Još nam je malo ostalo do najvećeg kršćanskog blagdana, Uskrsa, kada se sve vrti oko tradicije i prigodne hrane, a vrhunac čini uskršnji doručak pri kojem se obično za stolom okuplja cijela obitelj. Djeca mu se vesele zbog šarenih pisanica, a mi zbog svježih proljetnih namirnica.

Hrana za uskršnji doručak priprema se dan ranije na Veliku subotu, a zatim se nedjelju ujutro nosi na blagoslov. Blagoslovljena ili ne, na svakom stolu sigurno je dobro došla zato vam donosimo namirnice i recepte s kojima je svaki uskršnji doručak potpun. 

ŠUNKA

Niti jedan blagdanski stol ne može bez fine šunkice, a ona u kruhu posebna je delicija. Koliko je domaćica, toliko je i verzija. No vjerujemo da koju god odaberete, vaši će gosti biti oduševljeni.


SASTOJCI

Za 6 osoba

  • 500 g glatkog brašna
  • 1 svježi kvasac (40 g)
  • 1 žličica šećera
  • sol
  • 2 žlice ulja
  • oko 250 ml vode
  • 1 dimljena šunka bez kosti (oko 1 kg)
  1. Šunku operite u toploj vodi i posušite je. Ako je više slana, možete je močiti u hladnoj vodi nekoliko sati ili je prethodno skuhati i ohladiti.
  2. Kvasac razmrvite i razmutite u malo tople vode, dodajte šećer te ostavite da se diže 5 minuta. Brašnu dodajte sol, ulje, dignuti kvasac i, dodajući toplu vodu, zamijesite glatko tijesto. Ostavite ga na toplom mjestu da se diže oko 30 minuta. Zatim ga razvaljajte i na sredinu položite šunku.
  3. Obložite šunku tijestom i dobro slijepite rubove. Tako pripremljenu šunku stavite u namašćenu posudu za pečenje i pecite u pećnici na 200°C oko 80 minuta.
  4. Na pola pečenja prekrijte tijesto papirom za pečenje da previše ne potamni.
  5. Šunku ostavite da se ohladi, a zatim je narežite, i to zajedno s kruhom. Poslužite pečenu šunku s umakom od hrena, kuhanim jajima i uskrsnim salatama.

JAJA

Kod nas su svetkovine nezamislive bez punjenih jaja pa vas podsjećamo na recept koji ne traži mnogo vremena, a mami uzdahe oko stola.



SASTOJCI

Za 4 osoba

  • 4 jaja 0,24kg
  • majoneza 0,04kg
  • mlijeko 0,02L
  • peršin svježi 0,001kg
  • vlasac svježi 0,001kg
  • kopar sušeni 0,001kg
  • senf 0,01kg
  • sol 0,01kg
  • papar 0,003kg
  • češnjak u prahu 0,002kg
  • crvena mljevena paprika 0,01kg
  1. Jaja skuhati u tvrdo, oljuštiti te prerezati na polovice po dužini. Žumanjke pažljivo izvaditi te ih u zdjeli zgnječiti vilicom, dodati sve ostale sastojke po okusu i sve izmiješati u glatku smjesu.
  2. Smjesom od žutanjaka puniti polovice bjelanjaka te ih za kraj posuti ostatkom crvene paprike.


PINCA

Pinca je klasik i s njom baš nikada ne možete pogriješiti. Za goste možete ispeći i manje pince koje ćete im pokloniti kao lijep uskrsni dar.


SASTOJCI

Za 4 osobe

  • 1/2kg glatkog brašna
  • 25g svježeg kvasca
  • 250ml mlijeka
  • 100g maslaca
  • 2 jaja
  • 3 žumanjka
  • 130g šećera
  • kora 1 nešpricane naranče i limuna
  • 1 vanilin šećer
  • 1/2 žličice soli
  • 1 žlica ruma
  • grožđice i kandirano voće po želji

Za premaz

  • 1 jaje
  • malo šećera za posipanje
  1. Najbitnije je da znate da svi sastojci za izradu Uskrsne pince trebaju biti sobne temperature. Uzmite mlijeko i lagano ga zagrijte. Razmutite u mlijeku svježi kvasac pa mu dodajte 1/2 žličice šećera kako bi se kvasac lakše počeo dizati. Dok se kvasac diže vi prosijte brašno pa mu dodajte pola žličice soli. Uzmite zasebnu zdjelu pa u njoj izmiksajte jaja sa šećerom uz dodatak vanilin šećera, korice naranče i limuna i ruma. Na kraju dodajte maslac koji je rastopljen  na sobnoj temperaturi.         
  2. Kad se kvasac aktivirao dodajte ga brašnu uz dodatak smjese jaja. Umjesite glatko tijesto koje stavite na toplo da se diže dok ne udvostruči svoj volumen. Za to će mu trebati nekoliko sati. Potom još jednom premijesite tijesto uz dodavanje grožđica i ostalog kandiranog voća po želji. Nakon toga ostavi tijesto da se diže još 20 minuta. Od tijesta napravite 2 kugle pa ih stavite na papir za pečenje u lim za pečenje i prekrij čistom krpom. Pustite da se pinca diže još 20 minuta.
  3. Na vrhu pince škarama ili oštrim nožem napravite 3 utora. Premažite ih razmućenim jajem i pospite krupnim šećerom pa stavite peći 15 minuta u zagrijanu pećnicu na 150°C. Nakon toga snizite temperaturu pećnice na 130°C pa pecite još 10 minuta. Na kraju snizite temperaturu na 100°C pa pecite pincu još 20 minuta. Nakon toga pincu izvadite iz pećnice, ohladite i poslužite ukućanima. Pincu možete napraviti i dan ranije kako bi bila spremna za Uskršnji doručak. Dobar tek i sretan Uskrs uz ovaj tradicionalni blagdanski kolač.

JANJETINA


Neizostavan dio Uskršnjeg stola je janjetina. Za ručak se obično nudi mlada pečena janjetina s mladim krumpirom. Odlične vijesti stižu iz Kooglana Food&Fun, uoči Uskrsa obogatili su meni pečenom janjetinom i odojkom. 

Slavonski odojak, creska janjetina i pilići s ražnja iz domaćeg uzgoja, oduševit će i one najveće gurmane koji nemogu odoljeti slasnom zalogaju. U ponudi su još i jela ispod peke, dobro nam poznata teletina i ekskluzivni pivac, a najslađa stvar je to što su sve ove delicije u ponudi svakoga dana.

Recepti preuzeti s Dobar tek

Foto: Pexels