Planirate li ovog Valentinova zaobići restoran i ostati u toplini svoga doma uživajući u privatnosti s partnerom, predlažemo vam da zajedno pripremite čokoladni desert kao dio valentinovske večere. Pronašli smo odličan recept za čokoladnu tortu, a ispečete li ju u kalupu u obliku srca zbilja vam izlazak neće biti potreban.
Sastojci:
- 3 jaja
- 50 g šećera
- 1 bourbon vanilin šećer
- 150 g mljevenih oraha
- 100 g mliječne čokolade s 52 % kakaa
- 50 g čokolade u prahu
- 20 g čokolade sa 72 % kakaa
- 100 g maslaca
- 1 prstohvat soli
- maslac i oštro brašno za kalup
- 2-3 čokoladna keksa s nadjevom
- 3-4 listića svježe mente
Ganache:
- 150 g čokolade sa 72 % kakaa
- 150 ml vrhnja za šlag
- 10 ml maslinova ulja
Otopite na pari maslac, mliječnu čokoladu i tamnu čokoladu. Kad se otopi dodajte i čokoladu u prahu, maknite s vatre, miješajte i ohladite na sobnu temperaturu (20 °C).
Jaja, šećer i bourbon šećer pjenasto miksajte 10 minuta. U smjesu čokolade sobne temperature dodajte mljevene orahe i prstohvat soli, zatim lagano umiješajte tučena jaja.
Kalup promjera 18 cm premažite maslacem, pospite oštrim brašnom, ulijte biskvit, pecite na 170 °C 30 minuta. Dok se biskvit hladi napravite ganache.
Zagrijte vrhnje za šlag, dodajte natrganu čokoladu, maknite s vatre, miješajte da se čokolada otopi, na kraju umiješajte maslinovo ulje.
Prelijte tortu ganacheom i odložite u hladnjak da se stegne. Tortu dekorirajte s 2 – 3 natrgana keksa i listićima svježe mente.
U ganache možete dodati i malo arome mente.
Recept preuzet s Dobar tek