Mirisne, sočne i zrele – breskve su konačno stigle i podsjećaju nas da je ljeto u punom jeku. A jedno od najukusnijih načina da ih iskoristite je upravo cobbler – tradicionalni desert koji dolazi iz američke kuhinje, a osvaja svojom jednostavnošću i toplinom domaće pripreme.

Ispod zlatno-pečene, prhke korice krije se slatki sloj mekanih breskvi u vlastitom soku, savršen kontrast tekstura i okusa. Iako zahtijeva nešto više koraka od klasičnog kolača, cobbler s breskvama i dalje je recept koji će bez problema uspjeti i entuzijastičnim amaterima. Poslužite ga topao, uz kuglicu sladoleda od vanilije – i uživajte u desertu koji miriše na ljeto. U INTERSPARU u Tower Centru Rijeka ćete pronaći sve potrebne sastojke za pripremu ovog neodoljivog jela, stoga, krenite u nabavku i uživajte u pravom okusu ljeta! 

Sastojci za 4 osobe

  • 800 g bresaka
  • 50 g šećera
  • 1 žlica gustina
  • ¼ žličice cimeta
  • 2 žlice limunova soka

Za tijesto:

  • 200 g glatkog brašna
  • 1 prstohvat soli
  • 50 g smeđeg šećera
  • 1 žličica praška za pecivo
  • 150 g hladnog maslaca
  • 150 ml mlijeka

Za posipanje:

  • 2 žlice šećera
  • 200 ml sladoleda od vanilije

Način pripreme

Breskve operite i narežite, uklonite im koštice i narežite na kriške.

Narezanim breskvama dodajte šećer, cimet, gustin i limunov sok pa sve dobro promiješajte.

U drugu posudu stavite brašno, posolite, dodajte smeđi šećer i prašak za pecivo pa promiješajte. Zatim dodajte hladni maslac narezan na kockice pa vrhovima prstiju utrljajte maslac u brašno. Potom ulijte mlijeko i kratko miješajte, samo toliko da se sastojci sjedine.

Pripremljene breskve stavite u vatrostalnu zdjelu i po njima običnom žlicom ili žlicom za sladoled rasporedite tijesto. Svaku hrpicu tijesta pospite s malo šećera koji će se tijekom pečenja karamelizirati, pa će tijesto biti lagano hrskavo.

Stavite u zagrijanu pećnicu i pecite 35 - 40 minuta na 200 °C.

Ako bude potrebno, kolač nakon 20-ak minuta prekrijte aluminijskom folijom da tijesto ne bi previše potamnilo.

Cobbler poslužite uz sladoled od vanilije.

Preuzeto s Dobar tek