Cheesecake je posljednjih godina doživio veliku popularnost, a osim klasične recepture, obožavamo i varijante s raznim voćem. Donosimo vam osvježavajući i lagan desert idealan za zasladiti vruće dane.
Riječ je o sočnom cheesecake-u s limunom. Kombinacija slatkog i kiselog oduševit će i najzahtjevnije nepce. Osvježavajuća krema i hrskava podloga od keksa čine neodoljivu kombinaciju okusa, a limun daje posebnu aromu. U Intersparu vas čekaju svi potrebni sastojci, stoga, vrijeme je da se bacite na pripremu ove ukusne slastice i uživate u svakom zalogaju.
Sastojci
- 50 g raženog brašna
- 50 g kakaa u prahu
- 80 g maslaca
- 50 g melase (šećer)
- 50 g mljevenih badema
- 4 žumanjka
- 4 bjelanjka
- 1 prstohvat soli
- 50 ml mlijeka
- 60 g šećera
- 1 vanilin šećer
- sok 1 limuna
- 200 g krem sira (ABC, Philadelphia)
- 3 lista želatine
- 200 g vrhnja za šlag
- 50 g vrhnja za šlag
- 10-15 borovnica
- 4-5 listića svježe mente
Namočite želatinu u ledenoj vodi.
Žumanjke, šećer, vanilin šećer i ribanu koricu limuna tucite pjenasto na pari, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte da se rastopi pa dodajte pjenasto razrađeni krem sir s limunovim sokom.
Bjelanjke tucite u snijeg s prstohvatom soli, istucite vrhnje za šlag.
Lagano miješajući spojite snijeg i šlag pa dodajte u ohlađenu kremu.
Sve lagano promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane 15 – 20 minuta.
U međuvremenu pomiješajte brašno, kakao, melasu i mljevene bademe, dodajte ledeni maslac i prstima mijesite da dobijete mrvičasto tijesto.
Raširite mrvice po masnom papiru i pecite 10 – 12 minuta na 180 °C.
Ohlađene mrvice rasporedite u čaše, dodajte na njih cheesecake mousse od limuna i odložite u hladnjak do posluživanja.
Dekorirajte šlagom, bobicama voća i listićima mente, poslužite.
Recept preuzet s Dobar tek