Cheesecake  je posljednjih godina doživio veliku popularnost, a osim klasične recepture, obožavamo i varijante s raznim voćem. Donosimo vam osvježavajući i lagan desert idealan za zasladiti vruće dane.

Riječ je o sočnom cheesecake-u s limunom. Kombinacija slatkog i kiselog oduševit će i najzahtjevnije nepce. Osvježavajuća krema i hrskava podloga od keksa čine neodoljivu kombinaciju okusa, a limun daje posebnu aromu. U Intersparu vas čekaju svi potrebni sastojci, stoga, vrijeme je da se bacite na pripremu ove ukusne slastice i uživate u svakom zalogaju.

Sastojci

  • 50 g raženog brašna
  • 50 g kakaa u prahu
  • 80 g maslaca
  • 50 g melase (šećer)
  • 50 g mljevenih badema
  • 4 žumanjka
  • 4 bjelanjka
  • 1 prstohvat soli
  • 50 ml mlijeka
  • 60 g šećera
  • 1 vanilin šećer
  • sok 1 limuna
  • 200 g krem sira (ABC, Philadelphia)
  • 3 lista želatine
  • 200 g vrhnja za šlag
  • 50 g vrhnja za šlag
  • 10-15 borovnica
  • 4-5 listića svježe mente

Namočite želatinu u ledenoj vodi.

Žumanjke, šećer, vanilin šećer i ribanu koricu limuna tucite pjenasto na pari, maknite s vatre, dodajte ocijeđenu želatinu, miješajte da se rastopi pa dodajte pjenasto razrađeni krem sir s limunovim sokom.

Bjelanjke tucite u snijeg s prstohvatom soli, istucite vrhnje za šlag.

Lagano miješajući spojite snijeg i šlag pa dodajte u ohlađenu kremu.

Sve lagano promiješajte, pokrijte prozirnom folijom i ostavite sa strane 15 – 20 minuta.

U međuvremenu pomiješajte brašno, kakao, melasu i mljevene bademe, dodajte ledeni maslac i prstima mijesite da dobijete mrvičasto tijesto.

Raširite mrvice po masnom papiru i pecite 10 – 12 minuta na 180 °C.

Ohlađene mrvice rasporedite u čaše, dodajte na njih cheesecake mousse od limuna i odložite u hladnjak do posluživanja.

Dekorirajte šlagom, bobicama voća i listićima mente, poslužite.

Recept preuzet s Dobar tek