Paris-Brest je je jedan fenomenalan specijalitet iz Francuske kuhinje. Ovaj popularni francuski desert ime je dobio po biciklističkoj utrci od Pariza do Bresta i natrag, a desert je osmislio chef Louis Durand 1910. godine. Stvorio je ovaj kolač koji ima oblik kotača od bicikle u čast utrke. Paris-Brest možete pronaći u raznim verzijama, mi vam danas predstavljamo recept s borovnicama. Sve sastojke za izradu ovog omiljenog francuskog deserta potražite u Intersparu.
SASTOJCI
Za 4 osobe
Tijesto
- 250 ml vode
- 100 g maslaca
- 1 žličica soli
- 1 žličica šećera
- 150 g glatkog brašna
- 4 jaja
Za kremu:
- 400 ml slatkog vrhnja
- 50 g šećera u prahu
- 1 mahuna vanilije
Ostalo:
- 100 g malina
- 100 g borovnica
- šećer u prahu
- Za tijesto zakuhajte vodu s maslacem, solju i šećerom. Kad je prokuhala, a maslac se otopio, umiješajte glatko brašno i kuhajte na srednjoj vatri.
- Stalno miješajte dok se tijesto ne skupi u kuglu, izgubi miris sirovog brašna, ne dobije sjaj i ne odvoji se od posude. Miješajte par minuta da se prohladi. Zatim dodajte jedno po jedno jaje i miksajte. Na kraju trebate dobiti čvrstu i sjajnu smjesu.
- Kuhano tijesto stavite u dresir vrećicu sa širokim okruglim nastavkom. Na jedan komad papira za pečenje iscrtajte krug promjera 16 cm, a na drugi 12 cm. Unutar kruga, prateći liniju, iscrtajte debeljuškasti krug tijesta te ga iznutra podebljajte još jednom linijom tijesta.
- Pecite tijesto u prethodno zagrijanoj pećnici na 200 °C dok ne dobije lijepu, jednoličnu zlatno-smeđu boju. Pustite da se krugovi tijesta ohlade.
- Za kremu istucite slatko vrhnje sa sastruganom mahunom vanilije u laganu kremastu smjesu, umiješajte šećer.
- Veći krug tijesta prerežite na pola, napunite tučenim slatkim vrhnjem, pospite bobičastim voćem, poklopite, pospite šećerom u prahu. Isto učinite s manjim krugom tijesta i položite ga na veći te pospite šećerom u prahu. Poslužite odmah.
Savjet: Kremu od vanilije možete ‘začiniti’ s malo kave ili omiljenog likera.