
Kad se spoje kremasta ricotta, osvježavajući limun i slatke grožđice, nastaje desert koji nježno miluje nepce i mami osmijeh na lice. Budino – talijanski naziv za puding – u ovoj varijanti dobiva laganu, gotovo prozračnu teksturu i osvježavajuću citrusnu notu koja ga čini idealnim ljetnim desertom.
Savršen kao fini završetak ručka ili kao popodnevna poslastica uz kavu, ovaj budino donosi dašak mediteranskog šarma i rustikalne elegancije. Priprema je jednostavna, a rezultat – pravi mali gastro užitak koji osvaja na prvi zalogaj. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka. Neka vaš dom zamiriše najljepšim ljetnim mirisom!
Sastojci za 8 osoba
- 500 g ricotta sira
- 100 g šećera
- 3 jaja
- 100 ml vrhnja za šlag
- 50 g grožđica
- 1 limun, naribana korica i sok
- 30 g brašna
- 30 ml limoncella (prema želji)
Za kremu od limuna:
- 200 ml vrhnja za šlag
- 50 g šećera u prahu
- 1 limun, naribana korica i sok
Način pripreme
Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite kalup za kuglof, namastite ga i lagano pobrašnite.
U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu sa šećerom dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte vrhnje za šlag, grožđice, naribanu koricu i sok limuna te brašno. Ako koristite limoncello, dodajte ga sada.
Ulijte pola količine smjese u pripremljeni kalup za kuglof.
Pripremite kremu od limuna. Umutite vrhnje za šlag u čvrsti šlag, zatim dodajte šećer u prahu, sok i naribanu koricu limuna. Lagano promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine.
Pažljivo rasporedite kremu od limuna preko smjese u kalupu, ostavljajući rubove kolača s obje strane praznima.
Preostalu smjesu od ricotte ulijte preko kreme od limuna u kalupu, pazeći da krema ostane u sredini kolača. Poravnajte površinu smjese.
Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta ili dok površina ne postane zlatno smeđa.
Kad ga izvadite iz pećnice, ostavite kolač da se ohladi pa ga izvadite iz kalupa. Stavite ga u hladnjak barem 2 sata prije posluživanja kako bi se kremasta unutrašnjost stisnula i okusi proželi.
Prije posluživanja možete posuti vrh kolača naribanom koricom limuna, za dodatni okus i ukras.
Recept preuzet s Dobar tek