Što se dogodi kad se znanstvenici i kuhari udruže u kuhinji? Saznajte u kulinarskom izazovu #ScienceCooks dvoje najkreativnijih europskih chefova! Finkinja Pipsa Hurmerinta i Portugalac Fábio Bernardino udružili su snage s dvoje stručnjaka za sigurnost hrane, Hrvaticom Ivom Dorić i njezinim grčkim kolegom Ermolaosom Ververisom.
Dok je Pipsa Hurmerinta pripremala burratu s breskvama, kiselom ljutikom i krastavcima, portugalski chef Fábio Bernardino odlučio je skuhati tradicionalno portugalsko jelo - açordu sa škampima i šparogama. Kulinarski duel iskoristili su i stručnjaci Iva i Ermolaos kako bi vam dali korisne preporuke iz područja sigurnosti hrane, kao što su, primjerice, Ivin savjet za najbolje čuvanje maslinovog ulja ili Ermolaosov savjet za sigurno posluživanje sira na sobnoj temperaturi.
Kako pripremiti ova dva zanimljiva i ukusna jela, tko je od dvoje chefova u ovom izazovu bio uspješniji te kako paziti na sigurnost hrane kad se „igrate“ namirnicama u kuhinji, pogledajte u videu kulinarskog dvoboja u nastavku, a na ovoj stranici možete pronaći recepte za oba jela. Uživajte u isprobavanju recepata kod kuće!
Video je dio edukativne kampanje „EU bira sigurnu hranu“ koju provodi Europska agencija za sigurnost hrane (EFSA) u suradnji s Hrvatskom agencijom za poljoprivredu i hranu (HAPIH), a podršku kampanji pružio je i Tower Center Rijeka u želji da se potrošače potakne da više pozornosti posvete sigurnosti hrane i budu informiraniji kako bi pri svakodnevnom odabiru hrane mogli donositi odluke temeljene na znanosti.
Više savjeta o sigurnosti hrane dostupno je na stranici EU bira sigurnu hranu, od sprječavanja bolesti koje se prenose hranom i higijene hrane pa sve do smanjenja njezina bacanja, alergena, izbjegavanja akrilamida i drugih sličnih tema, a mogu vam pomoći u svakodnevnom odabiru, rukovanju, pripremi i skladištenju hrane.