate li ovog Valentinova zaobići restoran i ostati u toplini svoga doma, uživajući u privatnosti i ugodnom ambijentu na koji ste navikli, imamo recepte za vas. Ovi odlični, a poprilični i jednostavni recepti oduševit će vašeg partnera.
LOSOS TARTAR S KAVIJAROM I CRUTONIMA S ĐUMBIROM
Sastojci za 2 osobe
- 150 g lososa (dimljeni)
- ½ male glavice ljubičastog luka
- 1 manja rajčica
- 2 žlice nasjeckanih crnih maslina
- 1 žlica limunova soka
- 1 žlica maslinova ulja
- papar, malo Tabasca
Salata:
- rukola, crveni radič
- 2 žlice maslinova ulja
- 2 žlice klica rotkvica
- aceto balsamico
- crveni kavijar
- 4 tosta
- 1 žličica naribanog đumbira
- 1 žlica maslinova ulja
Način pripreme
Losos narežite na male kockice i dodajte sitno narezani luk i crne masline, na kockice narezanu rajčicu, limunov sok, ulje, papar i malo Tabasca. Sastojke promiješajte i stavite u okrugle kalupe (2 komada).
Losos stavite u hladnjak da se marinira i dobro ohladi.
Pomiješajte narezanu rukolu i radič. Prije posluživanja salatu stavite u kalup i sve zajedno pažljivo izvadite na tanjur za posluživanje.
Preko salate stavite klice, nakapajte maslinovim uljem i acetom balsamicom.
Poslužite s crvenim kavijarom i croutonima s đumbirom. Njih pripremite tako da tostu skinete koru i na ugrijanoj tavi popržite uz dodatak đumbira i maslinova ulja.
TART OD LIMUNA I MALINE
Desert je, naravno, najvažniji dio valentinovske večere. Najsigurniji će izbor biti kolač poput tarta od limuna i malina koje možete pripremiti zajedno.
Sastojci
- 250 g malina
- 225 g glatkog brašna
- 145 g maslaca sobne temperature
- 80 g šećera u prahu
- 1 tvrdo kuhani žumanjak
- 1 sirovi žumanjak
- 2 ml ekstrakta vanilije
- prstohvat soli
Krema od limuna
- 3 jaja
- 3 žumanjka
- 150 g šećera
- limunova korica
- 160 ml limunovog soka
- 150 g maslaca sobne temperature
- 125 g kiselog vrhnja
Način pripreme
Za tijesto
Skuhajte jedno jaje i žumanjak protisnite kroz cjedilo. Miješajte maslac i šećer u prahu dok ne dobijete glatku smjesu.
Dodajte 1 sirovi žumanjak, kuhani žumanjak i ekstrakt vanilije. Prstohvat soli dodajte u brašno i pomiješajte sa smjesom maslaca i jaja.
Umijesite glatko tijesto, zamotajte ga u prozirnu foliju i stavite u hladnjak na 2 sata.
Tijesto razvaljajte, stavite u kalup za pite s odvojivim dnom, napikajte vilicom i stavite u hladnjak na 30 minuta.
Ugrijte pećnicu na 160°C pa pecite tijesto 20tak minuta dok ne porumeni.
U metalnoj posudi miješajte jaja, žumanjke, šećer, limunovu koricu i sok. Stavite zdjelu iznad posude ključale vode i nastavite miješati. Nakon 1 minute umiješajte maslac, dalje miješajte oko 5 minuta dok se smjesa ne zgusne.
Smjesu procijedite kroz cijedilo i umiješajte kiselo vrhnje.
Na ohlađeno pečeno tijesto ulijte polovinu tople kreme. Posložite maline i ulijte ostatak kreme. Na vrh posložite maline. Stavite u hladnjak na najmanje 2 sata.
Recept preuzet s Dobar tek