
Za sve ljubitelje deserata koji imaju voćnu svježinu, torta od svježeg sira s višnjama je pravi pogodak. Priprema zahtijeva malo više pažnje, ali trud se višestruko isplati – rezultat je osvježavajući i raskošan desert koji će zablistati na svakom ljetnom druženju. Za recept koji vam predstavljamo u nastavku, sve potrebne sastojke pronaći ćete u INTERSPARU u Tower Centru Rijeka.
Sastojci za 8 osoba
Tijesto:
- 170 g brašna
- ½ žličice praška za pecivo
- 70 g maslaca
- 70 g šećera
- 1 jaje
Krema:
- 3 jaja
- 150 g šećera
- 500 g svježeg sira
- 40 g gustina
- 2 žličice ekstrakta vanilije
- 100 ml suncokretova ulja
- 200 ml mlijeka
Preljeva:
- 200 g višanja
- 150 ml vode
- 55 g šećera
- 1 žličica gustina
- 1 žličica ekstrakta vanilije
- 1 žlica ocijeđenog soka limuna
Način pripreme
Dno kalupa za tortu promjera 20 cm obložite papirom za pečenje. Od brašna, praška za pecivo, šećera, maslaca (narezanog na kockice) i jaja umijesite tijesto. Pripremljenim tijestom obložite dno kalupa i utisnite ga uz rub kalupa. Stavite u hladnjak da se hladi dok pripremate kremu.
Jaja i šećer mikserom mutite 5 minuta, dodajte sir, gustin, ekstrakt vanilije i na kraju mlijeko i suncokretovo ulje. Kremu nanesite na ohlađeno tijesto i stavite u zagrijanu pećnicu. Pecite na 180 °C oko 60 minuta. Pečenu tortu ostavite da se hladi u isključenoj otvorenoj pećnici 30 minuta.
Lagano nožem prođite uz rub kalupa da se torta ne bi zalijepila za stranice kalupa. Stavite je u hladnjak na minimalno sat vremena. Za to vrijeme pripremite preljev s višnjama.
U posudu stavite višnje bez koštica, dodajte šećer pomiješan s gustinom, promiješajte, prelijte vodom i limunovim sokom i stavite kuhati. Na laganoj vatri uz stalno miješanje kuhajte dok se preljev malo ne zgusne. Potom ga maknite s vatre, dodajte ekstrakt vanilije, promiješajte i ostavite da se hladi.
Ohlađenu tortu izvadite iz kalupa, stavite na tanjur za posluživanje i prelijte preljevom s višnjama.
Recept preuzet s Dobar tek