S dolaskom proljeća, priroda nas daruje raznolikim i laganim plodovima idealnim za svježe, sezonske obroke. Među njima se posebno ističu šparoge – kraljice proljetnog tanjura koje svojom nježnom teksturom i prepoznatljivim okusom podižu svako jelo na višu razinu. Ova proljetna pita, pripremljena s hrskavim lisnatim tijestom, kremastim nadjevom  svježe blanširanim šparogama, prava je gastronomska poslastica koja se lako priprema, a izgleda i miriše kao iz fine francuske kuhinje. Sve potrebne namirnice čekaju vas u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka.

Sastojci

  • 1 lisnato tijesto
  • 300 g svježeg sira
  • 2 jaja
  • 1 dl kiselog vrhnja
  • ½ žličice soli
  • na vrh žličice papra
  • 250 g šparoga
  • 80 g slanine, natanko narezane
  • 50 g tvrdog aromatičnog sira
  • 1 žumanjak, za premazivanje
  • 20 g miješanih sjemenki

Način pripreme

Sir pomiješajte s jajima i vrhnjem te ga začinite solju i paprom. Šparoge podrežite na duljinu koja odgovara kalupu, a ostatak, koji nije drvenast, narežite na sitne kolutiće i ubacite u smjesu sa sirom.

Lisnato tijesto utisnite u kalup za torte. Probodite ga vilicom na nekoliko mjesta te u njega stavite nadjev.

Po vrhu nadjeva pospite slaninu koju ste narezali na trakice, a potom rasporedite šparoge i premažite ih s malo maslinova ulja.

Rub tijesta premažite žumanjkom pa pospite miješane sjemenke.

Pecite otprilike pola sata u pećnici zagrijanoj na 185 °C. Stavite kalup bliže donjem dijelu pećnice jer je važno da tijesto bude zapečeno odozdo.

Kad nadjev poprimi lijepu boju, a tijesto bude pečeno, izvadite pitu, naribajte po njoj neki tvrdi aromatični sir i zapecite još dvije minute u pećnici.

Kad se pečena pita malo ohladi, poslužite.