Kako se bliži advent i blagdanska čarolija, vrijeme je da unesemo duh tradicije u kuhinju i pripremimo omiljene slastice koje griju srce i dom. Jedna od najpoznatijih i najomiljenijih blagdanskih poslastica iz Italije je Pandoro – raskošni, mekani kolač koji svojim zlatnim, zvjezdastim oblikom i nježno slatkastim okusom osvaja svakoga. Ovaj klasik, često posut šećerom u prahu koji podsjeća na snježni pokrivač, savršeno se uklapa u svečani ugođaj blagdanskog stola.

Priprema zahtijeva malo strpljenja i pažnje, ali rezultat je neodoljiva slastica koja će zasjati kao zvijezda među svim desertima. Pandoro je savršen način da započnete blagdansku priču u svom domu i podijelite trenutke sreće s obitelji i prijateljima. Započnite blagdane kupnjom potrebnih namirnica u INTERSPAR trgovini u Tower Centru Rijeka i uživajte u najljepšem dobu.

Sastojci

Pretijesto

  • 500 g SPAR PREMIUM TIP 0 manitoba ili glatkog brašna
  • 250 ml vode
  • 12 g svježeg kvasca

Prvo tijesto

  • 120 g SPAR PREMIUM TIP 0 Manitoba brašna
  • 1 jaje
  • 35 g granuliranog šećera

Drugo tijesto

  • 180 g maslaca sobne temperature
  • 120 g granuliranog šećera
  • 275 g SPAR PREMIUM TIP 0 Manitoba brašna
  • 2 žumanjka
  • 3 jaja
  • 15 g meda
  • 1 ekstrakt vanilije
  • kora 1 nešpricane naranče i limuna

Način pripreme

Pretijesto

Izmrvite kvasac i otopite ga u maloj posudi s mlakom vodom.

Dodajte malo brašna i promiješajte u tijesto.

Tijesto dobro premijesite na radnoj površini.

Kuglicu tijesta ostavite u zdjeli prekrivenoj prozirnom folijom oko 1 sat.

Prvo tijesto

Stavite predtijesto u zdjelu procesora hrane. Dodajte šećer i brašno i polako ulijevajte umućena jaja. Ostavite tijesto da se mijesi oko 15 minuta.

Pokrijte zdjelu prozirnom folijom i ostavite na toplom još 2 sata dok se tijesto ne udvostruči.

Drugo tijesto

Prvo tijesto stavite u multipraktik. Dodati šećer, brašno, žumanjak, ekstrakt vanilije, koricu naranče i med te umijesiti tijesto kukom samostojećeg miksera. Postupno dodajte razmućena jaja.

Omekšali maslac narežite na sitne kockice. Postupno dodajte kockice maslaca i mijesite 30 minuta da dobijete svilenkasto glatko tijesto.

Savjet: Maslac uvijek morate dobro umijesiti u tijesto. Tek tada opet dodajte još kockica maslaca. 

Izvadite tijesto iz zdjele i na radnoj plohi premazanoj maslacem više puta ga savijte i "samljejte" u kuglu tijesta. Podmažite s malo maslaca. Pokriti kuhinjskom krpom i ostaviti na radnoj površini oko 1 sat.

Stavite kuglu tijesta lijepom stranom prema dolje u kalup premazan maslacem i ostavite da se poklopljeno diže na toplom mjestu 8 sati.

Čim se tijesto digne iznad ruba lima, zagrijte pećnicu na 200°C gornja/donja.

Pecite Pandoro 10 minuta. Zatim dopecite na 170°C prekriveno aluminijskom folijom.

Hladan Pandoro pospite šećerom u prahu i odmah poslužite.

Savjet:

Ako kod kuće nemate Pandoro kalup, Pandoro možete staviti i u drugi kalup za torte.

Preuzeto s Dobar tek