Kad se spoje kremasta ricotta, osvježavajući limun i slatke grožđice, nastaje desert koji nježno miluje nepce i mami osmijeh na lice. Budino – talijanski naziv za puding – u ovoj varijanti dobiva laganu, gotovo prozračnu teksturu i osvježavajuću citrusnu notu koja ga čini idealnim ljetnim desertom.

Savršen kao fini završetak ručka ili kao popodnevna poslastica uz kavu, ovaj budino donosi dašak mediteranskog šarma i rustikalne elegancije. Priprema je jednostavna, a rezultat – pravi mali gastro užitak koji osvaja na prvi zalogaj. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka. Neka vaš dom zamiriše najljepšim ljetnim mirisom! 

Sastojci za 8 osoba

  • 500 g ricotta sira
  • 100 g šećera
  • 3 jaja
  • 100 ml vrhnja za šlag
  • 50 g grožđica
  • 1 limun, naribana korica i sok
  • 30 g brašna
  • 30 ml limoncella (prema želji)

Za kremu od limuna:

  • 200 ml vrhnja za šlag
  • 50 g šećera u prahu
  • 1 limun, naribana korica i sok

Način pripreme

Zagrijte pećnicu na 180 °C. Pripremite kalup za kuglof, namastite ga i lagano pobrašnite.

U velikoj zdjeli pomiješajte ricottu sa šećerom dok smjesa ne postane glatka. Postupno dodajte jaja, jedno po jedno, miješajući nakon svakog dodavanja. Zatim umiješajte vrhnje za šlag, grožđice, naribanu koricu i sok limuna te brašno. Ako koristite limoncello, dodajte ga sada.

Ulijte pola količine smjese u pripremljeni kalup za kuglof.

Pripremite kremu od limuna. Umutite vrhnje za šlag u čvrsti šlag, zatim dodajte šećer u prahu, sok i naribanu koricu limuna. Lagano promiješajte da se svi sastojci dobro sjedine.

Pažljivo rasporedite kremu od limuna preko smjese u kalupu, ostavljajući rubove kolača s obje strane praznima.

Preostalu smjesu od ricotte ulijte preko kreme od limuna u kalupu, pazeći da krema ostane u sredini kolača. Poravnajte površinu smjese.

Pecite u prethodno zagrijanoj pećnici 50 - 60 minuta ili dok površina ne postane zlatno smeđa.

Kad ga izvadite iz pećnice, ostavite kolač da se ohladi pa ga izvadite iz kalupa. Stavite ga u hladnjak barem 2 sata prije posluživanja kako bi se kremasta unutrašnjost stisnula i okusi proželi.

Prije posluživanja možete posuti vrh kolača naribanom koricom limuna, za dodatni okus i ukras.

Recept preuzet s Dobar tek