Paris-Brest je  je jedan fenomenalan specijalitet iz Francuske kuhinje. Ovaj popularni francuski desert  ime je dobio po biciklističkoj utrci od Pariza do Bresta i natrag, a desert je osmislio chef Louis Durand 1910. godine. Stvorio je ovaj kolač koji ima oblik kotača od bicikle u čast utrke.  Paris-Brest možete pronaći u raznim verzijama, mi vam danas predstavljamo recept s borovnicama. Sve sastojke za izradu ovog omiljenog francuskog deserta potražite u Intersparu.

SASTOJCI

Za 4 osobe

Tijesto

  • 250 ml vode
  • 100 g maslaca
  • 1 žličica soli
  • 1 žličica šećera
  • 150 g glatkog brašna
  • 4 jaja

Za kremu:

  • 400 ml slatkog vrhnja
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 mahuna vanilije

Ostalo:

  • 100 g malina
  • 100 g borovnica
  • šećer u prahu
  1. Za tijesto zakuhajte vodu s maslacem, solju i šećerom. Kad je prokuhala, a maslac se otopio, umiješajte glatko brašno i kuhajte na srednjoj vatri. 
  2. Stalno miješajte dok se tijesto ne skupi u kuglu, izgubi miris sirovog brašna, ne dobije sjaj i ne odvoji se od posude. Miješajte par minuta da se prohladi. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Na kraju trebate dobiti čvrstu i sjajnu smjesu. 
  3. Kuhano tijesto stavite u dresir vrećicu sa širokim okruglim nastavkom. Na jedan komad papira za pečenje iscrtajte krug promjera 16 cm, a na drugi 12 cm. Unutar kruga, prateći liniju, iscrtajte debeljuškasti krug tijesta te ga iznutra podebljajte još jednom linijom tijesta. 
  4. Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobije lijepu, jednoličnu zlatno-smeđu boju. Pustite da se krugovi tijesta ohlade. 
  5. Za kremu istucite slatko vrhnje sa sastruganom mahunom vanilije u laganu kremastu smjesu, umiješajte šećer. 
  6. Veći krug tijesta prerežite na pola, napunite tučenim slatkim vrhnjem, pospite bobičastim voćem, poklopite, pospite šećerom u prahu. Isto učinite s manjim krugom tijesta i položite ga na veći te pospite šećerom u prahu. Poslužite odmah.

Savjet: Kremu od vanilije možete ‘začiniti’ s malo kave ili omiljenog likera.